Momentum Wall Street Melambat Berikutan Minggu Rekod

US labor market

(SeaPRwire) –   Hari ini di pasaran saham, kemajuan terkini kelihatan melambatkan sebagai saham-saham AS memulakan minggu dengan nota yang sedikit lebih rendah. Indeks S&P 500 jatuh 0.3% dalam perdagangan awal, dengan Indeks Dow Jones Industrial Average juga merosot 0.2%, dan komposit Nasdaq jatuh 0.5% pada pukul 9:40 pagi Waktu Timur.

Penarikan balik ini mengikuti prestasi yang menakjubkan minggu lepas, yang menandakan yang terbaik tahun ini untuk pasaran dan menyaksikan ketiga-tiga indeks mencapai paras tertinggi sepanjang zaman pada Khamis. momentum positif datang apabila Bank Persekutuan menunjukkan niatnya untuk terus mengurangkan kadar faedah tahun ini, dengan syarat inflasi kekal dibawah kawalan.

Walaupun keuntungan terkini, terdapat kebimbangan tentang ketahanan pasaran. Chris Larkin, pengarah pengurus dagangan dan pelaburan di E-Trade, mencatatkan bahawa walaupun kekuatan pasaran amat menakjubkan, ketiadaan penarikan balik yang signifikan meningkatkan kemungkinan satu berlaku tidak lama lagi.

Salah satu pergerakan ketara dalam pasaran hari ini adalah Boeing, yang pulih sebahagian daripada kerugian tahun ini dengan kenaikan 1.3%. Syarikat itu, terjejas oleh kebimbangan keselamatan dan isu-isu dengan kualiti pengeluarannya, mengumumkan satu , termasuk perletakan jawatan CEO menjelang akhir tahun.

Sebaliknya, United Airlines menekan pasaran, jatuh 4.5% di tengah-tengah pemeriksaan peraturan yang meningkat berikutan siri insiden terkini, termasuk sebuah kapal terbang kehilangan sebahagian luarnya dan satu lagi kehilangan tayar semasa lepas landas.

Memandang ke hadapan, acara utama minggu ini untuk pasaran kewangan dijangka akan menjadi laporan Jumaat tentang perbelanjaan pengguna AS, yang juga akan memberikan kemaskini tentang ukuran inflasi yang disukai Bank Persekutuan. Walau bagaimanapun, kedua-dua pasaran saham dan bon AS akan ditutup pada Jumaat untuk Hari Khamis Agung.

Walaupun beberapa laporan terkini menunjukkan inflasi lebih tinggi daripada jangkaan, Bank Persekutuan kelihatan menjangkakan sambungan trend penurunan jangka panjang dalam inflasi. Pedagang menjangkakan Bank Persekutuan akan memulakan pengurangan kadar pada Jun, yang akan memberikan sebahagian lega kepada ekonomi, memandangkan kadar utama Bank Persekutuan telah berada pada tahap tertinggi sejak 2001 hampir lapan bulan. Kadar yang lebih tinggi biasanya berfungsi untuk mengurangkan inflasi dengan memperlahankan aktiviti ekonomi dan menurunkan harga pelaburan.

Dalam pasaran bon, hasil bon kerajaan sedikit lebih tinggi, dengan hasil 10 tahun meningkat ke 4.23% daripada 4.20% pada hujung minggu lepas. Di pasaran saham antarabangsa, indeks kebanyakannya jatuh di Eropah dan Asia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.