Nokia Melebihi Jangkaan Kewangan, Ramal Pemulihan Permintaan Di Tengan Pasaran Peralatan 5G Yang Cabaran

Nokia Stock

(SeaPRwire) –   (NYSE:NOK) menjangkakan pemulihan permintaan pada separuh kedua tahun ini, seperti yang diumumkannya pada Khamis, dengan mengatasi jualan peralatan 5G yang lemah dengan mengurus kos secara cekap, menyebabkan keuntungan operasi suku tahun yang melebihi jangkaan. Pembuat peralatan telekomunikasi Finland ini, seperti pesaingnya Ericsson (ERICb.ST), menghadapi tahun yang mencabar kerana pengendali rangkaian mengurangkan pembelian peralatan 5G baharu.

Pada suku keempat, keuntungan sebelum faedah dan cukai (EBIT) yang boleh banding Nokia menurun kepada 846 juta euro ($920.2 juta), berbanding 1.15 bilion euro pada tempoh yang sama tahun lepas. Walau bagaimanapun, prestasi itu melebihi jangkaan analis sebanyak 767.5 juta euro dalam tinjauan LSEG. Prestasi yang kuat dikaitkan dengan margin kasar yang diperbaiki apabila jualan beralih kepada perisian.

Walaupun persekitaran yang mencabar, analis J.P. Morgan mencatat, “Secara keseluruhannya, kami lihat keputusan itu kuat dalam persekitaran yang sukar.” Harga saham Nokia meningkat kira-kira 7% dalam perdagangan awal pagi, menjadikannya peningkatan terbesar pada indeks STOXX 600 Eropah (.STOXX).

Ramalan Nokia untuk 2024 menjangkakan keuntungan operasi boleh banding antara 2.3 bilion euro hingga 2.9 bilion euro, berbanding anggaran LSEG sebanyak 2.38 bilion euro. CEO Pekka Lundmark menyatakan optimisme tentang pemulihan dalam segmen infrastruktur rangkaian, dengan menekankan tanda-tanda peningkatan dan dijangkakan pemulihan permintaan pada separuh kedua tahun. Lundmark menekankan peningkatan tempahan, didorong oleh permintaan daripada syarikat teknologi besar dan perbelanjaan kerajaan pada infrastruktur.

Berikutan dinamik pasaran, Nokia sebelum ini menggariskan rancangan pada Oktober untuk mengurangkan sehingga 14,000 pekerjaan. Syarikat itu baru-baru ini menandatangani perjanjian paten dengan pembuat telefon pintar China Oppo dan hampir menyelesaikan pertikaian dengan syarikat lain. Walau bagaimanapun, Lundmark mengesahkan penarikan Nokia daripada usahasama China dengan Huawei. Syarikat pegangan usahasama, TD Tech Holding, telah memasuki perjanjian untuk menjual keseluruhan perniagaan kepada konsortium, termasuk Huawei Technologies.

Walaupun cabaran berterusan dalam pasaran peralatan 5G, pengurusan kos strategik Nokia dan tumpuan kepada jualan perisian meletakkan syarikat untuk menavigasi landskap dan memanfaatkan pemulihan permintaan yang berpotensi pada bahagian kedua tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.