On-us Keluarkan Buku Panduan ‘Mindaku, Hakku: Meningkatkan Kesejahteraan Mental di Tempat Kerja di Asia’, Memberdayakan Pekerja dan Pemimpin Sumber Manusia dengan Strategi yang Boleh Bertindak,

(SeaPRwire) –   HONG KONG dan KUALA LUMPUR, Malaysia dan SINGAPURA dan TAIPEI, 14 November 2023 — On-us Company Limited (“On-us” atau “Syarikat”) , penyedia penyelesaian voucher digital B2B terkemuka yang komited untuk mengintegrasikan nilai-nilai ESG ke dalam operasi harian, bangga mengumumkan pelancaran penerbitan terbaru mereka, ‘Our Minds, Our Rights: Leveling up Kesejahteraan Mental di Tempat Kerja di Asia’. Buku panduan komprehensif ini dirancang untuk memberdayakan pengurus orang dan pemimpin sumber manusia dengan strategi praktikal untuk meningkatkan kesejahteraan mental di tempat kerja. Temuan utama dari tinjauan 1000 pekerja dan 400 pakar sumber manusia mendedahkan bahawa 15% pekerja melaporkan keadaan mental yang buruk, dan satu daripada lima pekerja merasakan syarikat mereka tidak menghargai kesihatan mental, menggarisbawahi keperluan untuk mengutamakan kesejahteraan mental di tempat kerja Asia.

Buku Panduan untuk Pemimpin Orang dan Sumber Manusia dengan strategi yang boleh dilaksanakan. Kami meninjau 1000 pekerja &400 pakar sumber manusia, dan menemubual lebih 10 pemimpin sumber manusia & pemimpin kesejahteraan, mengumpul wawasan dan kajian kes.

Pelancaran buku panduan ini diumumkan dalam webinar bersama yang dianjurkan oleh CPA Australia, The Hong Kong Institute of Human Resource Management, SME Sustainability Society, dan The Hong Kong Independent Non-Executive Director Association pada 6 November 2023. Acara ini menarik lebih 300 pengurus orang, dengan penceramah jemputan termasuk pakar kesejahteraan mental tempat kerja Dr. Bonnie Hayden Cheng, Program Director, MBA, University of Hong Kong dan Anna Chan, Jurulatih Bersertifikat Profesional ICF (PCC) dengan pengalaman korporat serantau selama 20 tahun di beberapa agensi pengiklanan 4A. Webinar ini mendalami kes praktikal, menunjukkan pengaruh transformasi kesejahteraan mental dalam meningkatkan produktiviti dan komitmen staf.

Dr. Bonnie Hayden Cheng, Program Director, MBA, University of Hong Kong, menekankan, “Penciptaan buku panduan ini berpunca daripada penyelidikan kami yang mendalam dan kerjasama dengan beberapa syarikat yang memberi tumpuan kepada kesejahteraan mental di tempat kerja. Pemahaman mendalam kami tentang cabaran mereka, ditambah dengan tinjauan kakitangan dan HR yang dilaksanakan secara kuantitatif di Asia, memastikan bahawa wawasan buku panduan ini tidak sahaja informatif tetapi juga sangat praktikal bagi perniagaan.”

Pelancaran buku panduan ini merupakan sambungan kepada kertas putih awal yang diterbitkan pada awal 2022, ‘Asia‘s Workforce Awakens to ESG,’ memperluaskan komitmen mereka untuk menangani kesihatan mental dalam landskap profesional Asia, dengan mempertimbangkan nuansa budaya. Honnus Cheung, Co-founder & Ketua Strategi Syarikat On-us, menekankan komitmen syarikat untuk menggalakkan kesejahteraan pekerja dan komitmen staf melalui platform FinTech mereka. “On-us komited untuk menyokong kesejahteraan mental tempat kerja dengan memanfaatkan penyelesaian e-voucher kami. Terdapat pelbagai peniaga kesejahteraan dan produk pengalaman di pasaran kami. Tujuan kami adalah untuk menyediakan voucher pengalaman kepada pengurus orang, yang menyumbang kepada kesejahteraan peribadi dan menggalakkan peningkatan kesihatan mental untuk individu, sebagai alat bagi pengurus orang untuk meningkatkan kesejahteraan mental tempat kerja.”

Temuan-temuan ini disokong oleh pengumpulan penyelidikan yang mendalam, termasuk tinjauan 1000 pekerja dan 400 pakar sumber manusia, bersama-sama dengan temu bual mendalam dengan lebih 10 pemimpin sumber manusia dan kesejahteraan. Kami telah menemui wawasan penting tentang keadaan kesejahteraan mental di tempat kerja, mendedahkan cabaran yang signifikan dan peluang untuk peningkatan.

1. Keadaan Mental yang Lemah dan Perjuangan Senyap dengan Stigma
15% pekerja yang disoal selidik melaporkan keadaan mental yang lemah, mendedahkan isu yang signifikan dalam kesejahteraan tenaga kerja. Tinjauan juga mendedahkan stigma, dengan 38% tidak bersedia bekerja dengan mereka yang menghadapi masalah kesihatan mental, menunjukkan cabaran berterusan.

2. Penilaian Rendah terhadap Kesihatan Mental
Satu daripada lima pekerja merasakan syarikat mereka tidak menghargai kesihatan mental, menggarisbawahi jurang yang besar dalam mengenal pasti dan menangani kebimbangan kesihatan mental dalam organisasi.

3. Kesan Mod Kerja Hibrid
Kesan mod kerja hibrid adalah menonjol, memacu kesejahteraan mental yang lebih tinggi berbanding susunan sepenuhnya di pejabat atau sepenuhnya jarak jauh. Ini menggarisbawahi faedah potensi susunan kerja fleksibel terhadap kesihatan mental pekerja.

4. Cabaran Sokongan Sumber Manusia
45% responden tinjauan sumber manusia kekurangan sokongan kesihatan mental di tempat kerja, menekankan keperluan bagi organisasi untuk memperkukuh sistem kesejahteraan mental pekerja. Selain itu, 50% pakar sumber manusia melaporkan sumber daya kesihatan mental yang terhad, dan 45% berjuang untuk mengesan isu kesihatan mental di kalangan pekerja, menunjukkan halangan untuk mewujudkan persekitaran yang menyokong dan bebas stigma.

Statistik ini menggarisbawahi keperluan untuk mengutamakan kesejahteraan, mempengaruhi jutaan di seluruh dunia. On-us percaya bahawa kesejahteraan mental tempat kerja yang lebih tinggi adalah kunci untuk menggalakkan tempat kerja yang lebih sihat dan berjaya. Untuk strategi terbukti untuk meningkatkan kesejahteraan mental tempat kerja, muat turun buku panduan kami.

#Environmental_Social_and_Governance #ESG #Employees #Mental_Wellness #Health #Staff_Engagement #Whitepaper

Tentang On-us Company Limited

On-us Company Limited (On-us) adalah penyedia terkemuka platform-as-a-service (PaaS) yang memanfaatkan AI untuk memandu pengambilan keputusan perniagaan. Kami menawarkan voucher digital berasaskan insentif, pakej voucher, teknologi analisis data ramalan dan penyelesaian MarTech dan Membership Tech terpadu, membantu perniagaan menyampaikan tawaran tepat untuk meningkatkan penglibatan pelanggan dan pekerja untuk pertumbuhan perniagaan. Pelanggan termasuk pemasar bank-bank global dan insurans, pasukan pengurusan manusia, pemaju hartanah biru chip, organisasi bukan untung, penganjur acara dan SME. Kami ghairah untuk mempromosikan dan mengintegrasikan nilai-nilai ESG ke dalam teras perniagaan kami, dengan fokus kepada aspek ‘Sosial’.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati . 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)