Moderna Melepasi Jangkaan Kerugian Q1, Saham Meningkat Berkaitan Pelan RSV dan Spikevax

Moderna NASDAQ:MRNA

(SeaPRwire) –   Pada Khamis, Moderna Inc (NASDAQ: MRNA) mendedahkan , mengejutkan para penganalisis dengan kerugian EPS yang lebih kecil daripada yang dijangkakan iaitu $(3.07), berbanding anggaran kerugian konsensus sebanyak $(3.55). Ini menandakan peningkatan yang ketara daripada kerugian tahun lepas sebanyak $(0.19).

Walaupun menyaksikan penurunan ketara dalam jualan kepada $167 juta, jatuh daripada $1.9 bilion setahun lalu disebabkan permintaan vaksin COVID-19 yang berkurangan, Moderna berjaya melebihi jangkaan dengan mengatasi anggaran konsensus sebanyak $97.5 juta dalam jualan. Syarikat ini menyandarkan prestasi ini kepada langkah-langkah penjimatan kos, termasuk pengurangan 6% dalam perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, terutamanya disebabkan ketiadaan bayaran kerjasama permulaan.

Pengurusan kos yang bijak oleh Moderna mendapat pujian daripada para penganalisis, dengan Jefferies menekankannya sebagai “tanda baik” bagi para pelabur. Bloomberg menyoroti kepentingan usaha penjimatan kos Moderna di tengah-tengah penurunan permintaan vaksin disebabkan pandemik, dengan menegaskan jangkaan puncak jualan vaksin selari dengan musim virus pernafasan sejuk yang akan datang.

Walau bagaimanapun, ketidakpastian masih wujud berkaitan pandangan jangka pendek, terutamanya berkaitan dinamik COVID-19, menurut seorang penganalisis JP Morgan. Ketua Eksekutif Moderna, Stéphane Bancel, menggema sentimen ini dengan menekankan pendekatan berhati-hati terhadap pelaburan semasa ditemuramakan di Bloomberg Television.

Dalam langkah strategik, Moderna mengumumkan penamatan kolaborasi penyuntingan gennya dengan Metagenomi Inc (NASDAQ: MGX) untuk mengalihkan sumber kepada inisiatif penyelidikan dan pembangunan teras. Selain itu, syarikat ini mendedahkan penamatan program praklinikal PD-L1nya (mRNA-6981) dan calon mRNA lain dalam bidang ini berikutan kajian strategik.

Memandang ke hadapan, Moderna mengesahkan semula jangkaan jualannya untuk tahun 2024 iaitu kira-kira $4 bilion, didorong oleh francais pernafasan. Syarikat itu menjangkakan jualan bersih sekitar $0.3 bilion pada separuh pertama 2024, mencerminkan sifat musiman perniagaan pernafasan.

Dengan perkembangan menggalakkan di landasan seperti persiapan untuk vaksin RSV dan formula Spikevax 2024-2025, prestasi yang kukuh oleh Moderna dan keputusan strategiknya telah menyemarakkan semangat pelabur, menghantar sahamnya melonjak naik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.