Mainstream Renewable Power menyempurnakan proses penyusunan semula di Chile

  • Penyusunan semula portfolio Condor dan Huemul memberikan asas kewangan yang stabil untuk platform Andes Renovables
  • Syarat-syarat untuk hutang senior projek c. USD 1.0 billion telah dinegosiasikan semula
  • Komitmen oleh Mainstream sebanyak USD 145 juta dalam pinjaman baru yang dijamin
  • Hutang mezzanine sedia ada telah dinegosiasikan dan disusun semula
  • Dana-dana yang dikendalikan oleh afiliasi Ares Management menjadi pemilik ekuiti minoriti dalam platform Andes Renovables
  • Mainstream menjamin fasiliti pembiayaan korporat baru sehingga USD 220 juta dari DNB, disokong oleh pemegang saham

(SeaPRwire) –   LYSAKER, Norway, Nov. 15, 2023 — Rujukan dibuat kepada pengumuman terdahulu oleh Aker Horizons ASA (“Aker Horizons”) mengenai pengambilan tindakan oleh Mainstream Renewable Power (“Mainstream”, “the Company”) bagi Prosiding Penyusunan Semula Kehakiman untuk Condor Energía SpA dan Huemul Energía SpA (“Condor”, “Huemul”, “Syarikat-syarikat Energí”) di Chile. Mainstream hari ini mengumumkan penamatannya bagi prosiding terhadap Syarikat-syarikat Energía, sebahagian daripada platform angin dan suria 1.4 GW Andes Renovables, dengan persetujuan dicapai dengan pemberi pinjaman projek dan mezzanine, yang juga menyelesaikan sebarang pertikaian yang tertunggak berkaitan penyusunan semula.

Prosiding Penyusunan Semula Kehakiman telah dilancarkan oleh Mainstream pada Julai 2023 untuk menyusun semula aset dan struktur modal, rundingan semula hutang kewangan, dan untuk membenarkan suntikan modal baru ke dalam Syarikat-syarikat Energía.

Pelaksanaan rancangan penyusunan semula akan menstabilkan dan memberikan asas kewangan yang kukuh untuk portfolio Condor (591 MW) dan Huemul (630 MW) angin dan suria. Persetujuan yang dicapai untuk hutang senior termasuk tempoh tangguhan untuk faedah sehingga suku ketiga 2026, dan tangguhan bayaran modal sehingga 2027 untuk Condor dan 2029 untuk Huemul, selain daripada pengurangan lain.  Mainstream bersetuju untuk menyuntik USD 145 juta ke dalam Syarikat-syarikat Energía melalui instrumen hutang berfaedah-dalam-bentuk-bayaran (PIK) yang matang pada 2035, pada asas junior kepada hutang projek, tetapi senior kepada hutang mezzanine. Bersetuju dengan pemberi pinjaman, kira-kira USD 150 juta hasil daripada penamatan swap faedah akan tersedia kepada Mainstream untuk membayar balik hutang peringkat projek dan menyediakan likuiditi untuk Condor dan Huemul.

Hutang mezzanine sedia ada berkaitan dengan Condor dan Huemul telah disusun semula dan akan memperoleh faedah PIK dan matang pada 2035. Hutang mezzanine sedia ada berkaitan dengan Copihue (148 MW) akan kekal dengan terma juga dirundingkan semula untuk mengaplikasikan faedah PIK dan matang pada 2035. Sebagai sebahagian daripada rundingan, dana-dana yang dikendalikan oleh afiliasi Ares Management, pemberi pinjaman mezzanine, akan memegang kepentingan ekuiti minoriti dalam platform Andes Renovables, manakala Mainstream mengekalkan kepemilikan majoriti.

Ketua Eksekutif Mainstream Mary Quaney berkata: “Kami sangat gembira telah berjaya menamatkan proses penyusunan semula ini dan saya ingin mengucapkan terima kasih yang tulus kepada pemberi pinjaman senior dan mezzanine atas komitmen dan sokongan mereka semasa proses mencabar ini, yang menunjukkan keyakinan mereka terhadap kekuatan dan kelestarian jangka panjang Syarikat-syarikat Energía. Kami berharap untuk terus bekerjasama dengan kerajaan dan industri di Chile untuk menangani ketidakseimbangan yang wujud dalam pasaran untuk menjamin medan permainan yang adil dan sama rata untuk semua bentuk penjanaan elektrik pada masa hadapan.”

Suntikan modal baru ke dalam Syarikat-syarikat Energía akan dipacilitasi melalui fasiliti jaminan dan tunai baru sehingga USD 220 juta dari DNB, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Fasiliti ini disokong oleh pemegang saham Mainstream dan akan berkhidmat untuk pelbagai tujuan, termasuk untuk memenuhi obligasi Mainstream yang berkaitan dengan penyusunan semula di Chile. Pemegang saham Mainstream telah menyatakan sokongan penuh kepada Mainstream dan penyusunan semula. 

PJT Partners LP bertindak sebagai penasihat penyusunan semula kepada Mainstream.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Marianne Stigset, Komunikasi, Tel: +47 41 18 84 82,

Stian Andreassen, Hubungan Pelabur, +47 41 64 31 07,

Mengenai Aker Horizons

Aker Horizons membangunkan tenaga hijau dan industri hijau untuk mempercepat peralihan ke Net Zero. Syarikat ini aktif dalam tenaga boleh diperbaharui, penangkapan karbon dan hidrogen dan membangunkan projek pengurangan karbon berskala perindustrian. Sebagai sebahagian daripada kumpulan Aker, Aker Horizons menggunakan kepakaran perindustrian, teknologi dan pasaran modal dengan tujuan positif planet untuk memacu pengurangan karbon secara global. Aker Horizons disenaraikan di Oslo Stock Exchange dan beribu pejabat di Fornebu, Norway. Di seluruh portfolio, syarikat ini hadir di lima benua.

Mengenai Mainstream Renewable Power

Mainstream Renewable Power ialah syarikat tenaga boleh diperbaharui tulen yang terkemuka, dengan aset angin dan suria di seluruh pasaran global, termasuk di Europe, Latin America, Africa, dan Asia-Pacific. Mainstream ialah salah satu pemaju platform tenaga boleh diperbaharui skala gigawatt yang paling berjaya, merentasi tenaga angin darat, tenaga angin laut, dan penjanaan kuasa suria. Ia berjaya menyampaikan aset penjanaan tenaga angin dan suria 6.5 GW kepada penutup kewangan dan mempunyai portfolio global 20.8 GW, dengan 1.1 GW dalam operasi.
 

Maklumat ini dianggap sebagai maklumat dalaman mengikut Peraturan Pasaran Abu EU dan tertakluk kepada keperluan pendedahan di bawah Peraturan EU 596/2014 dan Akta Perdagangan Sekuriti Norway § 5-12. Pengumuman pasaran saham ini diterbitkan oleh Marianne Stigset, Komunikasi, Aker Horizons ASA, pada 14 November 2023 pada CET 18:30

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)