Mermaid Kembali ke Laut China Selatan apabila Kejohanan Terbuka Mermaid China 2023 Stesen Atlantis dan Pertandingan Persembahan Mermaid Antarabangsa Bermula di Atlantis Sanya

HONG KONG, 19 September 2023 – Kejohanan Terbuka Mermaid China Atlantis Station 2023 dan Pertandingan Persembahan Mermaid Antarabangsa secara rasminya bermula di Atlantis Sanya hari ini. Kejohanan ini dianjurkan oleh Pusat Pentadbiran Sukan Air Pusat Pentadbiran Am Sukan China, Persekutuan Sukan Ski Air, Menyelam dan Bot Bermotor China, Jabatan Pelancongan, Kebudayaan, Radio, Televisyen dan Sukan Provinsi Hainan, Kerajaan Rakyat Bandar Sanya, dan Kumpulan Pelancongan Fosun, dianjurkan oleh Biro Pembangunan Pelancongan Sanya dan Atlantis Sanya dan disokong oleh Pelancongan Sanya, Kebudayaan, Radio, Televisyen dan Sukan.


Kejohanan ini akan diadakan oleh Pusat Pentadbiran Sukan Air Pusat Pentadbiran Am Sukan China berikutan penganjurannya yang berjaya menganjurkan enam kejohanan Terbuka Mermaid China sebelum ini. Kejohanan-kejohanan sebelum ini telah mengumpulkan hakim dan atlet profesional dari seluruh China dan memenangi hati orang ramai dengan persembahan visual yang menarik.

Kini dalam tahun ketiga menganjurkan Kejohanan Terbuka Mermaid China, Atlantis Sanya telah menyaksikan pertumbuhan Sukan Mermaid. Tahun ini, lebih daripada 60 penyelam mermaid profesional dari banyak negara dan rantau – termasuk China, Amerika Syarikat, Jerman, dan lain-lain – telah tiba di Sanya untuk kejohanan ini, menandakan percubaan pertama untuk mengadakan kejohanan mermaid profesional di peringkat global. Penganjuran kejohanan di Atlantis Sanya juga akan membantu menyokong imej antarabangsa Atlantis Sanya, bukan sahaja dengan memperkukuh tawarannya sebagai destinasi resort hiburan bersepadu premium tetapi juga peranannya dalam mempromosikan pembangunan global menyelam mermaid profesional.

Pada pagi 19 September, Yang Xinli, Timbalan Pengarah Jabatan Pelancongan, Kebudayaan, Radio, Televisyen dan Sukan Provinsi Hainan mengumumkan permulaan rasmi Kejohanan Terbuka Mermaid China 2023 dan Pertandingan Persembahan Mermaid Antarabangsa.

Stesen Atlantis Sanya bagi kejohanan ini akan berlangsung di Kolam Duta Atlantis. Dilengkapi dengan dinding tirai akrilik telus berukuran 16.5 meter panjang dan 8.3 meter tinggi, Kolam Duta mempunyai kapasiti 13,500 tan air laut dan memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Manual Kejohanan Mermaid Kebangsaan.

Atlet yang bertanding terdiri daripada pemenang kejohanan Terbuka Mermaid China sebelumnya yang akan bersaing dalam siri pusingan awal dan penyingkiran. Seperti yang terdapat dalam Manual Kejohanan Mermaid Kebangsaan, kedua-dua pusingan awal dan penyingkiran akan terdiri daripada dua selaman dan kemahiran pra-tentu yang mesti dipamerkan berturut-turut. Antara kemahiran yang akan diuji termasuk menyelam itik, berenang gaya bebas, gaya belakang, menyelam belakang, berenang gaya sisi, dan pusingan 360 darjah. Semasa selaman ketiga dan peringkat akhir, peserta bebas untuk melakukan rutin mereka sendiri.

“Sebagai tuan rumah berturut-turut bagi kejohanan menyelam mermaid profesional, Atlantis Sanya merasa terhormat dapat menganjurkan Kejohanan Terbuka Mermaid China 2023 dan sangat berterima kasih atas kepercayaan dan sokongan yang ditunjukkan kepada kami oleh Pusat Pentadbiran Sukan Air Pusat Pentadbiran Am Sukan China. Menyelam mermaid adalah sukan yang menakjubkan penuh misteri: ia bukan sahaja kejohanan sukan peringkat profesional, tetapi juga merupakan pertunjukan visual yang menggabungkan keindahan semula jadi dengan seni persembahan dengan pakar, menjadikannya padanan sempurna untuk Atlantis Sanya. Pada masa depan, kami akan terus menggunakan kelebihan senario destinasi sendiri untuk mempromosikan integrasi budaya dan fizikal, serta membantu pembangunan industri budaya dan pelancongan China yang berkualiti tinggi.” kata Cao Minglong, Presiden Kumpulan Pelancongan Fosun.

Liu Qing, Menteri Jabatan III Pusat Pentadbiran Sukan Air Pusat Pentadbiran Am Sukan China berkata: “Sejak Kejohanan Terbuka Mermaid China yang pertama pada tahun 2021, hingga dua kejohanan pada tahun 2022, dan lima kejohanan yang dijadualkan tahun ini, Terbuka Mermaid China telah menjadi kejohanan yang semakin mapan dalam dunia mermaid dan sukan akuatik profesional. Ia bukan sahaja menjadi acara yang diiktiraf di China, tetapi juga telah mempengaruhi dan menyokong pembangunan projek mermaid profesional di seluruh dunia.”

Sebelum Terbuka Mermaid China 2023, Atlantis Sanya sebelum ini menganjurkan Kejohanan Persembahan Mermaid China yang pertama pada tahun 2021 dan Pusingan Sanya bagi Terbuka Mermaid China 2022. Pada April 2021, Atlantis Sanya juga menjadi lokasi percubaan Rekod Dunia Guinness yang berjaya untuk pertunjukan bawah air mermaid terbesar, di mana 110 pelakon mermaid serentak mengambil bahagian dalam persembahan mermaid berskala besar di Kolam Duta.

Dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, Atlantis Sanya telah membentuk hubungan erat dengan menyelam mermaid dan Kolam Duta telah menjadi tempat menyelam profesional yang popular untuk peminat menyelam. Melalui Kelab Menyelam Atlantis Sanya, resort ini juga telah memperkenalkan siri pengalaman menyelam yang sesuai untuk tetamu dari semua peringkat umur. Ini termasuk pengalaman menyelam satu henti dan latihan profesional yang ditawarkan merentasi sepuluh kursus menyelam yang berbeza, termasuk menyelam skuba, menyelam bebas, dan menyelam mermaid. Selain Kolam Duta, resort ini dilengkapi dengan lokasi menyelam dan kolam latihan tambahan seperti Dolphin Cay dan Kolam Jerung yang menawarkan penyelam dari peringkat kemahiran yang berbeza peluang untuk mengalami persekitaran menyelam yang berbeza.

Melalui pembangunan produk dan perkhidmatan yang berterusan dan kerjasama dengan rakan kongsi luar, Atlantis Sanya telah memberi sumbangan besar kepada industri sukan air dan pelancongan. Dengan perjalanan bebas visa ke Hainan kini tersedia untuk 59 kewarganegaraan yang berbeza, Atlantis Sanya berada dalam kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada peningkatan perjalanan antarabangsa ke pulau itu. Pada masa hadapan, Atlantis Sanya akan terus memimpin pembangunan pasaran dan membina imej antarabangsa sebagai destinasi resort hiburan bersepadu premium.