Netflix Mencapai Persetujuan untuk Eksklusif Menyiarkan WWE Raw

WWE Raw

(SeaPRwire) –   Netflix (NASDAQ: NFLX) telah mengambil satu langkah penting ke arah acara langsung, dengan menandatangani perjanjian hak siar melebihi $5 bilion untuk menjadi rumah eksklusif World Wrestling Entertainment (WWE) dari Januari 2025. Dalam perkongsian 10 tahun yang menjadi tonggak, Raw akan tersedia untuk disiarkan secara langsung di Netflix di Amerika Syarikat, Kanada, Britain, Amerika Latin, dan wilayah-wilayah terpilih yang lain.

Kerjasama ini meluaskan daripada Raw, kerana Netflix akan secara eksklusif menyiarkan semua rancangan dan acara WWE, termasuk SmackDown, bersama-sama dengan acara bayaran peristiwa seperti WrestleMania dan Royal Rumble, secara eksklusif di luar AS.

Pengumuman itu segera memberi kesan kepada TKO Group Holdings (NYSE: TKO), syarikat induk WWE, dengan sahamnya meningkat sebanyak 21% dalam perdagangan awal. Sebaliknya, saham Netflix kekal rata.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Netflix memegang pilihan untuk memperbaharui perkongsian untuk tempoh tambahan 10 tahun atau memilih keluar selepas lima tahun pertama. Langkah strategik ini selari dengan penglibatan Netflix ke arah acara langsung, yang bermula dengan eksperimen seperti khas komedi Chris Rock “Selective Outrage”, dan rancangan berkaitan sukan yang berjaya seperti siri dokumentari Formula 1, “Drive to Survive”, dan siri dokumentari golf, “Full Swing”.

Pada bulan Oktober, Netflix menganjurkan acara sukan langsung pertamanya, “The Netflix Cup”, yang menampilkan atlet dari siri dokumentarinya.

Evolusi Netflix ke arah sukan langsung dan acara mewakili perubahan daripada pendirian Ketua Pegawai Eksekutif Ted Sarandos bahawa platform itu “berada dalam perniagaan sukan” dan memberi tumpuan kepada drama sukan dan bukan perlawanan langsung.

Mark Shapiro, presiden TKO, memuji Netflix kerana menggabungkan rancangan sukan langsung dengan hiburan dengan licin, memanggil perjanjian Raw “merubah paradigma”. Langkah itu tidak sahaja meluaskan jangkauan WWE tetapi juga membawa tontonan janji ke Netflix.

Raw, disiarkan pada hari Isnin, menduduki tempat teratas di USA Network milik Comcast, menarik 17.5 juta penonton unik setiap tahun sejak tayangannya pada 1993. Audiens konsisten ini dianggap bernilai untuk Netflix kerana ia memperkukuh perkhidmatan penstriman berbayar (AVOD)nya.

Perjanjian Comcast untuk Raw, yang berakhir tahun ini, menyaksikan rancangan itu menerima kira-kira $265 juta setiap tahun untuk hak siar. Penggabungan WWE dengan kumpulan Endeavor UFC untuk membentuk TKO Group Holdings tahun lalu, bernilai $21 bilion, mengukuhkan kedudukannya sebagai pemain utama dalam gulat dan hiburan. Perkongsian dengan Netflix merupakan langkah strategik bagi kedua-dua syarikat dalam landskap dinamik penstriman langsung dan hiburan sukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.