New Energy Blue bentuk New Energy Chemicals untuk menghasilkan etilena berasaskan bio dengan mampan bagi bahan api jet sifar karbon dan plastik boleh diperbaharui Dow

New Energy Blue forms New Energy Chemicals to sustainably produce bio-sourced ethylene for carbon-zero jet fuel and Dow's renewable plastics

(SeaPRwire) –   LANCASTER, Pa. dan PORT LAVACA, Texas, 18 Mac 2024 — New Energy Blue, pembangun tenaga bersih penghasil bahan api bio dan bahan kimia berkarbon rendah daripada sisa tanaman, hari ini memajukan agenda Dekarbonisasi Amerika dengan membentuk New Energy Chemicals. Pada fasa pertama, anak syarikat bahan kimia baru ini akan menghasilkan etilena berasaskan sumber Amerika dan dibuat di Amerika untuk membolehkan pengeluaran plastik berkarbon rendah oleh Dow yang digunakan dalam kehidupan seharian; pada fasa kedua, ia akan mengembangkan operasinya di loji pepejalayaan Port Lavaca, Texas untuk menghasilkan bahan api penerbangan lestari (SAF).

New Energy Blue Logo (PRNewsfoto/New Energy Blue)

“New Energy Chemicals membuka pelbagai laluan untuk pertumbuhan kami dalam bahan api dan bahan kimia berasaskan bio,” kata Albury Fleitas, Presiden New Energy Blue. “Kami khususnya bersemangat dengan alternatif hujung ke hujung kami untuk etanol Brazil bagi membuat SAF, yang akan bermula di Midwest Amerika dengan menapis sisa pertanian.”

“Kebolehubahan terbina dalam reka bentuk proses dan operasi perniagaan loji pepejalayaan biomas kami,” tambah CEO Thomas Corle. “Kami tidak terkunci kepada satu produk, satu pasaran, atau satu bahan mentah. New Energy Chemicals memberi kami peluang 360 darjah di hilir untuk mencapai lepas landas revolusi tenaga bio Amerika. Kami boleh berpusing untuk menangani risiko pasaran, merampas peluang pertumbuhan, dan mencapai sasaran karbon rendah secara konsisten.”

Pada akhir 2025, loji pepejalayaan New Energy Freedom di Mason City, Iowa akan memulakan pengubahsuaian batang jagung tempatan kepada 16-20 juta gelen etanol selulosik berkarbon tinggi (HD) dan 120,000 tan lignin bersih HD. Lignin mempunyai nilai tinggi sebagai pengganti fosil dalam pasaran seperti membina jalan raya Amerika dan mengurangkan karbon dalam pengeluaran keluli.

Sebahagian etanol Kebebasan ditujukan kepada pasaran bahan api kenderaan California dan Oregon; dengan memenuhi piawaian karbon rendah ketat, ia akan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau lebih 100% bagi setiap gelen petrol yang digantikan. Jutaan gelen HD juga akan menuju ke Texas, di mana New Energy Chemicals akan mengubahsuai kepada etilena berasaskan bio, diangkut melalui paip ke operasi Dow di Pantai Teluk Amerika Syarikat untuk menghasilkan plastik boleh baharu di seluruh pasaran berkembang pesat.

Penggunaan Dow terhadap bahan mentah berasaskan bio dari New Energy Blue dijangka disahkan oleh ISCC Plus, program pensijilan kelestarian antarabangsa dengan fokus kepada ketelusan bahan mentah dalam rantaian bekalan. Walaupun Dow bercadang untuk mencampur etilena berasaskan pertanian ke dalam proses pengeluarannya, pensijilan rantaian kawalan ISCC Plus akan membolehkan pelanggan Dow mengambil kira bahan berasaskan bio dalam rantaian bekalan mereka.

Albury Fleitas melaporkan bahawa “pelabur strategik dan institusi aktif terlibat dalam projek Kebebasan dan Kimia kami dan pengembangan akan datang. Dengan reka bentuk kejuruteraan lengkap dan kebanyakan lesen utama diluluskan, kami telah mencapai peringkat keputusan pelaburan muktamad (FID). Dengan bekerjasama dengan bank antarabangsa dan mengesahkan pinjaman jaminan USDA untuk kedua-dua tapak projek, kami menjangka kerja-kerja tanah tahun ini.”

New Energy Blue mempunyai rancangan berambisi untuk mengembangkan loji pepejalayaan biomas merentasi 140 juta ekar ladang jagung dan lembangan gandum Amerika, mengutip jerami dan batang sisa tahunan untuk menghasilkan bilionan gelen etanol berkarbon tinggi. Jangka masa pendek, strategi enam tahun memanggil untuk menarik $3.5 bilion dari pasaran modal untuk membina empat loji baharu pada saiz dua kali ganda Kebebasan dan menyediakan bekalan bahan mentah untuk New Energy Chemicals. Secara keseluruhannya, lima loji direka bentuk untuk mengekalkan lebih 1,000,000 tan CO2 keluar dari atmosfera setiap tahun.

Selain memenuhi komitmennya yang semakin meningkat kepada Dow, pengembangan fasa dua New Energy Chemicals boleh menguntungkan daripada permintaan domestik dan antarabangsa yang besar untuk SAF memandangkan tapak Port Lavaca mempunyai akses ke bot kargo ke laut dalam.

Permintaan yang besar di Eropah menjelang 2030 dijangka daripada inisiatif ReFuelEU Aviation, yang bertujuan untuk mewajibkan keperluan pencampuran SAF di lapangan terbang EU. Selain meningkatkan pembinaan loji pepejalayaan biomasnya, New Energy Blue merancang untuk melisensi platformnya secara global untuk mempercepat pengeluaran bahan mentah berasaskan tumbuhan berkarbon rendah untuk etanol HD, SAF dan bahan kimia lain.

Menurut Cabaran Bahan Api Penerbangan Lestari AS, sasaran SAF Amerika ialah 3 bilion gelen setahun menjelang 2030, 35 bilion gelen menjelang 2050. “Insentif mengurangkan karbon AS telah menghidupkan pasaran SAF bernilai $400 bilion,” kata Fleitas. Analisis kitar hayat projek loji pepejalayaan syarikat konsisten melebihi pengurangan 50% pelepasan GRK berbanding etanol dibuat daripada bijih jagung atau tebu. New Energy Chemicals dijangka layak terlebih dahulu untuk kredit pengurangan karbon maksimum, memberikan kelebihan dalam pasaran modal bersaing.

Proses etanol ke etilena HD yang digunakan oleh New Energy Chemicals paling mungkin sesuai dengan kaedah pengeluaran bahan api jet konvensional, menggunakan laluan teknologi serupa kepada penukaran etanol Brazil ke SAF.

“Kecuali terdapat jurang penting dalam skor pengurangan karbon,” kata Kelly Davis, Timbalan Presiden, “dan itu memberi SAF masa depan kami kelebihan dramatik dalam membantu syarikat penerbangan mencapai sasaran sifar bersih bagi pelepasan GRK. Ia merupakan kelebihan tambahan yang datangnya daripada menggunakan sisa Amerika Syarikat dari penanaman tahunan.”

Disebabkan fleksibiliti reka bentuk proses, loji pepejalayaan New Energy Blue juga boleh mengubahsuai jerami gandum, barli dan rai. Di kawasan kering di mana tanaman makanan tidak lagi boleh tumbuh, syarikat bercadang untuk memulihkan padang rumput Amerika dengan menanam dan mengutip tumbuhan bermusim panjang seperti arundo donax dan miscanthus.

“Mengurangkan karbon Amerika Syarikat adalah permintaan besar untuk tugas besar,” kata Corle. “140 juta ekar tanah bijirin Amerika Syarikat menyediakan cukup jerami dan batang untuk menyokong 500 loji pepejalayan dan menghasilkan 20 bilion gelen etanol sangat rendah karbon setahun. Itulah cara anda mengurangkan SAF dan bahan plastik boleh baharu Dow, cara anda membuat kesan penggantian pemesinan minyak dengan pemesinan biomas.”

“Ia bermula dengan loji pepejalayan biomas di Mason City, Iowa dan operasi penukaran New Energy Chemicals di Port Lavaca, Texas. Tetapi kami sudah membentuk perkongsian di seluruh Kanada, Eropah, Asia, dan Afrika. Menjemput mereka bekerja secara kolaboratif ke arah pengurangan karbon lestari dengan impak global.”

Sertai perbualan di .

HUBUNGI
Roger Moore
717-224-0245

SUMBER New Energy Blue

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.