Nio Menghadapi Sentimen Beruang, tetapi bolehkah ia Membalikkan Semula?

NIO Stock

(SeaPRwire) –   Walaupun menjadi penggerak utama dalam lonjakan ekuiti pasca-pandemi, pengeluar Nio (NYSE: NIO) mengalami penurunan yang ketara tahun ini, turun lebih dari 20% sejak Januari. Saham itu telah mengalami penyesuaian 50% sejak 3 Ogos, menimbulkan kebimbangan di kalangan pelabur.

Laporan keuntungan suku ketiga Nio, walaupun menunjukkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 47% dalam jualan dan peningkatan 75% dalam penghantaran, juga mendedahkan cabaran. Margin kenderaan, walaupun diperbaiki dari suku sebelumnya, menurun dari suku tahun lalu, menunjukkan tekanan ekonomi yang lebih luas dan kesan perang harga sektor kenderaan listrik ke atas Nio.

Petunjuk Pendapat Teknikal Barchart menarafkan saham NIO sebagai jual kuat 72%, dan konsensus ahli adalah membeli sederhana dengan penilaian bercampur. Walaupun ada kebimbangan ini, Nio masih menjadi topik yang banyak dibincangkan di kalangan pelabur runcit, dan keuntungan saham terkini menunjukkan kemungkinan pemulihan spekulatif.

Pelabur kontrarian sedang memantau aktiviti pilihan luar biasa dengan tumpuan khusus pada pilihan panggilan 16 Feb ’24 8.00. Data menunjukkan kepekatan kontrak jual (ditulis) untuk pilihan panggilan ini, menunjukkan pandangan berat sebelah terhadap prestasi saham Nio. Penulis panggilan bertaruh bahawa NIO tidak akan melebihi $8 sebelum tarikh tamat pilihan, membenarkan mereka mengumpul premium maksimum $128,000.

Walau bagaimanapun, peningkatan NIO saham pada Isnin telah meningkatkan delta untuk pilihan itu, membawa cabaran kepada penulis panggilan. Delta mewakili sensitiviti harga pilihan terhadap perubahan harga saham asas. Dengan kepentingan terbuka kini berdiri pada 26,126 kontrak, terdapat ketidakpastian yang signifikan bagi pesimis jika saham Nio melepasi $8.

Situasi ini berfungsi sebagai amaran terhadap spekulasi berat sebelah yang berlebihan, dan artikel itu mencadangkan bahawa bagi mereka yang berat sebelah terhadap Nio, membeli pilihan putar mungkin merupakan pendekatan yang lebih bijak. Menjual pilihan panggilan membuka pelabur kepada liabiliti tak terbatas, dan jika saham bergerak menentang mereka, mereka mungkin menghadapi cabaran menutup pertaruhan berat sebelah mereka.

Walaupun mengakui kelebihan Nio, seperti kepimpinan dalam teknologi EV dan fokus kepada pengalaman pengguna, artikel kekal neutral terhadap saham NIO dalam jangka sederhana hingga panjang. Landskap persaingan dan tekanan potensi terhadap margin menyumbang kepada pandangan berjaga-jaga. Pelabur dinasihati untuk mempertimbangkan tahap toleransi risiko dan strategi mereka, terutamanya apabila berurusan dengan perdagangan pilihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.