Nel ASA: Nel realigns relationship with Nikola and will support Fortescue on its 80 MW Phoenix Hydrogen Hub

Iagereek Nel ASA: Nel realigns relationship with Nikola and will support Fortescue on its 80 MW Phoenix Hydrogen Hub

(SeaPRwire) –   OSLO, Norway, Feb. 2, 2024Nel ASA (Nel) (OSE: NEL) dan Nikola telah menyelaraskan semula perjanjian terdahulu mereka, dan pada masa yang sama Nel akan menjadi pembekal Fortescue untuk peralatan elektrolisis 80 MW mereka, dengan jumlah pertimbangan kira-kira USD 20 juta.

Pada tahun 2018, Nel memasuki perjanjian bekalan dengan Nikola, diikuti oleh tempahan pembelian tetap untuk peralatan elektrolisis 85 MW yang telah disiapkan. Kedua-dua pihak kini bersetuju untuk membatalkan perjanjian bekalan lama (yang juga termasuk Peralatan Baki dan stesen pengisian bahan api) dan akan bersetuju kepada perjanjian baru untuk 110 timbunan alkali dan peralatan Berkaitan Baki sahaja (tidak termasuk dalam tempahan lepas sebelum tempahan pembelian tetap dibuat). Sebagai pampasan untuk lingkupan yang berubah Nel akan menerima kira-kira USD 9 juta.

“Kami gembira untuk telah memulakan rancangan dengan Nikola yang mencerminkan lingkupan bekalan yang disukai Nel, dan kami menantikan untuk teruskan hubungan kami dengan syarikat itu,” kata Håkon Volldal, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Nel.

Pada masa yang sama, pengambilalihan Phoenix Hydrogen Hub oleh Fortescue termasuk pemasangan peralatan elektrolisis 80 MW yang sebelum ini dihantar oleh Nel kepada Nikola. Sebagai balasan untuk jaminan dan waranti terkini untuk peralatan dan perubahan dalam lingkupan penghantaran, Nel akan menerima kira-kira USD 11 juta dari Fortescue.

“Nel gembira untuk berpasangan dengan syarikat yang kukuh dan komited seperti Fortescue untuk membangunkan projek Phoenix Hydrogen Hub. Kami menantikan untuk memasang peralatan dan menyokong Fortescue pada projek penting ini, yang mencapai FID tahun lalu,” kata Volldal.

Untuk maklumat tambahan, sila hubungi:

Kjell Christian Bjørnsen, Ketua Pegawai Kewangan, +47 917 02 097
Wilhelm Flinder, Ketua Hubungan Pelabur, +47 936 11 350

Tentang Nel ASA |

Nel mempunyai sejarah yang boleh dikesan semula ke tahun 1927 dan kini merupakan syarikat teknologi hidrogen tulen terkemuka dengan kehadiran global. Syarikat itu mengkhususkan dalam teknologi elektrolisis untuk pengeluaran hidrogen yang boleh diperbaharui, dan peralatan pengisian bahan api hidrogen untuk kenderaan jalan raya. Penawaran produk Nel merupakan pemangkin utama untuk ekonomi hidrogen hijau, membolehkan pelbagai industri seperti pengangkutan, penapisan, keluli, dan ammonia didekarbonisasi.

Maklumat ini tertakluk kepada kewajipan pendedahan menurut Seksyen 5-12 Akta Perdagangan Sekuriti Norway. Maklumat ini dikeluarkan sebagai maklumat dalaman menurut Peraturan Pasaran Eropah tentang Penyalahgunaan Pasaran, dan dikeluarkan oleh Wilhelm Finder, Ketua Hubungan Pelabur, di NEL ASA pada tarikh dan masa yang diberikan.

Fail-fail berikut boleh didownload:

Keluaran

SUMBER NEL ASA

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.