NetDragon Menyiapkan Pelaburan US$20 Juta Dalam Rokid, Membentuk Perkongsian Strategik Untuk Menumpukan Peluang Metaverse

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 20, 2023 — NetDragon Websoft Holdings Limited (“NetDragon” atau “Syarikat”, Hong Kong Stock Code: 777), pemimpin global dalam membina komuniti internet, telah melengkapkan pelaburan strategik berjumlah US$20 juta sebagai pelabur utama dalam pusingan pembiayaan ekuiti terkini Rokid Corporation Ltd (“Rokid”), dan seiring dengan pelaburan itu, kedua-dua syarikat telah menandatangani perjanjian perkongsian strategik selama 5 tahun untuk mengejar peluang metaverse secara global dengan teknologi Augmented Reality (AR) terkini Rokid.

Sebagai pemimpin global dalam membina komuniti internet, NetDragon khusus dalam mengukur pelbagai platform internet dan mudah alih dalam sektor permainan dan pendidikan. Pencapaian Syarikat dalam bidang pendidikan, yang diiktiraf secara global, menjadikan ia pakar dalam memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan pengalaman pembelajaran. Begitu juga, sebagai syarikat terkemuka di dunia dalam teknologi AR, Rokid berada dalam kedudukan unik untuk menawarkan penyelesaian teknologi yang menyeluruh termasuk perkakasan, perisian dan sistem pengendalian.

Dr. Simon Leung, Naib Pengerusi Kumpulan dan Pengarah Eksekutif NetDragon berkata, “Kami gembira dengan pelaburan kami dalam Rokid kerana kami percaya AR akan menjadi salah satu teknologi asas untuk membolehkan metaverse dalam tahun-tahun akan datang. Kami melihat AR akan menjadi saluran utama bagi pengguna untuk berinteraksi dalam metaverse, dan akan meningkatkan secara mendadak bilangan dan pelbagai kes gunaan, terutamanya dalam pendidikan dan permainan. Perkongsian kami dengan Rokid akan membuka peluang bagi kami untuk mereka bentuk produk dengan tahap pengalaman pengguna yang baru dengan aplikasi teknologi AR, dan pada masa yang sama mempercepatkan pergi ke pasaran untuk penawaran produk kami yang disokong AR.”

Encik Misa Zhu, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Rokid, berkata: “Kami gembira menerima NetDragon sebagai pelabur kami dan juga rakan kongsi strategik rapat kami pada masa hadapan. Sebagai pemimpin tunggal dalam industri AR yang sedang berkembang pesat, Rokid adalah syarikat platform produk yang memberi tumpuan kepada teknologi interaksi manusia-komputer dengan rekod yang kukuh dalam pelbagai aplikasi perindustrian dan pengguna. Kami berharap dapat bekerjasama dengan NetDragon untuk meluaskan peluang dengan memanfaatkan pengetahuan dan kepakaran mereka dalam pendidikan dan permainan, serta rangkaian jualan global mereka. Kami percaya bahawa gabungan NetDragon dan Rokid akan membawa momentum baharu dalam pembangunan produk dan inovasi melampau kepada industri.”

Mengenai NetDragon Websoft Holdings Limited

NetDragon Websoft Holdings Limited (HKSE: 0777) adalah pemimpin global dalam membina komuniti internet dengan rekod panjang dalam membangunkan dan mengukur pelbagai platform internet dan mudah alih yang memberi kesan kepada ratusan juta pengguna, termasuk penubuhan terdahulu Portal Permainan Online China pertama, 17173.com, dan platform kedai aplikasi telefon pintar paling berpengaruh di China, 91 Wireless.

Ditubuhkan pada tahun 1999, NetDragon adalah salah satu pembangun permainan daring yang paling dihormati dan dikenali di China dengan sejarah tajuk permainan yang berjaya termasuk Eudemons Online, Heroes Evolved, Conquer Online dan Under Oath. Pada tahun-tahun kebelakangan ini, NetDragon juga memulakan pengukuran perniagaan pendidikan atas dasar visi pengurusan untuk mewujudkan komuniti pembelajaran global terbesar di dunia, dan membawa penyelesaian pembelajaran campuran terbaik ke setiap sekolah di seluruh dunia.

Mengenai Rokid

Rokid, syarikat platform produk yang ditubuhkan pada tahun 2014, memberi tumpuan kepada teknologi interaksi manusia-komputer. Kini, Rokid sedang menjalankan penyelidikan dan pembangunan produk perkakasan dan perisian seperti kacamata AR dan sistem pengendalian YodaOS.

Melalui penyelidikan pengecaman pertuturan, pemprosesan bahasa semula jadi, paparan optikal, platform semikonduktor dan reka bentuk perkakasan, Rokid telah membangunkan pelbagai penyelesaian realiti menambah (AR) untuk pelanggan pengguna dan perniagaan, termasuk kacamata AR Rokid Max dan Stesen Rokid. Setakat ini, produk syarikat telah dijual dan digunakan di lebih 80 buah negara dan rantau di seluruh dunia.  Laman web syarikat:.

Untuk pertanyaan pelabur, sila hubungi:

Maggie Zhou
Pengarah Kanan Hubungan Pelabur
E-mel: /
Laman web:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)