Palantir Menghadapi Penurunan Saham Walaupun Permintaan Terhadap AI Meningkat

Palantir

(SeaPRwire) –   Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR) mengalami penurunan mendadak dalam harga sahamnya berikutan laporan keuntungannya yang terbaru, walaupun menyaksikan permintaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk produk kecerdasan buatan (AI)nya.

Pelabur pada awalnya menaikkan saham Palantir sebelum pengumuman keuntungannya pada 6 Mei. Walau bagaimanapun, saham jatuh sebanyak 15% selepas syarikat itu mengeluarkan laporan keuntungannya. Walaupun pulih sedikit, Palantir masih turun 8% daripada tahap sebelum laporan keuntungannya.

Produk AI baharu Palantir, Platform Kecerdasan Buatan Palantir (AIP), telah menjadi penyumbang utama untuk pertumbuhan komersilnya. Pengurusan menekankan bahawa permintaan untuk AIP telah luar biasa, melebihi apa-apa yang pernah dialami syarikat sebelum ini.

Walaupun hasil komersil AS Palantir meningkat sebanyak 40% tahun ke tahun pada suku pertama, kadar pertumbuhan melambat berbanding peningkatan 70% pada suku sebelumnya. Pelemahan dalam pertumbuhan ini mungkin mengganggu pelabur dan mendorong sesetengah untuk menjual saham.

Walau bagaimanapun, walaupun sahamnya menurun, prestasi keseluruhan Palantir masih kuat. Syarikat itu melaporkan peningkatan hasil sebanyak 21% kepada $634 juta, melepasi julat panduan pengurusan yang lebih tinggi. Selain itu, pengurusan menaiktaraf panduan hasil 2024 ke atas.

Lebih-lebih lagi, Palantir mencapai margin keuntungan tertinggi sepanjang masa hampir 17%, menunjukkan pengurusan yang bertanggungjawab di tengah-tengah trajektori pertumbuhannya.

Walaupun indikator positif ini, saham Palantir masih dianggap mahal. Nisbah harga ke pendapatan (P/E) masa depannya berdiri pada 66, manakala nisbah harga ke jualan (P/S) pada 22, menunjukkan tahap penilaian yang tinggi. Ini menunjukkan harga saham semasa mungkin tidak menawarkan potensi kenaikan yang besar untuk pelabur dalam jangka pendek.

Memandangkan kebimbangan penilaian ini, sesetengah pelabur mungkin memilih untuk menunggu titik masuk yang lebih menarik sebelum mempertimbangkan Palantir sebagai peluang pelaburan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.