NaaS Technology Inc. Sertai Indeks Golden Dragon China NASDAQ, Satu Daripada Sembilan Syarikat Tenaga Baharu

BEIJING, 18 September 2023 —¬†NaaS Technology Inc. (Nasdaq: NAAS), syarikat perkhidmatan pengecasan EV pertama yang disenaraikan di AS di China, hari ini mengumumkan penyertaannya dalam Indeks Golden Dragon China NASDAQ, menjadikannya salah satu daripada sembilan syarikat tenaga baharu dan satu-satunya syarikat perkhidmatan pengecasan EV yang menjadi sebahagian daripada indeks ini.

Indeks Golden Dragon China NASDAQ diiktiraf meluas sebagai pengukur penting untuk menilai prestasi syarikat Cina di pasaran saham AS. Indeks ini direka untuk memberi pelabur wawasan dan akses kepada peluang unik yang berlaku di China sambil menyediakan ketelusan yang ditawarkan oleh penyenaraian AS. Ia merangkumi pelbagai sektor, merangkumi digital, teknologi, bentuk penggunaan baharu, dan tenaga bersih, menampilkan syarikat ternama dalam ruang internet dan sektor tenaga baharu, antara lain. Penyertaan NaaS memperkayakan Indeks Golden Dragon China NASDAQ dan membawa semangat baru ke sektor tenaga baharu dengan perkhidmatan pengecasannya.

Dalam laporan kewangan NaaS yang baru diumumkan untuk Q2 dan separuh pertama 2023, hasilnya meningkat sebanyak 121% year-on-year ke RMB 48.6 juta (AS$6.7 juta) pada suku kedua 2023 dan 132% year-on-year ke RMB 84.8 juta (AS$11.7 juta) pada separuh pertama 2023.

Pada suku kedua, 53.4% daripada hasil NaaS pergi ke perkhidmatan luar talian dan inovatifnya, mencapai nisbah tidak pernah terjadi sebelum ini melebihi 50%. Baru-baru ini, anak syarikat NaaS Nengcang Technology telah menjamin pesanan penyimpanan tenaga RMB204 juta melalui perjanjian kerjasama strategik dengan beberapa perusahaan, khusus untuk meningkatkan penyelesaian bersepadu fotovoltaik-penyimpanan-pengecasan. Sebelum ini, pada bulan Jun, NaaS mengumumkan telah memasuki perjanjian definitif untuk memperoleh 89.99% daripada saham diterbitkan dan belum diterbitkan Sinopower HK. Pada 22 Ogos, NaaS mendedahkan rancangan untuk sepenuhnya memperoleh penyedia penyelesaian pengecasan EV terkemuka Sweden – lahir Charge Amps, satu perjanjian mercu tanda yang memposisikan syarikat untuk membuat lompatan besar ke pasaran tenaga global, dan matlamat akhirnya untuk menjadi pemain utama dalam pasaran global perkhidmatan pengoperasian dan pengurusan aset tenaga baharu dalam jangka panjang.

NaaS juga telah bekerjasama dengan syarikat Fortune 500 seperti Hyundai, PICC, CR, dan lain-lain, dan menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Bandar Tengzhou di Wilayah Shandong, dikenali sebagai “ibu negara lithium”. Perkongsian ini akan membawa kerjasama dalam pembinaan infrastruktur pengecasan serta aplikasi digital dan pintar tenaga baharu, menyumbang kepada sinergi ekologi tenaga global.

Disenaraikan di NASDAQ sejak Jun 2022, NaaS adalah syarikat perkhidmatan pengecasan EV pertama yang disenaraikan di AS di China, dengan harga sahamnya naik 43.19% dari awal 2023 hingga penutupan dagangan pada 15 September, dan disenaraikan dalam Indeks Tenaga Bersih WilderHill (ECO). Invesco WilderHill Clean Energy ETF, anak syarikat raksasa pengurusan aset global Invesco Ltd., mempunyai kedudukan saham NaaS yang besar. NaaS telah mencapai beberapa pusingan pembiayaan, dengan jumlah pengumpulan dana setakat ini mencecah AS$91 juta, dan melibatkan pelabur terkenal seperti Dr. Adrian Cheng.

Berdasarkan penilaian awal keadaan pasaran semasa, NaaS mengesahkan semula panduan sebelumnya dan menjangkakan hasil penuh tahun 2023, yang mewakili peningkatan year-on-year sebanyak 5 hingga 6 kali ganda.

Berlatarbelakangkan peralihan tenaga dan neutralitas karbon menjadi konsensus global, NaaS, sebagai perusahaan penanda aras perkhidmatan pengecasan tenaga baharu yang lahir di China dan disasarkan secara global, komited untuk meningkatkan kestabilan dan kecekapan rangkaian tenaga pengangkutan global, dan akhirnya merealisasikan visi “Memberdayakan Dunia dengan Tenaga Hijau”.

Hubungi: Cecilia Meng, menghui@newlink.com