Oncoclínicas mempunyai Kewangan Bersih sebanyak R$149 juta (162% lebih tinggi berbanding 3Q22) dan Pendapatan Kasar sebanyak R$1.5 bilion pada suku ketiga

(SeaPRwire) –   Operasi Aliran Tunai Beroperasi adalah R$322 juta

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

, rekod syarikat untuk suku ketiga.

KUALA LUMPUR, 17 Nov 2023 — Oncoclínicas & Co. (B3: ONCO3) melaporkan peningkatan 23.4% dalam pendapatannya pada suku ketiga 2023, mencapai R$1.5 bilion, rekod lain bagi syarikat. Prestasi, yang sepenuhnya organik, terutamanya disebabkan oleh peningkatan dalam bilangan rawatan yang disediakan kepada pesakit (+14.4%), mencerminkan ketahanan segmen rawatan kanser bersama dengan peningkatan pasaran saham. Dalam tempoh sembilan bulan berakhir pada 30 September, pendapatan kasar mencapai R$4.4 bilion. Keuntungan kasar berjumlah R$495.8 juta pada 3Q23, meningkat 21.7% berbanding 3Q22 dan dengan margin 35.4% lebih tinggi daripada yang dilaporkan tahun lalu (35.0%), yang menunjukkan kemajuan berterusan dalam peningkatan kecekapan operasi.

“Kami terus berkembang pada lebih 20% setahun walaupun tanpa sebarang pengambilalihan baru dalam tempoh tersebut. 2023 telah menjadi tahun di mana kami terus menyampaikan semua sinergi dan inisiatif penciptaan nilai yang kami katakan akan disampaikan dalam dua tahun terakhir. Semua ini selari dengan tesis dan model perniagaan kami yang meletakkan pesakit di pusat segala-galanya”, tegas Bruno Ferrari, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Oncoclínicas & Co.

EBITDA Ex-PILP (hanya mengecualikan kesan bukan tunai rancangan insentif jangka panjang) berjumlah R$269.1 juta pada 3Q23, 39.2% lebih tinggi berbanding R$193.2 juta yang dilaporkan pada 3Q22, dan dengan margin 19.2%, 2.6 peratus mata lebih tinggi berbanding pada suku yang sama tahun lalu. Peningkatan EBITDA terus mencerminkan kemajuan dalam proses penyepaduan unit-unit yang diambil alih, dengan menangkap keuntungan kecekapan dan sinergi. Bagi sembilan bulan pertama tahun ini (9M23), EBITDA Ex-PILP sudah mencapai R$814.2 juta, dengan margin 20.1%.

Ini juga merupakan suku kelima berturut-turut keuntungan bersih, yang mencapai R$149.3 juta, lebih daripada 2.6 kali yang dilaporkan pada tempoh yang sama tahun 2022. Keuntungan bersih bagi sembilan bulan pertama tahun ini berjumlah R$225.5 juta. Aliran Tunai Operasi (OCF) berjumlah R$322 juta, mencerminkan suku operasi yang kukuh lagi, pengurusan kitar pendapatan yang aktif, persediaan dan usaha keras bersama pembekal. Bagi tempoh 9M23, penukaran OCF/EBITDA adalah hampir 40%. Walaupun selepas perkhidmatan hutang dan semua Capex penyelenggaraan, penjanaan tunai adalah R$87 juta pada 3Q23.

Bilangan rawatan yang disediakan kepada pesakit meningkat sebanyak 14.4% pada 3Q23 berbanding 3Q22, mencapai jumlah 161.8 ribu. Jumlah rawatan dalam tempoh 12 bulan terakhir berjumlah sekitar 615 ribu.

Menurut Rodrigo Medeiros, Naib Presiden Eksekutif Oncoclínicas & Co., “Walaupun senario masih merugikan bagi sektor kesihatan, dengan rakan kongsi kami – skim kesihatan dan pengendali – pulih dari kadar tuntutan rekod, kami telah menunjukkan bahawa ia mungkin untuk menyampaikan keputusan yang lebih unggul dengan mencari lebih kecekapan dalam-rumah, dalam operasi dan mengoptimumkan kitar modal kerja”.

Cristiano Camargo, Ketua Pegawai Kewangan dan Pengarah Hubungan Pelabur, menambah: “Kami terus memberi perhatian yang rapat kepada dua pembawa nilai penting: (I) terus maju dengan penyusunan semula korporat dalaman untuk mengoptimumkan kadar cukai berkesan dengan impak kepada pendapatan bersih dan (II) mengoptimumkan kitar modal kerja kami, dengan kesan ke atas penukaran EBITDA ke aliran tunai operasi. Kami telah mampu menyampaikan kedua-duanya secara konsisten”.

Peristiwa selepas suku termasuk pelaburan dan perkongsian seperti: perjanjian strategik dengan Unimed Recife untuk menyelaraskan garis perkhidmatan onkologi selama 30 tahun; pengambilalihan 25% lagi pegangan saham dalam perkongsian dengan Unimed Nacional di unit-unit onkologi di São Paulo, Brasília dan Salvador, kini mencapai 75%; kelulusan CADE 60-tahun perjanjian dengan Grupo Santa untuk operasi bersama di Brasília; dan perasmian Pusat Kanser Oncoclínicas pertama dalam perkongsian dengan Dana-Farber, operasi pertama di luar Amerika Syarikat untuk disahkan sebagai Ahli Kolaboratif Antarabangsa Institut Kanser Dana-Farber.

Maklumat terkandung dalam data yang dikeluarkan ke pasaran pada Isnin (13/11) oleh Oncoclínicas ().