OPEC Menghadapi Cabaran Kerjasama Di Tengan Ketegangan Geopolitik Meningkat

OPEC

(SeaPRwire) –   Dinamika terkini dalam menunjukkan cabaran dalam mencapai kerjasama ahli, dengan Arab Saudi menuntut penyertaan yang lebih besar dalam potongan pengeluaran daripada ahli lain. Penangguhan mesyuarat dua tahunan, yang diadakan pada 30 November, menunjukkan ketidaksepakatan mengenai kuota pengeluaran 2024. Walaupun Arab Saudi, penyumbang utama kepada potongan pengeluaran, bertujuan untuk lebih kerjasama, mesyuarat berakhir tanpa perubahan ketara tetapi memperkenalkan sistem sukarela potongan tambahan untuk menstabilkan harga. Kedua-dua Arab Saudi dan Rusia bersetuju untuk memanjangkan potongan mereka pada bulan-bulan akan datang, dengan Arab Saudi memerlukan harga minyak mentah sebanyak $80 setong bagi menyeimbangkan bajet domestiknya.

Rusia dan Iran, walaupun menghadapi cabaran ekonomi akibat sanksi dan konflik geopolitik, memerlukan peningkatan pendapatan minyak mentah. Kepatuhan ahli kepada kuota pengeluaran bergantung kepada sistem kehormat, menjadikan penipuan isu yang berterusan. Rusia dan Iran mungkin telah menjual petroleum tambahan di atas tahap kuota mereka pada kadar diskaun ke negara seperti China.

ketegangan geopolitik, termasuk perang di Ukraine dan Timur Tengah, memainkan peranan penting dalam membentuk keputusan OPEC. Perang di Ukraine pada mulanya melonjakkan harga minyak ke tahap tertinggi sejak 2008, memberikan daya tawar ekonomi untuk Moscow. Sementara itu, ketegangan yang meningkat di Timur Tengah, terutamanya di Israel, boleh menyumbang kepada lonjakan mendadak harga minyak.

Amerika Syarikat, walaupun mencatat tahap pengeluaran minyak tertinggi dalam sejarah, mempunyai pengaruh strategik melalui Simpanan Petroleum Strategik (SPR). Pentadbiran Biden, bertindak sebagai pembeli yang mengendap, bercadang untuk membeli semula minyak mentah apabila harganya pada $67-$72 setong. SPR, yang berada pada lebih 600 juta tong pada akhir 2021, telah berkurangan kepada 351.6 juta tong menjelang akhir November 2023. Pembelian semula selektif pentadbiran selari dengan zon pembelian sasarannya.

Sokongan teknikal untuk harga minyak mentah diperhatikan sekitar tahap $72.37, hanya di atas hujung tinggi zon pembelian sasaran pentadbiran. Persengketaan dalam OPEC, rancangan SPR Amerika Syarikat, dan ketegangan geopolitik mencipta scenario yang kompleks untuk harga minyak mentah. Walaupun OPEC bergelut dengan cabaran kerjasama, dijangka penyertaan Brazil dalam kartel akan menguatkan kedudukan globalnya dalam jangka panjang. Dinamik rumit menunjukkan bahawa minyak mentah mungkin berada dalam zon pembelian di bawah tahap $80 setong. Walau bagaimanapun, sifat yang mudah berubah komoditi itu menekankan keperluan untuk berhati-hati, memberikan ruang untuk menambah pada penurunan lanjut dan mengambil kira lonjakan harga yang mendadak.

Ringkasnya, OPEC menghadapi halangan kerjasama, tetapi rancangan SPR Amerika Syarikat dan kekacauan geopolitik mungkin mempengaruhi trajektori kartel pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.