Nvidia Memperluaskan Kolaborasi dengan Vietnam, Memfokuskan pada Pembangunan AI

Nvidia Stock

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: NVDA), pembuat cip Amerika Syarikat, telah mengumumkan rancangan untuk memperluas perkongsian dengan syarikat teknologi terkemuka di Vietnam, menguatkan usaha negara itu dalam pembangunan kecerdasan buatan (AI) dan infrastruktur digital. Nvidia, yang telah melabur $250 juta di Vietnam, telah bekerjasama dengan syarikat teknologi terkemuka dalam melaksanakan AI merentasi pelbagai sektor seperti pengkomputeran awan, automotif, dan kesihatan, seperti yang dinyatakan dalam dokumen yang diterbitkan oleh Rumah Putih pada September semasa pembaruan hubungan diplomatik dengan Vietnam.

Semasa lawatan pertamanya ke Vietnam, Jensen Huang, CEO Nvidia, menyatakan komitmen syarikat untuk memperdalamkan hubungan dengan negara itu. Huang menekankan perkongsian sedia ada dengan syarikat teknologi utama Vietnam seperti Viettel, FPT, Vingroup dan VNG, dan menggariskan rancangan untuk memperluaskan kerjasama ini. Nvidia bertujuan untuk menyokong Vietnam dalam pembangunan latihan AI dan infrastruktur.

Minggu lepas, dilaporkan bahawa Nvidia dijadualkan untuk membincangkan perjanjian kerjasama mengenai semikonduktor dengan syarikat teknologi dan pihak berkuasa Vietnam pada Isnin minggu ini. Langkah ini diambil ketika Vietnam sedang mengkaji peluang dalam reka bentuk cip dan mungkin pembuatan cip, memanfaatkan peluang yang timbul daripada ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.

Menteri Pelaburan Vietnam Nguyen Chi Dzung menyatakan bahawa negara itu sedang menyediakan mekanisme dan insentif untuk menarik projek pelaburan dalam industri semikonduktor dan AI. Berikutan cadangan Huang semasa mesyuarat dengan Perdana Menteri Vietnam Pham Minh Chinh pada Ahad, menteri pelaburan menggalakkan Nvidia untuk mempertimbangkan menubuhkan kemudahan penyelidikan dan pembangunan di Vietnam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.