Pasaran Saham Berpecah Pendapat Berkaitan Penurunan Kadar Faedah Bank Pusat Yang Moderat

Dow Jones Stock Markets INDEXDJX:DJI

(SeaPRwire) –   Pasaran saham menunjukkan prestasi yang bercampur-campur hari ini, dipengaruhi oleh komen Presiden Bank New York Williams tentang potensi penurunan kadar faed. Indeks S&P 500 meningkat +0.05%, manakala Indeks Dow Jones Industrials turun -0.05%, dan Indeks Nasdaq 100 naik +0.67%. Williams menganggap terlalu awal untuk mempertimbangkan penurunan kadar faed pada bulan Mac, yang mempengaruhi sentimen pasaran. Laporan ekonomi AS yang lebih lemah daripada jangkaan turut mengurangkan harapan terhadap pengendalian ekonomi secara halus oleh Bank Pusat. Indeks pembuatan Dec Empire menurun ke tahap terendah 4 bulan, dan pengeluaran pembuatan Nov dan Indeks PMI pembuatan S&P Dec jatuh di bawah jangkaan.

Exelon dan Scholastic mengalami penurunan ketara, turun lebih -4% dan -11% masing-masing. Exelon mengalami penurunan daripada Bank of America Global Research dan Guggenheim Securities, manakala Scholastic mengurangkan anggaran Ebitda tahunan yang disesuaikan. Tractor Supply juga mengalami kemerosotan melebihi -3% berikutan penurunan oleh Bank of America Global Research.

Sebaliknya, Steel Dynamics melonjak lebih +5% selepas meramalkan EPS Kuartal 4 yang lebih kuat daripada konsensus, manakala Intel naik lebih +3% apabila melancarkan cip baru untuk komputer peribadi dan pusat data. Global Payments naik lebih +4% selepas menafikan perbualan pengambilalihan oleh Shift4 Payments, dan Costco Wholesale melaporkan EPS Suku 1 sebanyak $3.58, mengatasi konsensus $3.41, menyebabkan peningkatan lebih +3%.

Secara keseluruhannya, ketidaktentuan pasaran meningkat disebabkan peristiwa penukaran ketiga dan penyusunan semula indeks. Jangkaan semasa pasaran menunjukkan peluang 14% untuk kenaikan kadar -25 bp pada mesyuarat FOMC 30-31 Jan dan peluang 82% pada mesyuarat 19-20 Mac. Hasil bon di AS dan Eropah menunjukkan pergerakan bercampur-campur, dengan hasil bon nota di 3.905%, hasil bon Jerman di 2.020%, dan hasil bon UK di 3.697%. Pasaran luar juga menunjukkan keputusan bercampur-campur, dengan Indeks Euro Stoxx 50 naik +0.35%, Indeks Saham Shanghai China turun -0.56%, dan Indeks Saham Nikkei Jepun naik +0.87%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.