Memperkasakan Digital, Mempercepat Kecerdasan untuk Kuasa Elektrik dengan Huawei

(SeaPRwire) –

David Sun, Naib Presiden Huawei dan CEO Bagi Bahagian Daya Elektrik Digital Huawei

SHENZHEN, China, Nov. 13, 2023 — Meningkatkan produktiviti digital memerlukan pembinaan sistematik keupayaan inti. Pembaruan kuasa pemprosesan dan kapasiti penghantaran terutamanya penting untuk mempercepat pembinaan sistem kuasa baharu.

1. Membina sistem kuasa baharu yang berpusat pada kuasa elektrik dan pemprosesan

Tenaga baharu akan mengubah bentuk, ciri-ciri dan mekanisme sistem kuasa tradisional secara mendalam. Integrasi dan pembangunan bersama sistem sumber-grid-beban-simpanan sedang meletakkan keperluan yang lebih tinggi terhadap kuasa elektrik pintar. Dari pemprosesan umum ke pemprosesan AI, dan dari pemprosesan titik tunggal ke pemprosesan kolaboratif awan-pinggiran-peranti, satu seni bina pemprosesan sistematik diperlukan untuk mencapai kecerdasan digital dan memetik dividen. Berdasarkan gaya pentadbiran yang ciri khas syarikat kuasa, kami mencadangkan seni bina Spark dengan sinergi awan-pinggiran-peranti. Seni bina ini membantu syarikat kuasa membina ibu pejabat profesional dan berasaskan perkhidmatan, sistem perniagaan berpusat, dan tapak tanpa kakitangan/kakitangan minimum.

2. Penghantaran berkuasa adalah jaminan

Penghantaran adalah kunci kepada komunikasi. Kita perlu menyediakan lebih kapasiti penghantaran maju lebih awal daripada kemudian. Ia penting untuk sentiasa satu langkah di hadapan permainan. Pada masa yang sama, kita perlu mencari teknologi komunikasi yang sesuai untuk senario yang berbeza.

Hanya apabila sambungan mengikut permintaan, selamat dan lancar yang tersedia dalam setiap aspek kita boleh mengalami kecerdasan di hujung jari kita.

3. Inovasi adalah titik permulaan meningkatkan produktiviti. Inovasi seni bina, model dan ekosistem adalah penting

Inovasi seni bina: Dari seni bina rujukan transformasi digital perniagaan ke seni bina teknikal, termasuk seni bina pemprosesan dan seni bina rangkaian komunikasi sasaran, inovasi mesti meresap ke setiap lapisan.

Inovasi model: Dengan membangunkan model perniagaan dan teknologi digital baharu, kita boleh menghubungkan jurang antara perniagaan dan teknologi digital, membawa pencapaian sejarah ke masa depan, dan membantu syarikat kuasa menjadi digital ketika mereka berkembang pesat. Kuncinya ialah memberdayakan pakar kuasa dengan maklumat pakar terkini, menurunkan ambang digitalisasi, dan memasukkan dan merangsang kreativiti semua pekerja.

Inovasi ekosistem: Mod Costa Rica terbuka yang dicadangkan oleh James Moor jauh lebih sesuai untuk industri ini. Satu model ekosistem terbuka membolehkan semua orang melepaskan dan berkongsi kekuatan masing-masing, serta berkongsi keupayaan industri dan lintas industri di kalangan semua peserta.

Senario digital ditakrifkan bersama oleh syarikat kuasa, pemikir, dan organisasi industri. Digitalisasi adalah projek sistematik yang memerlukan bukan sahaja pembekal dan pengintegrasi penyelesaian berkeupayaan, tetapi juga pembekal ICT dan rakan kongsi – semua memainkan peranan dalam kempen mencabar ini.

Huawei komited untuk meletakkan asas China Digital dan memberi pilihan lebih indah kepada dunia. Kami memberi tumpuan kepada apa yang kami pandai dalam bidang digital, dan bekerja dengan pelanggan dan rakan industri untuk membina masa depan kuasa elektrik pintar yang lebih baik.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://e.huawei.com/en/industries/grid.

HUBUNGI: hwebgcomms@huawei.com