MONTAGE GOLD MENGUMUMKAN PELANTIKAN SILVIA BOTTERO SEBAGAI NAIB PRESIDEN EKSEKUTIF EKSPLORASI

Mining 48 Depositphotos 32933817 S @fIREFLYPHOTO MONTAGE GOLD ANNOUNCES APPOINTMENT OF SILVIA BOTTERO AS EXECUTIVE VICE PRESIDENT OF EXPLORATION

(SeaPRwire) –   TERKENAL:

  • Silvia Bottero, bekas Naib Presiden Kanan Ekplorasi di Endeavour Mining, mempunyai rekod ekplorasi yang terbukti
    • Beliau bertanggungjawab secara langsung terhadap penemuan lebih 15Moz sumber daya emas M&I di Côte d’Ivoire sepanjang dekad terakhir dan memainkan peranan penting dalam penemuan lebih 18Moz sumber daya emas M&I sepanjang tempoh lapan tahun beliau di Endeavour
    • Beliau mempunyai pemahaman mendalam tentang projek Koné Montage dan potensi ekplorasinya, kerana sebahagian daripada kawasan itu pernah dipegang oleh usaha sama Endeavour dan Barrick
    • Beliau membawa pengalaman yang luas dalam perizinan dan hal ehwal awam di Côte d’Ivoire, dengan hubungan pemangku kepentingan tempatan yang kuat
  • Beliau akan memainkan peranan penting dalam melaksanakan objektif strategik Montage untuk meningkatkan projek Koné dengan penemuan deposit satelit berkadar tinggi dan membina portfolio ekplorasi hijau di seluruh Afrika

ABIDJAN, Côte d’Ivoire, 18 Mac 2024Montage Gold Corp. (“Montage” atau “Syarikat”) (TSXV: MAU) (OTCQX: MAUTF) dengan sukacitanya mengumumkan penguatan kepimpinannya dengan pelantikan Silvia Bottero ke jawatan Naib Presiden Eksekutif Ekplorasi, berkuat kuasa 1 Julai 2024.

Montage Gold Corp. Logo (CNW Group/Montage Gold Corp)

Silvia Bottero adalah seorang ahli geologi berpengalaman yang berorientasikan perniagaan, dengan rekod terbukti membuat penemuan brownfield dan hijau yang berkualiti tinggi dengan matlamat untuk dengan cepat mencapai status rizab. Berpangkalan di Abidjan, Côte d’Ivoire, sejak 2013 melalui jawatannya dengan La Mancha dan kemudian dengan Endeavour Mining, beliau telah membangunkan pemahaman mendalam tentang konteks geologi rantau ini dan hubungan kuat yang telah dibangunkan dengan pemangku kepentingan tempatan. Beliau baru-baru ini memegang jawatan Naib Presiden Kanan Ekplorasi di Endeavour Mining, menyelia semua aktiviti ekplorasi Afrika. Selama satu dekad terakhir, beliau telah dikreditkan dengan penemuan lebih 15Moz1 sumber daya emas Ukuran dan Ditunjukkan (“M&I”), dengan penemuan penting lebih 8Moz1 sumber daya emas M&I di lombong Ity yang mengubah aset itu daripada operasi pembakaran terbuka 50kozpa ke operasi CIL +300kozpa, penemuan lebih 3Moz1 sumber daya emas M&I di Lafigué yang membawa kepada keputusan pembinaan, dan baru-baru ini penemuan kira-kira 4.5Moz1 sumber daya emas M&I di harta tanah hijau Tanda-Iguela yang berpotensi menjadi aset Tier 1.

Martino De Ciccio, CEO berkata: “Saya telah berkesempatan bekerja dengan Silvia selama lebih sepuluh tahun dan saya gembira menyambut beliau ke Montage di mana pengalaman beliau yang luas di Afrika, dan terutamanya di Côte d’Ivoire, akan menjadi penting untuk melaksanakan strategi kami untuk menjadi syarikat perlombongan emas terkemuka di Afrika. Kemahiran Silvia untuk menetapkan strategi ekplorasi berdasarkan penilaian dan penarafan sasaran berhampiran lombong dan hijau secara berkesan akan sangat bernilai ketika kami memulakan usaha ekplorasi kami untuk menentukan deposit berkadar tinggi yang lebih banyak berhampiran Koné dan untuk membangunkan portfolio ekplorasi hijau untuk memacu pertumbuhan masa depan kami.”

Silvia Bottero, Naib Presiden Eksekutif Ekplorasi yang akan datang, berkata: “Saya gembira menyertai Montage pada tahap pertumbuhan yang menarik ini. Walaupun projek Koné sudah menjadi salah satu projek emas berkualiti tertinggi di Afrika memandangkan saiz pengeluaran kos rendah dan hayat lombong yang panjang, saya sangat bersemangat dengan potensi ekplorasinya kerana banyak sasaran yang diidentifikasi di pegangan tenement yang luas. Saya telah menjejaki dengan teliti perkembangan projek Koné, kerana sebahagian daripada kawasan itu pernah dipegang oleh usaha sama Endeavour Mining dan Barrick, dan saya tidak sabar untuk bekerja dengan pasukan untuk menyaring dan menarafkan sasaran satelit untuk mengutamakan sasaran berkadar tinggi. Saya juga bersemangat dengan peluang untuk membangunkan portfolio pembangunan hijau di Afrika dengan matlamat untuk mengenal pasti projek kami yang seterusnya melalui kejayaan ekplorasi kami.”

Tentang Silvia Bottero: Naib Presiden Eksekutif Ekplorasi yang akan datang

Silvia Bottero mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam industri perlombongan dengan rekod terbukti membuat penemuan hijau yang sangat ekonomik dan membangunkan projek brownfield sehingga ke tahap DFS, terutamanya di Afrika. Sebelum menyertai Montage, beliau memegang jawatan Naib Presiden Kanan Ekplorasi di Endeavour Mining, menyelia semua aktiviti ekplorasi Afrika. Silvia menyertai Endeavour pada tahun 2016 dan memainkan peranan penting dalam penemuan lebih 18Moz[1] sumber daya emas M&I sepanjang tempoh lapan tahunnya.

Berpangkalan di Abidjan, Côte d’Ivoire, sejak 2013 melalui jawatannya dengan Endeavour Mining dan sebelumnya dengan La Mancha, beliau telah membangunkan pemahaman mendalam tentang konteks geologi rantau ini dan hubungan kuat yang telah dibangunkan dengan pemangku kepentingan tempatan. Selama satu dekad terakhir, beliau telah dikreditkan dengan penemuan lebih 15Moz sumber daya emas M&I di Côte d’Ivoire, dengan penemuan penting lebih 8Moz sumber daya emas M&I di lombong Ity yang mengubah aset itu daripada operasi pembakaran terbuka 50kozpa ke operasi CIL +300kozpa, penemuan lebih 3Moz sumber daya emas M&I di Lafigué yang membawa kepada keputusan pembinaan dalam tempoh 2 tahun, dan baru-baru ini penemuan harta tanah hijau Tanda-Iguela membuka kira-kira 4.5Moz sumber daya emas M&I yang berpotensi menjadi aset Tier 1. Dalam peranan beliau, Silvia bertanggungjawab menyelia semua aktiviti ekplorasi daripada pengenalpastian dan permohonan permit ekplorasi, program ujian lubang (hijau, brownfield, berhampiran lombong dan ujian pengisihan sumber), dan aktiviti berkaitan kajian (PEA, PFS dan DFS). Selain itu, Silvia memainkan peranan penting dalam proses pelesenan lombong dan memastikan piawaian ESG yang tinggi memandangkan penglibatannya dengan Dana Pembangunan Ekonomi Endeavour dan Jawatankuasanya.

Sebelum jawatan Pengurus Ekplorasi beliau di La Mancha, beliau memegang jawatan Pengurus Ekplorasi untuk West African Minerals di Sierra Leone dan Cameroon. Sebelum itu, beliau memegang pelbagai jawatan di AREVA, bekerja di seluruh Niger, Namibia, Afrika Selatan, Republik Afrika Tengah, Kazakhstan, Wyoming, dan Perancis.

Silvia memegang Ijazah Sarjana Muda dalam Geologi dari Università degli Studi di Genova, Itali, Ijazah Sarjana selepas Sarjana dalam Sains Geosains dari Université Joseph Fournier di Grenoble, Perancis, dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Grenoble, Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.