Navigating State AI Laws: Challenges for US Businesses

ai

(SeaPRwire) –   Landskap peraturan kecerdasan buatan (AI) di Amerika Syarikat semakin berpecah-belah, menimbulkan cabaran besar bagi perniagaan yang ingin memanfaatkan potensi teknologi AI.

Undang-undang negeri yang berbeza-beza, ditandai dengan keperluan dan keutamaan yang berbeza, menambah kekompleksan dan ketidakpastian dalam persekitaran peraturan AI.

Ahli-ahli perundangan negeri Utah kini sedang mempertimbangkan undang-undang yang akan mewajibkan beberapa perniagaan untuk mendedahkan sama ada produk mereka menggunakan AI dalam interaksi pengguna tanpa keterlibatan manusia.

Sementara itu, di Connecticut, pembuat undang-undang sedang mempertimbangkan rang undang-undang bertujuan untuk memperkenalkan peraturan yang lebih ketat terhadap ketelusan sistem AI yang dianggap “berisiko tinggi”.

Inisiatif-inisiatif ini adalah sebahagian daripada trend yang lebih besar, dengan 30 negeri, bersama-sama dengan Wilayah Columbia, sedang mencadangkan atau melaksanakan undang-undang yang meletakkan had terhadap reka bentuk dan penggunaan sistem AI.

Undang-undang ini meliputi pelbagai isu, termasuk ketelusan data, pengurangan bias, dan perlindungan hak pengguna dalam pelbagai bidang seperti kesihatan, perumahan dan pekerjaan.

Goli Mahdavi, seorang peguam di Bryan Cave Leighton Paisner, menggambarkan keadaan undang-undang AI sekarang sebagai “kekacauan” bagi perniagaan, dengan menyatakan penyebaran rang undang-undang dan statut yang menyumbang kepada ketidakpastian dalam usaha pematuhan.

Ketiadaan peraturan persekutuan yang menyeluruh adalah faktor utama yang mendorong kepada kepelbagaian undang-undang negeri, kerana pembuat dasar peringkat persekutuan masih terbahagi mengenai keperluan peraturan AI.

Berbeza dengan Amerika Syarikat, kawasan-kawasan lain seperti Kesatuan Eropah dan China telah mengambil pendekatan yang lebih menyeluruh terhadap peraturan AI. Kesatuan Eropah, misalnya, baru-baru ini melaksanakan Akta AI, manakala China telah melaksanakan undang-undang yang menyasarkan pelbagai aspek teknologi AI.

Walau bagaimanapun, walaupun tiada tindakan persekutuan, inisiatif peringkat negeri sering mencerminkan keutamaan yang ditekankan oleh kerajaan persekutuan. Perintah eksekutif Biden telah menekankan pelaksanaan AI yang bertanggungjawab, dengan mendesak pembangun untuk mendedahkan keputusan ujian keselamatan kepada kerajaan.

Walaupun undang-undang negeri berkongsi tema-tema umum, perbezaan halus dalam peruntukan mereka menimbulkan cabaran bagi perniagaan yang berusaha untuk mematuhi. Sebagai contoh, negeri seperti California dan Colorado telah mengambil undang-undang perlindungan pengguna yang memerlukan pemberitahuan dan peruntukan pilihan untuk teknologi pembuatan keputusan automatik. Walau bagaimanapun, definisi “pembuatan keputusan automatik” dan lingkupan peruntukan pilihan mungkin berbeza antara negeri.

Beberapa negeri, seperti New York, telah melaksanakan keperluan khusus, seperti audit bias untuk alat pekerjaan berasaskan AI, manakala yang lain memberi tumpuan kepada penilaian risiko untuk entiti yang menggunakan AI untuk memproses data pengguna.

Walaupun kekompleksan menavigasi undang-undang AI negeri, momentum peraturan diperkukuhkan oleh trend kawalan tunggal parti di negeri-negeri. Dengan tahap kawalan tunggal parti sejarah di banyak negeri, pembuat undang-undang mendorong melalui undang-undang AI dengan kerap, mencerminkan kesedaran yang semakin meningkat tentang keperluan untuk menangani kesan sosial AI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.