My Friend Omar: Pertempuran Pekerja Musiman Kini Tersedia di CBC Gem


My Friend Omar: the Battle of a Seasonal Worker is now available on CBC Gem

My Friend Omar: the Battle of a Seasonal Worker is now available on CBC Gem

(SeaPRwire) –   MONTREAL, 13 Mei 2024Kanada dan sektor ekonomi primer dan sekunder bergantung berat pada buruh pekerja musiman atau sementara pekerja asing. Pada tahun 2022, terdapat lebih daripada 64,660 pekerja asing sementara (TFWs) dalam industri pertanian, mewakili 23% tenaga kerja dalam sektor ini, naik 6% dari tahun sebelumnya1. Kebanyakan mereka bekerja di bawah izin kerja tertutup, yang antara lain menetapkan bahawa pemegang izin hanya boleh bekerja di Kanada untuk majikan yang sama, yang berkaitan dengan permohonan izin awal, memberi majikan ini kuasa yang tidak wajar terhadap nasib pekerja mereka.

Dokumentari My Friend Omar: The Battle of a Seasonal Worker yang dibintangi Wilson Omar Mendez telah diarahkan oleh Christian de la Cortina dan diterbitkan oleh Vanessa Caceres, dengan bantuan penerbit bersekutu Frank Baylis dan Marquise Lepage. Kini ia boleh ditonton secara talian di platform pendengaran CBC Gem dan ICI Tou.TV. Ia juga akan disiarkan beberapa kali di Radio-Canada dan CBC dalam minggu-minggu akan datang. (Kumpulan CNW/Frank Baylis)

Sebuah dokumentari baru menjelaskan kerentanan pekerja asing sementara di bawah izin kerja tertutup di Kanada.

Christian De la Cortina dan Frank Baylis, yang telah bekerja sama dalam projek filem selama lebih 20 tahun, telah bergabung tenaga untuk menghasilkan sebuah dokumentari yang menggambarkan realiti yang sukar dihadapi oleh ribuan pekerja sementara di Kanada. Dokumentari My Friend Omar: the Battle of a Seasonal Worker menjejak perjalanan yang penuh penderitaan dan penganiayaan yang dialami oleh Wilson Omar Mendez, seorang pekerja musiman Guatemala yang bekerja di sebuah ladang di Quebec. Kisahnya yang mengerikan, diselang-seli dengan keterangan bekas rakan sekerjanya dan pemain kunci dalam bidang imigresen, membentangkan gambaran mengganggu mengenai keadaan yang genting di mana pekerja sementara di bawah izin kerja tertutup boleh menemui diri mereka.

“Peranan saya sebagai pekerja asing sementara dalam siri TV fiksyen Quebec 5e Rang telah membuka mata saya terhadap kerentanan yang sangat teruk bagi orang yang bekerja dalam persekitaran ini,” jelaskan Christian de la Cortina, pengarah dokumentari My Friend Omar: The Battle of a Seasonal Worker. Apabila Omar Mendez berkongsi kisahnya dan rawatan penganiayaan yang dialaminya, saya telah memutuskan untuk menghasilkan sebuah dokumentari mengenai kisahnya supaya ia dapat didengari dan membantu memacu perbualan mengenai kesan merosakkan yang boleh diakibatkan oleh izin kerja tertutup terhadap keadaan hidup dan kerja pekerja sementara,” beliau menambah.

Pengalaman Omar Mendez hanyalah satu contoh kekejaman yang boleh dialami oleh pekerja sementara di bawah izin kerja tertutup kerana mereka terserah kepada majikan. Jadual kerja yang berat, lembur tidak dibayar, keasingan sosial, hinaan, keganasan dan ancaman pengusiran hanyalah beberapa kesukaran yang dihadapi oleh pekerja asing di bawah izin kerja tertutup.

“Penglibatan saya dengan beberapa komuniti budaya Kanada dan kerjaya politik saya di peringkat persekutuan telah membawa saya mengetahui kisah-kisah mengerikan mengenai keadaan kerja sesetengah pekerja asing sementara,” kata Frank Baylis, penerbit dokumentari My Friend Omar: The Battle of a Seasonal Worker. “Izin kerja tertutup boleh membawa kepada pelanggaran serius hak dan kebebasan pekerja asing dan mengotori reputasi bersejarah Kanada sebagai tempat yang menyambut untuk bekerja dan tinggal. Langkah-langkah konkrit yang lama tertangguh untuk melindungi pekerja ini, yang memberikan sumbangan tidak ternilai kepada ekonomi Kanada,” beliau menambah.

Dokumentari My Friend Omar: The Battle of a Seasonal Worker kini boleh disiarkan di platform pendengaran talian CBC Gem dan ICI Tou.TV. Ia juga akan disiarkan beberapa kali di Radio-Canada dan CBC dalam minggu-minggu akan datang.

Mengenai Christian de la Cortina

Christian de la Cortina, seorang pelakon dan pengarah Kanada berketurunan Chile, memegang ijazah dalam bidang perdagangan dari Universiti Sherbrooke dan kelayakan dalam penghasilan filem dari L’INIS. Selama 15 tahun kebelakangan ini, beliau telah berjaya dalam kerjaya sebagai pelakon untuk TV dan filem, dan dikenali kerana kepasiannya dan kesungguhannya dalam watak-wataknya. Beliau telah menerima pengiktirafan daripada komuniti Latin di Kanada, memenangi Anugerah Pelakon Terbaik di Anugerah Latin Kanada pada tahun 2021. Membawa kisahnya ke skrin telah menjadi fokus beliau selama beberapa tahun kebelakangan ini, serta menulis dan mengarahkan filem cereka panjangnya. Berkomitmen untuk menghasilkan kandungan inklusif yang merayakan warisan Hispaniknya dan meninggikan komunitinya, beliau telah memfokuskan kerjaya filemnya pada mempromosikan keragaman dalam industri.

Mengenai Frank Baylis

Didorong oleh nilai-nilai humanis dan keinginan kuat untuk memberikan sumbangan kepada kebajikan bersama, Frank Baylis adalah seorang ahli perniagaan dan bekas politikus Kanada yang sangat terlibat dalam komunitinya. Semasa kerjayanya sebagai entrepreneur, Encik Baylis telah mengambil alih Baylis Medical, perniagaan keluarga yang diasaskan oleh ibunya, Gloria Baylis, dan mengubahnya menjadi pemimpin dalam membekalkan peralatan perubatan canggih, yang kemudiannya diambil alih oleh Boston Scientific. Beliau juga terlibat dalam politik apabila dipilih sebagai Ahli Parlimen Liberal untuk kawasan pilihan raya persekutuan PierrefondsDollard dari tahun 2015 hingga 2019. Kini, Encik Baylis memberikan sokongan dan nasihat kepada pelbagai organisasi dan syarikat permulaan, serta terlibat dalam komunitinya.

_______________________________________________________________

1 2024-04-18. Pandangan terhadap mereka yang bekerja dalam pertanian, Statistik Kanada ()

SUMBER Frank Baylis

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.