Odisha melonjak ke pentas global melalui kontinjen KIIT & KISS sebanyak 14 di Sukan Asia 2023

BHUBANESWAR, India, Sept. 18, 2023 — Sebuah kontinjen 14 pelajar cemerlang dari institusi berprestij KIIT dan KISS di Bhubaneswar, India, bersiap untuk mewakili negara di Sukan Asia 2023 yang sangat dinantikan di Hangzhou, China. Dari 23 September hingga 8 Oktober, para atlet berbakat ini akan memukau pentas global dengan bakat luar biasa mereka.

Pendiri KIIT & KISS Dr Achyuta Samanta mengadakan sidang media mengenai para atlet pelajar yang berjaya menuju Sukan Asia 2023. Beliau dikelilingi oleh DG Sukan, KIIT & KISS Dr Gaganendu Dash dan Penasihat Sukan KISS Upendra Kumar Mohanty.

Pendiri KIIT & KISS Dr Achyuta Samanta mengadakan sidang media mengenai para atlet pelajar yang berjaya menuju Sukan Asia 2023. Beliau dikelilingi oleh DG Sukan, KIIT & KISS Dr Gaganendu Dash dan Penasihat Sukan KISS Upendra Kumar Mohanty.

 

 

Patut dinyatakan, KIIT & KISS sangat berbangga kerana menjadi satu-satunya institusi akademik di India yang menghantar kontinjen pemain terbesar ke Sukan Asia.

Antara peserta ulung ini, yang menonjol ialah C A Bhavani Devi, yang bersiap sedia untuk menakluki dunia dalam acara Pedang Wanita – Sabre Wanita dan Sabre Pasukan. Amit Rohidas bersedia menjadi tonggak utama untuk Pasukan Hoki Lelaki, sementara Sajan Prakash berjanji untuk menimbulkan gelombang dalam arena Renang. Anshika Bharti sudah bersedia mencabar pesaing dalam Dayung Ringan Bergu Wanita.

Dalam bidang Atletik, Priyanka & Sandeep Kumar akan mewakili India dalam acara Lumba Jalan 20 KM Wanita dan Lelaki masing-masing, sementara Kishore Kumar Jena & Tejinderpal Singh Toor akan mewakili dalam Lontar Lembing dan Tolak Peluru masing-masing. Untuk Pasukan Ragbi Wanita 7, Dumuni Marndi, Tarulata Naik, Mama Naik, dan Hupi Majhi telah memperoleh tempat yang layak dimenangi. Tejaswin Shankar akan mempamerkan kehebatannya dalam Dekatlon, dan Amlan Borgahain akan berlari laju dalam acara Atletik – 200m, menurut Dr Gaganendu Dash, DG Sukan, KIIT. Ia adalah satu kebanggaan bahawa dalam pasukan Ragbi India, empat pemain sahaja berasal dari KISS.

Memuji atlet-atlet cemerlang ini, Dr. Achyuta Samanta, Pengasas KIIT & KISS, menekankan bahawa individu-individu ini bukan sahaja membawa kehormatan kepada institusi tetapi juga kepada seluruh negeri Odisha. Dr. Samanta memuji sokongan tidak berbelah bagi Ketua Menteri Odisha Naveen Patnaik dalam mempromosikan sukan dan atlet, menyerlahkan pengumuman ganjaran tunai baru-baru ini untuk peserta Sukan Asia, dengan tujuh penerima berasal dari KIIT & KISS. Dr. Samanta menyatakan rasa terima kasih yang ikhlas kepada Ketua Menteri atas komitmen visioner beliau terhadap pertumbuhan sukan di rantau ini. Selain itu, beliau memuji usaha Perdana Menteri Narendra Modi dalam menggalakkan sukan, atlet, dan mewujudkan persekitaran sukan yang dinamik di India.

Dr. Samanta juga menekankan peranan penting yang dimainkan oleh KIIT & KISS dalam membimbing sukan, membina infrastruktur sukan kelas dunia, dan menghasilkan lebih 5,000 atlet yang telah cemerlang di peringkat serantau, kebangsaan, dan antarabangsa.

KIIT sangat berbangga dengan keistimewaannya menghasilkan 13 Olimpik, satu pencapaian luar biasa yang menjadikannya tersendiri sebagai satu-satunya universiti di India dengan barisan sedemikian cemerlang. Para Olimpik ini merangkumi pelbagai sukan, termasuk Atletik, Pedang, Hoki, dan Renang, dan membuktikan komitmen KIIT yang tidak goyah terhadap kecemerlangan sukan.