Menetapkan Piawaian Baru dalam Pembiayaan Perdagangan dan Logistik untuk Industri Perlombongan

image1 6 Setting New Standards in Trade Finance and Logistics for the Mining Industry

(SeaPRwire) –   Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, industri perdagangan komoditi, terutamanya dalam pertambangan dan logam, telah menyaksikan peningkatan yang menakjubkan, didorong oleh dinamik permintaan dan penawaran yang kompleks, pengaruh geopolitik, dan fluktuasi mata wang.

Unsur-unsur ini tidak sahaja menggerakkan ketidaktentuan harga yang ketara tetapi juga memperkenalkan kepelik-kepelikan kewangan yang memberi kesan kepada peserta pasaran. Ketidaktentuan semula jadi pasaran ini membawa cabaran ganda: ia mengekspon peniaga kepada risiko kredit daripada kegagalan dan mencipta kekangan likuiditi, menyulitkan perolehan pembiayaan.

Ketidaktentuan ini semakin diperumit oleh cabaran rantaian bekalan dan logistik yang unik kepada sektor pertambangan dan logam. Isu-isu seperti kelewatan pengangkutan, ketidaktepatan dokumentasi, dan keperluan pematuhan peraturan yang ketat boleh mengganggu urus niaga pembiayaan perdagangan secara teruk dan meningkatkan kos operasi. Kekompleksan ini semakin diperbesar pada zaman di mana industri itu berada di ambang perubahan transformasi ke arah normal baharu, didorong oleh peralihan tenaga global.

Peralihan ini, dicirikan oleh penyepaduan ekonomi dan fizikal sistem makanan, tenaga dan bahan global, dijangka meningkatkan ketidaktentuan struktur, mengganggu aliran perdagangan tradisional, dan menakrifkan semula komoditi dengan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Dari perspektif perdagangan, landskap yang berkembang ini membawa campuran peluang dan cabaran, mengubah secara mendasar hubungan komersial dan metrik keuntungan.

Nilai kumpulan perdagangan komoditi telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara, hampir menggandakan EBIT daripada $27 bilion pada 2018 kepada anggaran $52 bilion pada 2021, terutamanya dibakar oleh keuntungan dalam perdagangan minyak.

Trend pertumbuhan ini berterusan pada 2022, menetapkan rekod sepanjang masa $100 bilion untuk margin kasar. Walau bagaimanapun, jalan untuk memanfaatkan peluang-peluang ini dipenuhi halangan.

Beberapa tahun kebelakangan ini telah menekankan kelemahan pasaran terhadap lonjakan ketidaktentuan, dipicu oleh wabak, peristiwa cuaca ekstrem, ketegangan geopolitik, dan perubahan makroekonomi. Gegaran ini telah menyebar ke pelbagai sektor, mempengaruhi bukan sahaja tenaga tetapi juga logam, di mana input tenaga secara signifikan mempengaruhi ekonomi pengeluaran.

Satu syarikat menangani isu-isu yang kompleks ini secara langsung ialah , platform rantaian bekalan digital berjenama yang menyambung pembeli, penjual, makmal dan pemberi pembiayaan dalam aliran kerja yang diintegrasikan secara digital yang boleh digunakan, boleh dikongsi, boleh disahihkan dan tidak boleh dipalsukan.

MineHub Merevolusikan Pembiayaan Perdagangan dan Logistik dalam Logam dan Pertambangan

MineHub‘s platform SaaS menghapuskan proses manual lama, membawa kepada peningkatan kecekapan, pengurangan kos, keselamatan yang dipertingkatkan, pengoptimuman modal kerja, dan ketelusan yang lebih tinggi di seluruh rantaian bekalan global. Raksasa pertambangan global seperti Capstone Copper, Sumitomo Corporation, dan Codelco sudahpun menerima pakai platform MineHub‘s untuk logistik, pematuhan, pengurusan perdagangan, dan operasi pembiayaan.

Pada Mei 14, mengumumkan perkongsian dengan Surecomp Business Solutions, sebuah pemimpin dalam penyelesaian pembiayaan perdagangan berdasarkan awan. Kolaborasi ini dijangka akan merevolusikan pengdigitasian pembiayaan perdagangan dalam sektor komoditi dengan mengintegrasikan platform MineHub‘s dengan Surecomp’s RIVO. Langkah ini dijangka akan membuka kecekapan, ketelusan dan keselamatan baru dalam pembiayaan perdagangan dalam sektor komoditi, dengan menyediakan pengguna dengan keupayaan yang dipertingkatkan seperti pengurusan dokumen bersalin, keterangan masa nyata mengenai proses pembiayaan perdagangan, pelacakan pematuhan ESG dan pengurangan risiko penipuan.

MineHub juga telah menandatangani beberapa pelanggan baharu tahun ini termasuk dengan sebuah bank besar Kanada untuk melaksanakan Modul Penghantaran bagi pengurusan urus niaga logam tidak ferus. Diumumkan pada 27 Mac, ini akan menjadi MineHub pelanggan utama pertama dalam sektor kewangan, meletakkan asas untuk pertumbuhan masa depan dan sumber pendapatan baharu. Berkolaborasi dengan salah satu bank terbesar di Amerika Utara tidak sahaja mengesahkan penyelesaian rantaian bekalan MineHub tetapi juga meluaskan jangkauan pasarannya.

Pada 19 Mac, syarikat itu dengan Sumitomo, yang melibatkan pengintegrasian perniagaan tembaga diperolehi Sumitomo ke Platform Minehub, bermula dengan pelanggan utama di pasaran Asia, Sumitomo akan menyokong usaha jualan untuk platform diperolehi, menekankan keyakinannya dalam keupayaan MineHub untuk memberikan nilai dalam pasaran logam.

Semakin MineHub terus memacu inovasi dan meluaskan tawarannya, ia dijangka memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan sektor pertambangan dan logam.

Pendedahan:

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak memiliki sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disokong oleh, Minehub Technologies Inc. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Agensi Pemasaran Digital Minehub Technologies Inc. (Native Ads Inc) satu ribu tujuh ratus USD untuk artikel ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarahnya atau pegawainya. Penulis bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesahihan pernyataan. Penulis tidak dibayar oleh Market Jar Media Inc. untuk Artikel ini. Market Jar Media Inc. tidak dibayar oleh penulis untuk menerbitkan atau menindas Artikel ini. Maklumat yang diberikan di atas adalah untuk maksud maklumat sahaja dan bukan cadangan untuk membeli atau menjual sekuriti. Market Jar Media Inc. memerlukan penulis sumbang untuk mendedahkan sebarang pegangan saham dalam, atau hubungan ekonomi dengan, syarikat yang mereka tulis tentang. Market Jar Media Inc. bergantung kepada penulis untuk dengan tepat memberikan maklumat ini dan Market Jar Media Inc.