Mencipta Tanah Harapan dengan Cara Digital

(SeaPRwire) –   BIJIE, China, Nov. 15, 2023 Laporan berita oleh Guizhou Daily:

“Tanah ini digunakan untuk mengumpulkan data untuk Sistem Pemulihan Ekologi Tanah. Selepas pengumpulan data selesai, kami akan mengembalikan tanah kepada penduduk kampung.”

Huang Mingli, pelajar dari Kolej Vokasional dan Teknikal Bijie, memperkenalkan Sistem Pemulihan Ekologi Tanah kepada wartawan. Sulit untuk membayangkan bahawa dia sudah menjadi entiti undang-undang syarikat, mengingat dia hanya berusia 22 tahun.

Sebenarnya, dia tidak berbeza daripada rakan sebaya dalam masa lalu. Dia mula berubah pada hari dia tiba di tempat bernama “Digital Courtyard”.

Students who have participated in the Apprentice of Metaverse program (Source: Chen Dehui)
Students who have participated in the Apprentice of Metaverse program (Source: Chen Dehui)

Pada tahun 2019, Jawatankuasa Pusat Parti Zhi Gong China memilih Komuniti Shuangyan, Kota Zhuchang, Daerah Qixingguan, Bandar Bijie sebagai komuniti perintis pemulihan luar bandar, dan melantik Pan Zhiyuan, ahli Parti Zhi Gong China, sebagai setiausaha pertama komuniti untuk membina pangkalan biologi ekologi pintar. Kebetulan, Chen Dehui, sebagai ahli Jawatankuasa Pertanian dan Hal Ehwal Luar Bandar Pusat Parti Zhi Gong China, mempunyai pengalaman tertentu dalam bidang tersebut. Jadi atas jemputan Pan Zhiyuan, Chen Dehui dan pasukannya datang ke Bijie untuk memulakan projek WuMeng Red Black Phenix yang memerlukan kuasa otak dalam skala besar.

“Terdapat lebih daripada sembilan juta penduduk berdaftar dengan usia purata sekitar 32 tahun, yang lebih rendah daripada purata usia penduduk Shenzhen.” Selepas mempelajari kelebihan sumber manusia Bijie, satu idea terlintas di fikiran Chen Dehui.

Pada tahun 2022, di bawah sokongan kewangan dan intelektual yang diberikan oleh Jawatankuasa Pusat Parti Zhi Gong China dan Daerah Tianhe, Guangzhou City, beliau dan pasukannya menubuhkan “Digital Courtyard” di Kampung Luosi, Kota Zhuchang, Daerah Qixingguan, Bandar Bijie, dan memulakan kerjasama dengan Kolej Vokasional dan Teknikal Bijie.

Pembelajaran di “Digital Courtyard” merupakan pengalaman baru bagi para senior Kolej Vokasional dan Teknikal Bijie. “Apabila saya masuk kolej, saya tidak pernah terfikir suatu hari saya akan menjadi ‘petani’. Tetapi kemudian, saya mendapati ia cukup bermakna,” kata Wang Yang, pelajar dari Kolej Vokasional dan Teknikal Bijie.

Apabila kerjasama berterusan dengan stabil, satu model pengajaran dan pembelajaran baru telah beransur-ansur terbentuk. Chen Dehui menamakannya Apprentice of Metaverse yang merangkumi empat langkah: pendidikan inovasi digital, latihan perkhidmatan sosial, bantuan digital dan sumbangan kecerdasan digital.

Menurut Chen Dehui, mereka terus kepada idea melabur pengetahuan terlebih dahulu dan kemudian modal. Kini terdapat enam anak syarikat yang ditubuhkan oleh BiJie HengQu Information Technology Co., Ltd, dengan pelajar dari Kolej Vokasional dan Teknikal Bijie sebagai entiti undang-undang dan pemegang saham, dan mengendalikan empat projek milik sendiri dan enam projek luaran. Hanya dengan mengambil pesanan dengan harga unit dari 30,000 hingga 50,000 yuan, pendapatan tahunan bahagian pembangunan perisian mencapai lebih daripada satu juta yuan.

Kini “Digital Courtyard”, dengan program Apprentice of Metaverse sebagai terasnya, beroperasi seperti mata air yang tidak pernah kering, terus menghantar bakat dan perkhidmatan teknikal ke kawasan luar bandar Bijie dan timur China.

“Remaja Bijie mempunyai hasrat yang kuat untuk berkembang. Saya fikir mereka adalah penyumbang dan pemimpin penting dalam proses penambahbaikan dan transformasi digital yang menyeluruh di masyarakat.” Chen Dehui ingat kanak-kanak itu gugup dan tidak pasti apabila mereka pertama kali tiba di “Digital Courtyard”. Tetapi kini dia merasakan sesuatu yang berbeza.

Apabila diminta tentang perasaannya mengenai empat tahun terakhir di Bijie, dia hanya menjawab dengan lima perkataan sederhana: “Sebuah tanah penuh harapan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)