MultiMetaVerse Holdings Limited (Nasdaq: MMV) Memasuki Perjanjian Untuk Memperoleh Taomee

NEW YORK dan SHANGHAI, 15 September 2023 — MultiMetaVerse Holdings Limited (“MMV”), sebuah syarikat animasi dan hiburan yang memenuhi pasaran belia China, hari ini mengumumkan bahawa ia telah, melalui anak syarikatnya di China, memasuki perjanjian (the “Perjanjian”) untuk memperoleh 100% ekuiti dalam Shanghai Shengran Information Technology Co., Ltd. dan kepentingan berkaitan yang merangkumi semua VIE terkonsolidasinya (secara kolektif, “Kumpulan Sasaran,” atau “Taomee”). MMV menjangkakan akan menyelesaikan transaksi ini menjelang akhir tahun ini. Pengambilalihan ini akan menjadi tonggak utama bagi MMV dalam memperluaskan portfolio dan akan meningkatkan prestasi kewangannya dengan ketara termasuk pendapatan dan aliran tunainya.

Ditubuhkan pada 2007, Taomee adalah salah satu syarikat hiburan dan media terkemuka China untuk generasi muda, dengan jenama asal yang mapan dan popular termasuk “Mole’s World”, “Seer” dan “Flower Angel”. Ketiga-tiga jenama ikonik ini telah berkembang di China selama lebih sedekad, menjadi sumber inspirasi untuk industri dan popularitinya dalam kalangan generasi muda telah mempengaruhi jutaan belia negara ini. Menurut data yang diberikan oleh Kumpulan Sasaran, Taomee telah berjaya membangunkan dan mengendalikan banyak permainan video popular, dan mendapatkan ratusan juta pengguna berdaftar kumulatif. Selain permainan video, Taomee telah menyediakan penggunanya dengan pengalaman hiburan tambahan seperti animasi dan barangan niaga. Taomee telah menghasilkan perpustakaan lebih daripada 500 episod siri animasi dan 11 filem animasi berdasarkan jenama-jenama ini.

“Taomee adalah syarikat hebat yang karyanya telah mengilhami satu generasi Cina sepenuhnya, dan terus diikuti dan dicintai oleh peminat mereka sehingga hari ini.” kata Yiran Xu, Ketua Pegawai Eksekutif MMV. “Jenama mapan mereka, basis pengguna setia, dan komitmen untuk pelaburan berterusan dalam jenama dan pelbagai bentuk kandungan hiburan membina nilai teras syarikat dan sepadan dengan strategi kami untuk memilih rakan kongsi. Kami teruja untuk bekerja dengan pasukan berbakat di Taomee dan memanfaatkan model perniagaan berpusat jenama kami untuk membuka potensi penuh jenama mereka.”

Sebagai perintis dalam industri hiburan Cina, dengan rekod kejayaan dan kepakaran dalam mewujudkan animasi asli dan pembangunan permainan video, MMV telah mewujudkan model perniagaan berpusat jenama untuk membangunkan jenama hak milik, memasarkannya dengan kandungan penjana pengguna asli (UGC), dan menyediakan pengguna dengan pengalaman hiburan imersif melalui pelbagai kandungan dalam talian dan luar talian. Ini termasuk membangunkan kandungan untuk jenama yang merangkumi dari koleksi digital hingga buku dan komik, serta animasi dan permainan video. Di atas jenama hak miliknya, MMV telah mencari pengambilalihan dan perkongsian dengan IP berharga seperti milik Taomee untuk meningkatkan portfolio jenamanya dan mewujudkan sinergi yang lebih besar.

Harga Pembelian dan Prestasi Kewangan

Jumlah harga pembelian terdiri daripada pertimbangan tetap sebanyak RMB 543 juta, ditambah pertimbangan boleh ubah berdasarkan penyelarasan tertentu tetapi dalam apa jua keadaan tidak kurang daripada RMB 17 juta, semuanya akan dibayar secara tunai. Harga pembelian akan dibiayai melalui gabungan terbitan saham dan pinjaman bank.

Sepanjang tahun berakhir 31 Disember 2022, Taomee mencatat jumlah hasil tidak diaudit sebanyak RMB 226 juta (AS$33.6 juta) dan EBITDA tidak diaudit diselaraskan sebanyak RMB 88 juta (AS$13.1 juta). Sepanjang dua belas bulan terakhir berakhir 30 Jun 2023, Taomee mencatat jumlah hasil tidak diaudit sebanyak RMB 296 juta (AS$42.6 juta) dan EBITDA tidak diaudit diselaraskan sebanyak RMB 119 juta (AS$17.1 juta).

Penasihat

Fangda Partners bertindak sebagai peguam transaksi MMV. Deloitte bertindak sebagai penasihat kewangan dan cukai kepada MMV.

Mengenai MultiMetaVerse Holdings Limited

MultiMetaVerse Holdings Limited (NASDAQ: MMV) adalah syarikat animasi dan hiburan yang komited untuk menyediakan pengalaman hiburan berkualiti tinggi, imersif melalui kandungan asli, penjana pengguna, dan profesional penjana pengguna. Jenama Aotu World MMV telah menarik pengikut luas dalam kalangan audiens muda di China. Dengan memanfaatkan basis pengguna ditubuhkan, MMV telah membina portfolio produk yang pelbagai, termasuk kandungan animasi, buku komik, video pendek, koleksi, alat tulis, produk pengguna, dan permainan mudah alih di seluruh jenama Aotu World.

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.multi-metaverse.com/

Untuk pertanyaan pelabur dan media, sila hubungi:

MultiMetaVerse Holdings Limited
Hubungan Pelabur
E-mel: ir@multi-metaverse.com