Pasaran Saham Hari Ini: Dow dan Nasdaq Mencapai Tahap Tertinggi Baru

Dow Jones Stock Markets INDEXDJX:DJI

(SeaPRwire) –   Saham-saham bergerak naik apabila Indeks S&P 500 mencapai paras tertinggi hampir 2 tahun, manakala Indeks Dow Jones Industrials dan Nasdaq 100 mencapai paras tertinggi sepanjang masa. Indeks S&P 500 meningkat sebanyak +0.13%, Indeks Dow Jones Industrials meningkat sebanyak +0.16%, dan Indeks Nasdaq 100 menyaksikan peningkatan sebanyak +0.11%.

Pelabur diyakinkan dengan jangkaan bahawa Bank Pusat Amerika Syarikat (The Federal Reserve) akan mengurangkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas pada awal tahun 2024. Di samping itu, saham-saham teknologi menerima sokongan berikutan semangat untuk kecerdasan buatan, memacu peningkatan dalam saham-saham cip.

Dalam berita ekonomi, permintaan pengangguran awal mingguan Amerika Syarikat meningkat lebih tinggi daripada jangkaan, dan penjualan rumah tertangguh November lebih lemah daripada jangkaan, menyajikan faktor-faktor dovish untuk dasar The Federal Reserve. Pada masa yang sama, penurunan harga minyak mentah memberi kesan buruk kepada saham-saham tenaga.

Permintaan pengangguran awal mingguan Amerika Syarikat meningkat sebanyak +12,000 kepada 218,000, mencerminkan pasaran buruh yang lebih lemah berbanding peningkatan jangkaan kepada 210,000. Penjualan rumah tertangguh November kekal tidak berubah dari segi bulanan, jatuh di bawah peningkatan jangkaan sebanyak +0.9%.

Jangkaan pasaran menunjukkan kebarangkalian 16% pengurangan kadar faedah sebanyak -25 mata asas pada mesyuarat FOMC seterusnya pada 30-31 Jan, dengan kepastian 100% untuk pengurangan kadar faedah yang sama pada mesyuarat berikutnya pada 19-20 Mac.

Hasil bon kerajaan di Amerika Syarikat dan Eropah mengalami peningkatan, dengan hasil bon 10 tahun T-note meningkat sebanyak +2.0 mata asas kepada 3.815%. menunjukkan keputusan bercampur, dengan Euro Stoxx 50 turun sebanyak -0.24%, Indeks Saham Komposit Shanghai China naik sebanyak +1.38%, dan Indeks Saham Nikkei Jepun turun sebanyak -0.42%.

Pergerakan saham ketara termasuk saham-saham kasino meningkat selepas laporan peningkatan tahun ke tahun sebanyak +22.6% dalam pendapatan perjudian November di Las Vegas Strip. Caesars Entertainment, Las Vegas Sands, Wynn Resorts Ltd, dan MGM Resorts International tergolong dalam peningkatan. Paramount Global naik disebabkan kemungkinan aktiviti pengambilalihan, manakala American International Group dan Chubb Ltd naik berikutan ulasan permulaan positif oleh HSBC. Regeneron Pharmaceuticals meningkat selepas keputusan mahkamah, dan LanzaTech Global naik selepas menerima syor pembelian daripada Janney Montgomery Scott LLC. Sebaliknya, Boeing turun disebabkan kebimbangan mengenai pemeriksaan pesawat 737 MAX, dan saham-saham tenaga termasuk APA Corp, Baker Hughes, ConocoPhillips, Marathon Oil, Haliburton, Devon Energy, Diamondback Energy, dan Schlumberger, mengalami tekanan dengan penurunan hampir -1% dalam harga minyak mentah WTI.

Dalam pasaran bon, bon-bon 10 tahun T-notes turun, dipengaruhi oleh hasil yang lebih tinggi dalam bon kerajaan Eropah berikutan ulasan hawkish oleh ahli Majlis Pentadbiran ECB. Indeks dolar mencatat paras terendah 5 bulan, turun -0.20%, dengan kekuatan dalam yen menyumbang kepada tekanan turun. Jangkaan pengurangan kadar faedah The Federal Reserve pada tahun 2024 juga memberi kesan kepada dolar, manakala hasil T-note yang lebih tinggi menghadkan penurunan.

EUR/USD naik sebanyak +0.04%, mencapai paras tertinggi 5 bulan, didorong oleh ulasan hawkish daripada ahli Majlis Pentadbiran ECB Holzmann. Pasaran mempertimbangkan peluang 7% pengurangan kadar faedah sebanyak -25 mata asas oleh ECB pada mesyuarat seterusnya pada 25 Jan, meningkat kepada 71% untuk mesyuarat berikutnya pada 7 Mac. USD/JPY turun sebanyak -1.04%, dengan yen mencapai paras tertinggi 5 bulan disebabkan ulasan hawkish daripada Gabenor Bank Pusat Jepun Ueda dan berita ekonomi Jepun yang positif.

Dalam pasaran komoditi, emas Februari turun -0.20%, dan perak Mac turun -0.55%. Logam-logam berharga mengalami kerugian sederhana, dipengaruhi oleh hasil bon global yang lebih tinggi dan ulasan hawkish daripada ahli Majlis Pentadbiran ECB Holzmann. Walau bagaimanapun, kerugian terhad disebabkan indeks dolar mencapai paras terendah 5 bulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.