MANCHESTER CITY MENYERAHKAN LAPORAN TAHUNAN 2022-23 MENGESAHKAN TAHUN BERTURUT-TURUT REKOD PENDAPATAN DAN KEWANGAN

  • Klub mengesahkan pendapatan rekod memecahkan £712.8 juta dan keuntungan £80.4 juta – hampir dua kali ganda rekod tahun sebelumnya £41.7 juta
  • Tiga saluran pendapatan utama komersial, siaran dan perlawanan rumah menunjukkan peningkatan tahun ke tahun yang signifikan, mencerminkan momentum komersial berterusan beberapa tahun ke belakang
  • Bilangan peminat menyertai skema keahlian Kelab, peningkatan yang dramatik dalam penglibatan media sosial dan peningkatan yang ketara dalam penonton TV menyokong pertumbuhan komersial yang berterusan

(SeaPRwire) –   MANCHESTER, England, Nov. 15, 2023Manchester City telah hari ini mengeluarkan Laporan Tahunan untuk musim 2022-23 mengesahkan tahun kedua berturut-turut rekod pecah pendapatan dan keuntungan, bersama-sama dengan pertumbuhan meluas di semua bidang Kelab berikutan musim bersejarah memenangi Treble.

Kelab telah melaporkan pendapatan £712.8 juta, peningkatan £99.8 juta dalam dua belas bulan sebelumnya dan keuntungan £80.4 juta – hampir dua kali ganda rekod sebelumnya £41.7 juta.

Tiga saluran pendapatan utama Kelab iaitu komersial, siaran dan perlawanan rumah menunjukkan peningkatan tahun ke tahun yang signifikan, mencerminkan momentum komersial berterusan Kelab dalam tahun-tahun kebelakangan ini, hasil penyampaian strategi berdekad.

Terutamanya semasa musim 2022-23, Manchester City juga dinamakan sebagai jenama kelab bola sepak paling bernilai di dunia, menduduki kedudukan teratas laporan Brand Finance Football 50 2023 untuk kali pertama dengan nilai jenama €1.51 bilion.

Di medan bola sepak, pasukan lelaki memastikan tempat dalam sejarah bola sepak dengan memenangi Liga Juara-Juara UEFA buat kali pertama, gelaran Liga Perdana Inggeris ketiga berturut-turut – kelima dalam enam tahun – dan Piala FA ketujuh, dalam musim yang menghasilkan peratusan kemenangan melebihi 72% dalam semua pertandingan, dan sijil peribadi berbilang untuk pemain lelaki.

Antara yang menggalakkan semasa musim peralihan di padang untuk pasukan wanita adalah peningkatan saiz purata hadirin untuk semua perlawanan dan rekod baharu untuk jualan tiket musim, mencerminkan peningkatan berterusan populariti permainan wanita.

Di peringkat pasukan belia, rekod baharu telah ditetapkan apabila EDS dan U18 memenangi gelaran liga masing-masing untuk tahun ketiga yang menakjubkan dengan gelaran berbilang juga dipastikan sehingga peringkat U9.

Di luar padang, momentum terus dibina daripada musim-musim sebelumnya membawa kepada peningkatan besar dalam bilangan peminat yang berinteraksi dengan Kelab.

Jumlah 6.9 bilion tontonan video direkodkan pada akaun media sosial utama Kelab – peningkatan 107% berbanding tahun sebelumnya, bilangan Ahli Cityzens Rasmi hampir dua kali ganda, dan keahlian Kelab Penyokong Rasmi bertambah 33%.

Selain pertumbuhan media sosial dan keahlian tahun terbaik lagi untuk angka penonton TV telah dicatatkan, dengan jumlah penonton Kelab mencapai 786 juta dalam semua pertandingan – 28% lebih tinggi berbanding musim 2021-22.

Memandang ke hadapan, musim 2022-23 juga menyaksikan penyerahan dan kelulusan berikutnya permohonan perancangan untuk pembangunan pengalaman peminat kelas terbaik dan destinasi hiburan dan rekreasi sepanjang tahun di Stadium Etihad.

Mencerminkan banyak pencapaian terperinci dalam laporan dan prestasi Kelab sepanjang musim 2022-23, Pengerusi, Khaldoon Al Mubarak, berkata:

“Secara ringkas, musim lepas menyaksikan Manchester City mencapai tahun terbaik dalam sejarah bola sepak dan komersialnya. Musim itu mengesahkan falsafah dan pendekatan berterusan yang mendefinisikan Kelab sejak Tuan Besar Sheikh Mansour menjadi penjaganya pada tahun 2008.”

Ia berdasarkan tiga unsur kunci: meletakkan semua bahan asas yang perlu untuk mewujudkan pasukan bola sepak yang menyeronokkan, hiburan dan memenangi pingat; memperkukuhkan kedudukan komersial dan kewangan Kelab secara mampan; dan memaksimumkan keupayaannya untuk berkhidmat kepada komuniti berkembang yang berada di pusatnya. Kami menganggap setiap unsur ini sama penting dan sepenuhnya bergantung antara satu sama lain.”

Beliau terus berkata:

“Berikutan kemenangan Liga Juara-Juara UEFA di Turki dan menyempurnakan ‘Treble’ soalan yang paling kerap ditanyakan kepadaku ialah ‘Bagaimana anda mampu melampauinya?’

Jawapannya ialah dengan memperkukuhkan falsafah dan amalan terbukti yang telah membawa kejayaan ini dan mencabar diri kita untuk terus berinovasi bagi mencapai tahap prestasi baharu kedua-dua di padang dan di luar padang.”

Ketua Pegawai Eksekutif, Ferran Soriano, menambah:

“Memenangi Treble – Liga Juara-Juara (buat kali pertama), Liga Perdana (gelaran ketiga berturut-turut) dan Piala FA. Mencapai pendapatan rekod dan keuntungan rekod. Memenangi Anugerah Bola Emas untuk Kelab Terbaik Lelaki Tahunan dan dinamakan jenama kelab bola sepak paling bernilai di dunia. Kita boleh mengatakan bahawa musim 2022-23 adalah yang terbaik dalam sejarah Manchester City.”

“Mimpi menjadi kenyataan berkat pemain dan jurulatih hebat yang kita miliki, dipimpin oleh Pep Guardiola dan Txiki Begiristain, tetapi juga berkat banyak orang bekerja sangat keras, dan untuk jangka masa yang lama. Kejayaan konsisten dicapai berkat lebih daripada satu dasawarsa usaha keras oleh semua orang di Manchester City.”

“Kami sentiasa mendapat sokongan dan panduan daripada Tuan Besarnya Sheikh Mansour dan pemegang saham kami. Ini, bersama-sama dengan kepimpinan Pengerusi kami Khaldoon Al Mubarak dan Lembaga Pengarah, kerja keras kakitangan kami dan sokongan peminat luar biasa kami, telah menyumbang kepada pencapaian kami.”

Manchester City’s Laporan Tahunan 2022-23 boleh didapati di:

Mengenai Kelab Bola Sepak Manchester City:

Manchester City FC pada asalnya ditubuhkan pada tahun 1880 sebagai St Mark’s West Gorton dan secara rasmi menjadi Manchester City FC pada tahun 1894. Terletak di Etihad Campus yang lebih luas, kawasan Kelab termasuk Stadium Etihad kapasiti 53,500, Stadium Joie kapasiti 7,000 dan Pusat Akademi Bola Sepak City, kemudahan prestasi, latihan dan pembangunan belia kelas dunia untuk pasukan lelaki, wanita dan akademi Kelab.

Diletakkan sebagai Jenama Kelab Bola Sepak Paling Bernilai di dunia oleh Brand Finance, Manchester City FC kini sedang membangunkan pengalaman peminat kelas terbaik dan destinasi hiburan dan rekreasi sepanjang tahun di Etihad Campus. Kelab berkomitmen untuk beroperasi secara mampan dan bertanggungjawab sosial serta memastikan bahawa persamaan, pelbagai budaya dan penyertaan dimasukkan ke dalam proses membuat keputusan, budaya dan amalannya.  

Untuk maklumat lanjut, sila lawati  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)