Nodle dan Watu Menggunakan Blockchain untuk Membantu Penunggang Basikal di Afrika

29 Nodle and Watu Use Blockchain to Help Boda Boda Riders in Africa

(SeaPRwire) –   Global blockchain innovator membawa kuasa rangkaian telefon pintar yang terdesentralisasi kepada pakar kemajuan kewangan untuk membantu meningkatkan mobiliti dan meningkatkan kemakmuran

SAN FRANCISCO dan NAIROBI, Kenya, 1 Mei 2024, sebuah syarikat pembiayaan aset yang membolehkan para peniaga di seluruh Afrika, telah menandatangani perkongsian strategik dengan Nodle (NODL), sebuah kuasa global dalam inovasi blockchain, untuk membangunkan perkhidmatan Internet of Things (IoT) yang memanfaatkan Rangkaian Infrastruktur Fizikal yang Terdesentralisasi (DePIN) Nodle. Untuk permulaan, Nodle akan memanfaatkan DePIN yang terdiri daripada ratusan ribu telefon pintar untuk meningkatkan lokasi aset fleet motosikal dua dan tiga roda (dikenali sebagai boda boda di Afrika Timur) milik Watu.

Liputan rangkaian Nodle yang semakin meningkat di Uganda, Afrika Timur.
Sumber: Network Explorer Nodle, network.nodle.com

“Permintaan untuk aplikasi Nodle di pasaran sedang membangun sedang meningkat kerana pengguna mencari cara baru untuk memanfaatkan telefon pintar mereka.” –Micha Benoliel, CEO dan pengasas bersama

Rangkaian tersebut adalah mesra alam, selamat dan kost efektif. Ia tidak memerlukan pelaburan dalam peralatan telekomunikasi mahal dan ia menyediakan liputan yang lebih luas dan lokasi yang lebih tepat berbanding penyelesaian IoT lain kerana kemewahan telefon pintar dan keupayaan geolokasi mereka.

Watu membantu menyambung jurang antara orang dan akses kepada pembiayaan fleksibel, membantu mereka membina masa depan yang lebih baik. Boda bodas bukan sahaja merupakan pengangkutan jarak terakhir yang penting, tetapi juga sumber utama pekerjaan dan kemerdekaan ekonomi.

Perkongsian strategik syarikat dengan Nodle akan bermula dengan inisiatif untuk membantu Watu menyediakan lokasi sebenar untuk boda bodas yang dibiayai. Ini membantu melindungi pemilik jika dicuri dan menyokong model perniagaan Watu, yang menyediakan pinjaman kepada mereka yang tidak berbank dan lain-lain yang kekurangan akses kepada kredit tradisional.

Kolaborasi ini akan bermula di Uganda bulan ini dan kemudian meningkat ke Kenya, Tanzania, Nigeria, Sierra Leone, DR Congo dan wilayah lain. Dengan perkongsian ini, Watu boleh menggunakan keupayaan Nodle dalam kriptografi, mobiliti, pengesahan peranti dan blockchain, sementara Nodle boleh memanfaatkan kepakaran Watu untuk menyampaikan perkhidmatan berskala besar merentasi Afrika dan di pasaran sedang membangun yang lain.

“Kami gembira dapat membantu Watu dalam misinya untuk memberdayakan para peniaga untuk memperbaiki kehidupan mereka melalui pembiayaan aset,” kata Micha Benoliel, CEO dan pengasas bersama di Nodle. “Permintaan untuk aplikasi Nodle di pasaran sedang membangun sedang meningkat kerana pengguna mencari cara baru untuk memanfaatkan telefon pintar mereka. Perkongsian kami akan meningkatkan secara mendadak penggunaan Rangkaian Nodle di Afrika, di mana telefon pintar dijangka mengambil 88% sambungan mudah alih menjelang 2030, naik dari kira-kira 50% hari ini.”

Gunars Bidins, Ketua Pelacakan GPS di Watu, menambah: “Kami gembira bersekutu dengan Nodle. Kolaborasi ini membolehkan kami menjejak fleet aset kami dengan lebih cekap dan kost efektif, memastikan keselamatan dan keselamatan aset kami di seluruh operasi Afrika kami yang semakin meluas. Skalabiliti dan fleksibiliti rangkaian Nodle adalah sesuai sepenuhnya dengan keperluan kami, dan kami percaya bahawa perkongsian ini berpotensi untuk merevolusikan pelacakan aset di Afrika.”

Perkongsian ini antara Watu dan Nodle merupakan tonggak dalam memanfaatkan telefon pintar sebagai infrastruktur untuk menyampaikan penyelesaian IoT yang inovatif. Ia dijangka memberi inspirasi lebih lanjut kepada Watu dan menggalakkan rakan kongsi baru menggunakan rangkaian Nodle untuk mencipta penyelesaian baru yang melompat hadapan infrastruktur rangkaian tradisional dan memberi manfaat kepada orang dan perniagaan di seluruh Afrika yang berkembang.

Penyelesaian berasaskan rangkaian blockchain Nodle sudah digunakan di seluruh dunia termasuk mengesahkan kandungan digital, seperti foto dan video, untuk memerangi penipuan maklumat; memantau palet dan aset bernilai tinggi lain; melacak fleet kenderaan untuk syarikat; dan melacak aset curi, seperti kereta, untuk penyedia insurans.

Tentang Watu

Watu adalah sebuah syarikat pembiayaan aset yang merevolusikan kemasukan kewangan di seluruh Afrika. Syarikat ini sedang membina ekosistem untuk individu yang tidak berbank dan tidak terlayan dengan menyediakan akses kepada alat mobiliti dan sambungan yang meningkatkan literasi digital, pertumbuhan ekonomi, kualiti hidup dan peluang. Setakat ini, Watu telah menyediakan lebih daripada 1 juta pinjaman di 7 negara dan telah memberi kesan positif kepada hayat lebih daripada 4 juta orang. Selain itu, Watu secara aktif mempromosikan literasi kewangan dan kemerdekaan, serta peningkatan pematuhan peraturan dan keselamatan.

Untuk maklumat lanjut, lawati laman web Watu di

Tentang Nodle:

Nodle adalah rangkaian kepercayaan digital untuk kebajikan sosial yang menyambung dunia dengan menggunakan telefon pintar sebagai nod untuk mencipta DePIN untuk kes gunaan dunia sebenar. Rangkaian ini adalah terdesentralisasi, peribadi, selamat dan boleh skala, menjadikannya sesuai untuk saksi digital, misi pintar dan mikro-transaksi. Dengan teknologi ContentSign eksklusifnya dan jangkauan global di 193 negara, Nodle memberdayakan pembangun untuk membina aplikasi unik untuk perkara seperti sumber kandungan digital yang dipercayai, melacak aset atau mengakses sensor jarak jauh. Nodle baru-baru ini melancarkan aplikasi kamera untuk menubuhkan bukti asal untuk media dan mengesahkan kesahan kandungan yang dijana pengguna. Sesiapa sahaja yang mempunyai telefon pintar boleh menyertai rangkaian Nodle hari ini. Muat turun Nodle di atau dan lawati kami di .

Nodle - Rangkaian Kepercayaan Digital untuk Kebajikan Sosial

SUMBER Nodle

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.