Mastercard dan NEC bekerjasama untuk maju dalam pembayaran biometrik kedai

(SeaPRwire) –   Perkongsian ini akan membawa Program Pembayaran Biometrik ke kawasan Asia Pasifik, meluaskan jangkauan di seluruh dunia

PURCHASE, N.Y. dan TOKYO, Nov. 14, 2023Dalam persekitaran digital yang sentiasa berubah, peniaga dan pengguna mencari pengalaman pembayaran yang lebih lancar, selamat dan inovatif. Kini, teknologi yang dipercayai yang menggunakan wajah anda untuk membuka telefon atau tablet anda boleh segera digunakan untuk membantu pengguna mempercepatkan pembayaran di kedai dengan tersenyum atau melambai untuk membayar berkat perkongsian strategik antara Mastercard dan . 

Melalui Memorandum Persefahaman yang ditandatangani, perkongsian ini akan melaksanakan teknologi pengenalan wajah dan pengesahan kehidupan NEC, dan kebolehan pembayaran dan pengalaman pengguna yang dioptimumkan Mastercard untuk memacu skala global. 

“Apabila persekitaran runcit terus berkembang dan pilihan cara untuk membayar semakin pesat berkembang, penyelesaian biometrik menawarkan pembayaran yang lancar, cepat dan selamat tanpa perlu membuka telefon atau memasukkan PIN,” kata Ajay Bhalla, Presiden, Sains Siber dan Penyelesaian Intelijen, Mastercard. “Perkongsian ini dengan NEC akan membolehkan kami membawa pengalaman pembayaran biometrik yang menarik kepada pelanggan di negara-negara di seluruh Asia Pasifik dan memimpin dunia dalam pengalaman pembayaran selamat dan mudah.”

“Dengan menggunakan teknologi pengenalan wajah kelas dunia NEC, sistem pembayaran baru ini akan memberikan keselamatan dan kemudahan,” kata Takao Iwai, Naib Presiden Korporat dan Pengarah Pengurusan, Bahagian Penyelesaian Kewangan, Syarikat NEC. “Dengan bekerjasama dengan Mastercard, yang mempunyai aset pembayaran yang digunakan di seluruh dunia, NEC akan menyediakan pengalaman pembayaran baru, bertujuan untuk mencipta dunia di mana semua orang boleh menggunakan teknologi digital dengan selamat.”

Pengguna di seluruh dunia semakin menerima kemudahan dan keselamatan biometrik. Sebenarnya, 82%[1] pengguna di Asia Pasifik menggunakan sekurang-kurangnya satu bentuk biometrik sudah, dengan purata pengguna melaporkan mereka menggunakan tiga jenis. Begitu juga, perniagaan menerima pengesahan biometrik. Menjelang 2025, biometrik akan mengesahkan lebih dalam transaksi pembayaran.

Program Pembayaran Biometrik Mastercard, yang dilancarkan dengan ujian di Brazil tahun lalu, bertujuan untuk mengubahsuai pembayaran kedai dengan pengguna hanya tersenyum atau melambai untuk membayar. Program ini menyediakan peserta dengan rangka kerja yang menangani keselamatan, prestasi biometrik, perlindungan data dan privasi yang diperlukan bagi institusi kewangan, peniaga, dan pembekal teknologi dalam ekosistem. NEC adalah salah satu peserta awal Program ini.

Peniaga boleh mendapat manfaat daripada barisan yang lebih pendek, keselamatan yang lebih tinggi dan keadaan yang lebih higienik. Selain itu, program kesetiaan boleh disatukan dalam sistem pembayaran kedai untuk tawaran lebih pantas dan lebih disesuaikan pada pembelian sebagai sebahagian daripada strategi perniagaan yang berjaya. Biometrik boleh memainkan peranan penting dalam membantu peniaga membina hubungan yang lebih mesra dengan pelanggan mereka sambil memajukan jualan.

Mastercard dan NEC akan mempamerkan pengalaman pembayaran terkini ini di Festival Teknologi Kewangan Singapura dari November 15 hingga 17.

[1] Kajian Program Pembayaran Biometrik Mastercard, 2022

 

Mengenai NEC

Syarikat NEC telah menubuhkan diri sebagai pemimpin dalam pengintegrasian teknologi IT dan rangkaian sambil mempromosikan pernyataan jenama “Mengatur dunia yang lebih cerah.” NEC membolehkan perniagaan dan masyarakat menyesuaikan diri dengan perubahan yang pesat berlaku dalam masyarakat dan pasaran kerana ia menyediakan nilai-nilai sosial keselamatan, keselamatan, keadilan dan kecekapan untuk mempromosikan dunia yang lebih lestari di mana setiap orang mempunyai peluang untuk mencapai potensi penuh mereka. Untuk maklumat lanjut, lawati NEC di  

Mengenai Mastercard (NYSE: MA) 

Mastercard adalah syarikat teknologi global dalam industri pembayaran. Misi kami adalah untuk menghubungkan dan memberdayakan ekonomi digital yang inklusif yang memberi manfaat kepada semua orang, di mana-mana dengan membuat transaksi selamat, mudah, bijak dan mudah capai. Menggunakan data dan rangkaian yang selamat, perkongsian dan semangat, inovasi dan penyelesaian kami membantu individu, institusi kewangan, kerajaan dan perniagaan merealisasikan potensi terbesar mereka. Dengan sambungan di lebih daripada 210 negara dan wilayah, kami sedang membina dunia yang lestari yang membuka peluang tak ternilai untuk semua. 

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)