NaaS Debut di China-ASEAN Expo ke-20 untuk Perkenalkan Perkhidmatan Perintis untuk Pasaran Tenaga Global

BEIJING, 17 September 2023 — China-ASEAN Expo (CAEXPO) yang ke-20 akan diadakan dari 16 hingga 19 September 2023 di Nanning, Guangxi, China. Bertajuk “Bekerja Bersama untuk Rumah Harmoni dan Masa Depan Bersama”, CAEXPO berfungsi sebagai acara ekonomi dan perdagangan antarabangsa yang disahkan bersama oleh pemimpin China dan ASEAN. 

NaaS Technology Inc. (NASDAQ: NAAS), penyedia perkhidmatan cas kenderaan elektrik (EV) terkemuka, bersedia untuk membuat penampilan sulungnya di acara tersebut, dan akan mempamerkan produk inovatif dan penyelesaian pendigitalan tenaga mereka di ekspo itu. 

NaaS membawa portofolio peralatan cas yang luas terutamanya untuk senario pengecasan di rantau ASEAN, termasuk tiang AC 7kW/11kW/22kW dipasang dinding, tiang DC cepat cas semua dalam satu perlindungan tinggi 150kW, tiang DC cepat cas kuasa tinggi 180kW/240kW, dan tiang DC cepat cas dinding 30kW, dan lain-lain, yang sesuai untuk beberapa senario seperti penggunaan di rumah, operasi stesen awam, kawasan perkhidmatan kelajuan tinggi, pengecasan armada, dan pelbagai destinasi. 

Robot pengecasan automatik juga menarik perhatian meluas, yang direka sepenuhnya secara dalaman untuk menyeleraskan proses pengecasan untuk ekosistem EV pada masa depan. Hanya dengan meletakkan pesanan di aplikasi mudah alih akan membolehkan pemilik kenderaan menyaksikan robot pengecasan untuk menyelesaikan carian automatik, dok yang tepat, sisipan pistol cas automatik, memandu pergi dan kembali untuk mengisi semula, dan sebagainya, dengan berkesan meningkatkan proses pengalaman pengecasan.

Dalam proses peralihan tenaga, industri tenaga baharu berdiri sebagai garis depan globalisasi-tema yang bergaung di seluruh dunia. Data Precedence Research menyerlahkan bahawa setakat tahun 2022, saiz pasaran tenaga boleh diperbaharui global mencapai USD 103.095 bilion dan dijangka meningkat lebih lanjut kepada kira-kira USD 1998.03 bilion menjelang 2030.

Atas latar belakang ini, ASEAN juga telah menetapkan matlamat yang ambisius untuk dekarbonisasi dan pembangunan tenaga boleh diperbaharui. Rancangan Tindakan ASEAN untuk Kerjasama Tenaga (APAEC) Fasa 2 bertujuan untuk bahagian 23% tenaga boleh diperbaharui dalam bekalan tenaga primer total (TPES) dan bahagian 35% tenaga boleh diperbaharui dalam kapasiti kuasa terpasang rantau menjelang 2025.

Potensi pasaran yang besar telah menarik perhatian yang semakin meningkat daripada pelbagai pihak berkepentingan global, di mana NaaS memanfaatkan peluang ini dengan baik dan membuat kemajuan menonjol. Sebagai syarikat perkhidmatan pengecasan EV yang disenaraikan di AS pertama di China, NaaS menyediakan penyelesaian pengecasan EV satu henti untuk pengilang, operator, OEM dan perusahaan stesen pengecasan, menyokong setiap peringkat kitaran hayat stesen.

Menurut laporan kewangan terkini, jumlah pesanan yang diniagakan melalui rangkaian NaaS mencapai 98.2 juta pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan 110% YoY; dan jumlah pengecasan yang diniagakan melalui rangkaian NaaS mencapai 2,251 GWh, mewakili peningkatan 112% YoY. Setakat 30 Jun 2023, lebih daripada 652,000 pengecas di lebih daripada 62,000 stesen pengecasan telah disambungkan dan boleh diakses di rangkaian NaaS. 

Baru-baru ini, anak syarikat NaaS Nengcang Technology telah mendapatkan pesanan penyimpanan tenaga RMB204 juta melalui perjanjian kerjasama strategik dengan beberapa perusahaan, khusus untuk meningkatkan penyelesaian bersepadu fotovoltaik-penyimpanan-pengecasan. NaaS juga telah bekerjasama dengan syarikat Fortune 500 seperti Hyundai, PICC, CR, dan lain-lain, untuk memperluaskan julat senario perniagaan yang lebih luas dan membantu membina ekosistem dalam industri tenaga baharu. Perkongsian ini akan membawa kerjasama dalam pembinaan infrastruktur pengecasan serta aplikasi digital dan pintar tenaga baharu. 

Dengan amalan pendigitalan tenaga yang dibangunkan di China, NaaS juga telah menyampaikan pergerakan pepejal penempatan antarabangsanya di ASEAN dan skop yang lebih luas. Sebelum ini, pada bulan Jun, NaaS mengumumkan telah memasuki perjanjian definitif untuk memperoleh 89.99% daripada saham diterbitkan dan belum dibayar Sinopower HK. Pada 22 Ogos, NaaS mendedahkan rancangan untuk memperoleh sepenuhnya penyedia penyelesaian pengecasan EV terkemuka berasal dari Sweden Charge Amps sebanyak SEK 724 juta (USD $66.4 juta), satu perjanjian penting yang memposisikan syarikat untuk membuat langkah besar ke pasaran tenaga global, dan matlamat akhirnya untuk menjadi pemain utama dalam pasaran perkhidmatan pengoperasian dan pengurusan aset tenaga baharu global dalam jangka panjang. 

HUBUNGI: Sabrina Wang, wangxuedong@newlink.com