Nagad tawarkan nombor kad maya untuk atasi gangguan

DHAKA, Bangladesh, 14 Sept. 2023 — Untuk menangani gangguan yang dihadapi oleh pelanggan wanita melalui telefon dan melindungi privasi mereka, Nagad, perkhidmatan kewangan mudah alih berkembang pesat di dunia yang berpusat di Bangladesh, telah memperkenalkan nombor kad maya terbina dalam yang membolehkan penggunanya menikmati semua perkhidmatan walaupun selepas menyembunyikan nombor telefon mudah alih mereka.

Sadaf Roksana the co-founder and Executive Director of Nagad Ltd.
Sadaf Roksana the co-founder and Executive Director of Nagad Ltd.

Nombor kad maya berfungsi sebagai pengganti kepada nombor akaun mudah alih sebenar pelanggan Nagad, dengan itu menghalang panggilan telefon yang mengganggu dan penipuan.

Kerana menjadi platform yang sangat selamat untuk transaksi kewangan, pengganggu pasaran MFS negara ini telah berjaya menarik ramai wanita yang kini menikmati kebebasan penuh apabila datang kepada membuat transaksi kewangan.

Dengan pemikiran tajamnya, Sadaf Roksana, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Nagad Ltd., telah menerajui inovasi luar biasa ini untuk memberi perlindungan dan kebebasan kepada wanita dalam transaksi kewangan. 

Sebelum ini, kerap berlaku insiden di mana wanita menghadapi gangguan atau menjadi mangsa penipuan melalui telefon. Ini kerana nombor telefon mudah alih mereka akan didedahkan apabila mereka membuat sebarang transaksi di pusat perkhidmatan MFS.  Sadaf, pemimpin ikonik dan visioner, kemudian datang dengan idea memperkenalkan nombor kad maya untuk menangani isu-isu seperti itu.

Bercakap tentangnya, Sadaf Roksana berkata, “Nagad sentiasa mengutamakan perlindungan penuh pelanggan dan privasi mereka apabila mereka membuat sebarang transaksi. Kebebasan kewangan sentiasa menjadi tumpuan dalam setiap reka bentuk produk dan perkhidmatan.”

“Sejak permulaan perjalanan kami, kami telah memastikan bahawa pelanggan wanita kami tidak menghadapi sebarang gangguan ketika menggunakan Nagad. Kami telah memperkenalkan nombor maya terbina dalam sebagai pengganti kepada nombor sebenar mereka untuk transaksi kewangan,” katanya.

Perlu disebut, Nagad banyak berhutang kepada idea kreatif Sadaf. Dia komited untuk meningkatkan bukan sahaja syarikatnya tetapi juga wanita di seluruh Bangladesh. Terdapat 2,20000 ejen Nagad di seluruh negara. Ramai daripada mereka adalah wanita yang dahulu berada dalam kesusahan. Sadaf membantu mereka menjadi berdikari dengan mengambil mereka sebagai ejen Nagad.

Syarikat MFS ini telah membentuk pasaran kewangan negara dengan inovasi gangguan seperti Pengenalan Diri Elektronik (e-KYC), yang membawa kepada proses pembukaan akaun yang dipermudahkan. Inovasi sedemikian ditambah dengan perkhidmatan yang mudah dan mampu milik juga telah mempercepatkan inklusi kewangan kepada 52 peratus.

Nagad telah meraih banyak pengiktirafan, berkat usaha gigih Sadaf Roksana yang tidak goyah dalam usahanya untuk membawa syarikatnya ke puncak kejayaan. Pembawa MFS terkemuka negara ini baru-baru ini telah menerima anugerah “Fastest to Unicorn Award” daripada Perdana Menteri Republik Rakyat Bangladesh Sheikh Hasina.

Mengenai Nagad Ltd (https://www.nagad.com.bd/)

Nagad Limited adalah salah satu operator MFS terkemuka dalam industri pembayaran Bangladesh dengan 80 juta pelanggan berdaftar dan purata transaksi harian melebihi USD$112 juta. Platform pembayaran digital, dikenali sebagai kemitraan awam-swasta yang berjaya antara Jabatan Pos Bangladesh dan sektor swasta, dirasmikan pada tahun 2019 oleh Perdana Menteri Sheikh Hasina dari Republik Rakyat Bangladesh.