Microsoft Menjadi Pemerhati Tanpa Hak Mengundi di Lembaga Pengarah OpenAI

Microsoft Stock

(SeaPRwire) –   Dalam komunikasi pertamanya sejak mengambil alih kepemimpinan OpenAI, CEO Sam Altman mendedahkan bahawa Microsoft (NASDAQ: MSFT) akan mengambil peranan pemerhati tidak berundi di lembaga pengarahnya. Ini bermakna wakil Microsoft akan dapat menghadiri mesyuarat lembaga dan mengakses maklumat sulit tetapi tidak akan mempunyai hak undi dalam perkara penting seperti pilihan pengarah.

CEO Microsoft Satya Nadella, yang sebelum ini merekrut semula Altman ke Microsoft berikutan peletakan jawatannya dari OpenAI, sebelum ini menekankan keperluan untuk perubahan tadbir urus dalam pembuat ChatGPT. Minggu lepas, OpenAI mengumumkan lembaga awal yang diperbaharui, dengan Bret Taylor sebagai pengerusi dan Larry Summers sebagai ahli. CEO Quora Adam D’Angelo, sebahagian daripada lembaga yang menyingkirkan Altman, mengekalkan kedudukannya dalam lembaga baharu.

Lembaga itu sedang aktif mencari enam ahli tambahan dengan kepakaran merangkumi teknologi, keselamatan dan dasar. Pelabur OpenAI dijangka tidak akan mendapat tempat duduk dalam lembaga bukan untung ini, menurut sumber Reuters.

Microsoft, memiliki 49% daripada OpenAI, menjanjikan pelaburan melebihi $10 bilion ke dalam syarikat itu. Setakat ini, Microsoft tidak menjawab permintaan untuk komen.

Mira Murati, sebelum ini Ketua Pegawai Teknologi OpenAI dan Ketua Eksekutif sementara selepas Altman diketepikan, telah mengambil semula peranannya sebagai CTO. Altman, diketepikan pada 17 November tanpa penjelasan terperinci, telah dipulihkan semula empat hari kemudian dengan janji lembaga baharu. Greg Brockman, pengasas bersama yang juga meninggalkan bersama Altman, kembali sebagai presiden.

Altman menjelaskan bahawa beliau dan Brockman bersama-sama menguruskan syarikat itu, dengan menekankan kerjasama mereka. Ilya Sutskever, Ketua Saintis OpenAI, tidak akan lagi menjadi sebahagian daripada lembaga. Sutskever pada mulanya menyokong penyingkiran Altman tetapi kemudian menandatangani surat, bersama pekerja lain, meminta pemulihan Altman. Altman menyatakan penghargaan kepada Sutskever dan menyatakan perbincangan sedang berjalan tentang bagaimana Sutskever boleh terus memberikan sumbangan kepada OpenAI.

Selain Altman, Brockman, Sutskever dan D’Angelo, lembaga OpenAI sebelum ini terdiri daripada Tasha McCauley, entrepreneur; Helen Toner, pengarah strategi di Pusat Keselamatan dan Teknologi Muncul Georgetown.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.