Pandangan Terhadap Ekonomi AS pada 2024: Resesi atau Pendaratan Lembut?

US Economy

(SeaPRwire) –   Ketika kita menghampiri penghujung tahun 2023, memikirkan keadaan ekonomi Amerika Syarikat tahun ini mendedahkan kisah ketahanan dan ketekunan. Walaupun menghadapi cabaran seperti konflik berterusan di Ukraine, peperangan Israel-Hamas baru-baru ini, krisis hartanah berterusan di China, inflasi domestik yang berterusan, dan pemulihan pinjaman pelajar, ekonomi AS terbukti lebih kukuh daripada dijangka semula.

Ketahanan ini merangkumi pelbagai sektor, termasuk pasaran buruh, perbelanjaan pengguna, dan sektor perbankan, yang kelihatan rapuh awal tahun ini berikutan kebimbangan bank-bank serantau. Titik penting tahun 2023 adalah komitmen Bank Pusat Amerika Syarikat untuk mengekalkan kadar faedah yang tinggi.

Melampaui Jangkaan pada 2023

Walaupun Pengerusi Bank Pusat Jerome Powell dan rakan sekerjanya pada mulanya terkejut dengan kekuatan inflasi, mereka telah menunjukkan tekad dengan menaikkan kadar ke tahap tertinggi beberapa tahun. Walaupun dijangka akan berpatah balik daripada kenaikan kadar ke penurunan kadar, perubahan ini tidak berlaku. Bank Pusat sementara menangguhkan kenaikan kadar tetapi menolak kemungkinan penurunan kadar dalam masa terdekat, dengan membolehkan pilihan kenaikan kadar lanjut jika perlu.

Pada awal tahun, sedikit yang meramalkan pertumbuhan KDNK nyata AS melebihi 2% pada 2023. Walau bagaimanapun, anggaran terkini meramalkan pertumbuhan antara 2.4% hingga 2.6%. Pentingnya, walaupun Eropah dan China mengalami pertumbuhan yang kecewa pada 2023, ekonomi AS melampaui jangkaan, menafikan kebimbangan resesi di kalangan ekonom.

Ramalan Ekonomi AS pada 2024

Ramalan untuk ekonomi AS pada 2024 berbeza-beza. Ekonom yang disoal selidik oleh Reuters meramalkan pengembangan 1.2%, manakala Lembaga Persidangan meramalkan pertumbuhan KDNK 0.8% dalam laporan Novembernya. Konsensus menunjukkan perlambatan yang ketara dalam pertumbuhan ekonomi AS selepas pengembangan lebih 2% yang disaksikan pada 2023, memicu perbincangan mengenai kemungkinan resesi, dengan broker menetapkan peluang berbeza.

Adakah AS dapat Elak Resesi pada 2024?

Menurut PIMCO, ia meletakkan peluang 50% terhadap resesi AS pada 2024, manakala Deutsche Bank meramalkan resesi ringan pada separuh pertama tahun. JP Morgan, antara yang paling beranggapan negatif terhadap saham AS, menjangkakan resesi dan menyaksikan Indeks S&P 500 jatuh kepada 4,200 menjelang akhir tahun. Sebaliknya, Goldman Sachs kekal optimistik, melihat risiko terhad kepada resesi pada 2024 dan menjangka pertumbuhan AS akan melampaui rakan pasaran membangunnya.

Ujian Lengkung Hasil

Inversi lengkung hasil sejarah, di mana hasil bon kerajaan 10 tahun jatuh di bawah hasil bon 2 tahun, secara tradisinya mendahului resesi sejak 1955. Walaupun beberapa kali lengkung hasil memberi amaran sejak 2022, resesi belum berlaku. Pentingnya, panggilan keputusan syarikat menunjukkan kebimbangan yang semakin berkurangan terhadap resesi, dengan hanya 53 syarikat S&P 500 membincangkannya antara 15 Sept dan 16 Nov, berbanding puncak 237 dalam suku II 2022.

Mengapa ‘Pendaratan Lembut’ Kelihatan Mungkin

Setakat ini, skenario pendaratan lembut kelihatan paling berkemungkinan untuk ekonomi AS pada 2024. Ekonomi yang melambat seharusnya mengenakan tekanan ke bawah terhadap inflasi, dan kecuali harga tenaga mengganggu trajektori itu, Bank Pusat mungkin akan memulakan penurunan kadar faedah pada separuh kedua 2024. Walaupun pertumbuhan ekonomi tahun depan mungkin lebih rendah daripada 2023, pasaran buruh yang tahan lantak dijangka akan menangguhkan resesi, sekurang-kurangnya untuk masa sekarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.