NaaS dan CANGO Bersama-sama Keluarkan Inisiatif “Daya Mahsyarakat dan Komuniti Perniagaan yang Lestari di Timur Tengah”

IstockPhoto Khanchit Khirisutchalual NaaS and CANGO Jointly Release the

(SeaPRwire) –   DUBAI, Emiriah Arab Bersatu, 12 Disember 2023 — Pada zaman globalisasi, syarikat memainkan peranan penting dalam membantu menyelesaikan masalah sosial, dan mempromosikan kemajuan sosial dan kelestarian sambil mencipta nilai ekonomi. Dalam maksud ini, ia merupakan tugas penting bagi semua negara di seluruh dunia untuk mempromosikan integrasi dan pembangunan masyarakat-enterprise.

Untuk terus mempromosikan integrasi masyarakat-enterprise, dan memperkukuh sinergi negara-negara dalam hal ini, NaaS dan Persatuan Kerjasama NGO China (selanjutnya disebut CANGO) bersama-sama mengemukakan “inisiatif kelestarian integrasi masyarakat-enterprise di Timur Tengah” semasa COP28 Dubai pada 8 Disember, di bawah saksikan Wang Xiangyi, Setiausaha Agung CANGO, Shereen Zorba, Ketua Forum Sains-Dasar-Perniagaan PBB (UN-SPBF), Zhai Yubo, Pengurus Besar Bahagian Perdagangan Karbon Neutral Baru, Rashid Deloh, Penasihat Kanan Dubai Chambers dan wakil-wakil NGO, pertubuhan antarabangsa dan syarikat yang lain.

Sebagai titik penekanan persidangan akhbar, Kertas Putih tentang Pembangunan Inklusif Karbon (selanjutnya disebut sebagai Kertas Putih), merangkumi penemuan terkini China dalam pembangunan inklusif karbon, diterbitkan secara global. Ia hasil kerja 10 organisasi, termasuk NaaS, Forum Karbon Neutraliti China, Platform “Tianfu Carbon Credits” Chengdu, Platform “Qingtanxing” Qingdao, Platform Inklusi Karbon Wuhan “Zero Carbon Together”, Pakar Tenaga Alibaba Cloud, SGS, Perkhidmatan Perdagangan China UnionPay, MioTech dan ZEEKR.

Dikenali sebagai yang pertama jenisnya di China dan secara global, terutamanya memberi tumpuan kepada penyertaan industri dan analisis tingkah laku pengguna dalam bidang keinklusian karbon. Ia memberi akaun penuh latar belakang pembangunan keinklusian karbon China, projek dan kes penggunaan pengurangan pelepasan karbon melalui keinklusian karbon, analisis platform/mekanisme, analisis tingkah laku pengguna, corak transaksi dan aplikasinya. Ia menerangkan amalan dan pandangan China terhadap kelestarian hijau dan rendah karbon dalam menangani cabaran perubahan iklim global.

Sejak matlamat “karbon ganda” dicadangkan di China, semua wilayah dan bandar raya telah terlibat secara aktif dalam pembangunan mekanisme keinklusian karbon, yang telah diakui secara meluas sebagai cara berkesan untuk melibatkan awam dalam tindakan rendah karbon, sifar karbon dan negatif karbon. Berdasarkan pengalaman praktikal, mobiliti hijau setakat ini merupakan senario pengurangan karbon melalui keinklusian karbon yang paling meluas di China. Senario ini juga disukai awam, dengan penglibatan 66.57%. Dalam proses ini, agensi kerajaan dan syarikat mencipta model keinklusian karbon baharu, dan jenis transaksi dan insentif, meletakkan asas kukuh untuk pembangunan keinklusian karbon China.

Zhai Yubo, Pengurus Besar Bahagian Perdagangan Karbon Neutral Baru, berkata: “Untuk membenarkan mekanisme keinklusian karbon memainkan peranan lebih besar dalam memberi inspirasi penyertaan awam dalam menjimat tenaga dan mengurangkan pelepasan karbon, sinergi pihak berkuasa kebangsaan, syarikat, pertubuhan sosial dan orang ramai adalah penting untuk membentuk corak di mana semua pihak memainkan peranan. Ini juga memerlukan pengeratan kerjasama dengan negara dan rantau lain dan penubuhan mekanisme kerjasama antarabangsa dalam hal ini, dengan pandangan untuk bersama-sama mempromosikan pembangunan rendah karbon global.”

Dalam konteks ini, NaaS dan CANGO, dengan mengambil kelebihan amalan dan kekuatan masing-masing sebagai syarikat China dan NGO, bersama-sama melancarkan “inisiatif kelestarian integrasi masyarakat-enterprise di Timur Tengah” dengan tujuan untuk mendorong perniagaan tradisional dan usaha sosial di Timur Tengah ke arah kerjasama saling memberi dan menang dan berkhidmat untuk merealisasikan matlamat pembangunan mampan (SDGs).

Seperti yang dinyatakan dalam inisiatif itu, NaaS berjanji: memimpin dalam mewujudkan pertukaran tetap dan memberi sokongan intelektual kepada integrasi masyarakat-enterprise di Timur Tengah; membina keupayaan melalui kerjasama, berkongsi amalan terbaik dan bantuan teknikal, bergantung kepada keperluan praktikal syarikat di Timur Tengah; memanfaatkan pengalaman praktikalnya sendiri, menyampaikan penyelesaian karbon neutral kepada syarikat dan institusi di Timur Tengah dan menyediakan pilihan pengurangan pelepasan karbon yang lebih luas kepada firma tempatan, dengan itu membantu mereka memenuhi tanggungjawab sosial dan menangani cabaran perubahan iklim.

CANGO berjanji: terlibat dalam pertukaran pengalaman dengan NaaS, dan menyokong perancangan dasar dalam kelestarian di Timur Tengah; menjalankan semua aktiviti untuk mempromosikan gaya hidup rendah karbon di Timur Tengah, dalam usaha menarik perhatian awam terhadap keneutralan karbon; menubuhkan platform komunikasi antara syarikat China dan rakan kongsi mereka di Timur Tengah, untuk mempromosikan kelestarian di Timur Tengah dan memanfaatkan dunia mencapai keneutralan karbon.

Hubungi Media:
Sabrina Wang
+86-18610722511

SUMBER NaaS Technology Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.