Macy’s Mengurangkan 150 Kedai Kerana Penjualan Merosot, Memberi Tumpuan kepada Kepelbagaian di Bloomingdale’s dan Blue Mercury

Macy's Stock

(SeaPRwire) –   Macy’s (NYSE:M) mengumumkan rancangan untuk menutup 150 kedai dalam tempoh tiga tahun akan datang, dengan 50 daripadanya akan ditutup menjelang akhir 2024, sebagai sebahagian daripada peralihan strategik ke arah tawaran mewah di Bloomingdale’s dan Blue Mercury. Keputusan itu diambil selepas jabatan runcit itu melaporkan kerugian dan penurunan jualan.

Syarikat itu bercadang untuk memberi tumpuan kepada jenama mewah, dengan pembukaan 15 kedai Bloomingdale’s dan 30 lokasi kosmetik Blue Mercury. Walaupun Macy’s melebihi jangkaan Wall Street untuk pendapatan bersih dan hasil terselaras, pandangannya untuk tahun depan adalah konservatif, menyebabkan saham yang rata sebelum pembukaan lonceng.

Rantai jabatan runcit itu juga menghadapi tekanan daripada pesaing seperti Amazon, termasuk pertempuran mewakili daripada Arkhouse Management, yang baru-baru ini menamakan senarai sembilan pengarah untuk lembaga pengarah Macy’s. Bulan lepas, Macy’s menolak tawaran pengambilalihan $5.8 bilion daripada Arkhouse dan Brigade Capital Management.

CEO baharu Tony Spring, yang mengambil alih daripada Jeff Gennette awal bulan ini, ditugaskan untuk menangani cabaran-cabaran ini. “Kami sedang mengambil langkah-langkah perlu untuk menghidupkan semula hubungan dengan pelanggan kami melalui pengalaman membeli yang dipertingkatkan, pilihan yang relevan dan nilai yang menarik,” kata Spring dalam kenyataan.

Macy’s menyesuaikan diri dengan tingkah laku pengguna yang berubah dengan mempercepatkan pengembangan kedai kecil, bertujuan untuk menyediakan kemudahan yang lebih. Walaupun usaha ini, syarikat itu mengumumkan pada Januari bahawa ia akan mengurangkan kira-kira 3.5% daripada jumlah tenaga kerjanya dan menutup lima lokasi.

Arkhouse dan Brigade mencadangkan tawaran $21 untuk setiap saham baki dalam Macy’s, tetapi syarikat itu menyatakan kebimbangan tentang pelan pembiayaan dan nilai tawaran itu. Macy’s sedang mencari maklumat pembiayaan tambahan daripada Arkhouse dan Brigade untuk mungkin memulakan perbincangan dengan lembaga pengarahnya.

Dalam laporan kewangan terbarunya, Macy’s mencatat kerugian suku tahunan sebanyak $71 juta, atau 26 sen sesaham, berbanding keuntungan $508 juta pada tempoh yang sama tahun lalu. Keuntungan sesaham terselaras melebihi ramalan Wall Street sebanyak $2.45, berbanding $1.98. Jualan jatuh kepada $8.12 bilion, menurun hampir 2% daripada setahun lalu, dengan jualan dalam talian menurun sebanyak 4%.

Melihat ke hadapan, Macy’s menjangkakan keuntungan untuk tahun kewangan semasa berada dalam julat $2.45 hingga $2.85 sesaham, dengan jualan berada antara $22.2 bilion hingga $22.9 bilion. Pensyarah menjangkakan keuntungan tahunan sebanyak $2.77 sesaham pada jualan $22.81 bilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.