Pasaran Saham Hari Ini Meningkat: Wall Street Naik kerana Ekonomi Melampaui Jangkaan

Dow Jones Stock Markets INDEXDJX:DJI

(SeaPRwire) –   mengalami trend naik pada hari Khamis, didorong oleh petunjuk tentang pertumbuhan ekonomi yang lebih kuat daripada yang diramalkan oleh para ekonom.

Pada perdagangan awal, S&P 500 menandakan peningkatan 0.4%, bersedia untuk menetapkan rekod untuk hari kelima berturut-turut. Dow Jones Industrial Average menunjukkan kenaikan 0.3%, menambah 113 mata pada pukul 9:40 pagi Waktu Timur, sementara komposit Nasdaq menunjukkan peningkatan 0.4%.

IBM memainkan peranan penting dalam memimpin pasaran dengan kenaikan 9.3%, melampaui ramalan analis untuk keuntungan suku tahun terbaru. Walau bagaimanapun, Tesla mengalami penurunan 9.3% kerana pendapatan dan pendapatannya jatuh di bawah ramalan.

Fokus utama di Wall Street kekal pada mengesahkan bahawa ekonomi AS terus maju, menentang ramalan tahun lalu tentang kemungkinan berlakunya resesi disebabkan kadar faedah tinggi.

Menurut anggaran awal oleh kerajaan AS, ekonomi menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 3.3% pada suku keempat 2023, hampir dua kali ganda pertumbuhan 1.7% yang diramalkan oleh para ekonom menurut FactSet. Prestasi ekonomi yang kuat ini dijangka akan mendorong keuntungan syarikat-syarikat, mempengaruhi harga saham.

Laporan itu juga memberikan pengesahan positif bahawa inflasi terus merendah pada akhir 2023. Terdapat optimisme bahawa Bank Persekutuan mungkin akan memulakan pengurangan kadar faedah pada tahun ini, mengurangkan tekanan ke atas pasaran kewangan dan meningkatkan harga pelaburan.

Perubahan potensi ini mewakili kontras yang ketara dengan dua tahun sebelumnya, di mana Bank Persekutuan melaksanakan kenaikan kadar faedah yang signifikan dalam usaha untuk mengawal inflasi yang melonjak.

Jamie Cox, rakan kongsi pengurus untuk Kumpulan Kewangan Harris, memberi komen mengenai data itu, dengan menyatakan, “Data tajuk adalah campuran sempurna untuk penggunaan yang kuat dan penurunan inflasi. Inilah yang anda mahukan untuk melihat jika anda mengendalikan Bank Persekutuan dan mahu memindahkan kadar lebih rendah pada tahun ini.”

Walau bagaimanapun, pengkritik mendakwa bahawa pedagang Wall Street mungkin masih terlalu optimis tentang kerapan dan masa pengurangan kadar faedah Bank Persekutuan pada tahun 2024. Beberapa pedagang meramalkan kira-kira enam pengurangan pada tahun ini, dua kali ganda apa yang telah dinyatakan oleh Bank Persekutuan.

Berikutan laporan ekonomi pagi, terdapat spekulasi bertambah di Wall Street bahawa Bank Persekutuan mungkin akan memulakan pengurangan kadar seawal Mac, dengan kebarangkalian menghampiri 50%, menurut data daripada Kumpulan CME.

Brian Jacobsen, ketua ekonom di Annex Wealth Management, menunjukkan, “Masalah bagi pedagang ialah jangkaan pengurangan kadar masih mempunyai jalan jauh untuk menyesuaikan dengan realiti bahawa Bank Persekutuan tidak perlu terburu-buru untuk mengurangkan.”

Tengah-tengah jangkaan ini untuk pengurangan kadar, hasil bon turun di pasaran bon, dengan hasil bon 10 tahun jatuh ke 4.13%. Sementara itu, musim laporan keuntungan terus berlangsung, dengan beberapa syarikat S&P 500 melaporkan keputusan. American Airlines dan Southwest Airlines mencatat kenaikan positif selepas melebihi jangkaan analis, manakala Humana menghadapi penurunan 10.7% disebabkan keputusan dan ramalan konservatif untuk 2024 yang mengecewakan. Syarikat insurans lain, termasuk UnitedHealth Group, juga mengalami penurunan.

Di Eropah, indeks saham menunjukkan prestasi bercampur selepas Bank Pusat Eropah mengekalkan kadar faedah yang stabil. Di Asia, saham Cina melonjak selepas pihak berkuasa melaksanakan langkah-langkah untuk menyokong pasaran kewangan dan ekonomi, dengan Hong Kong naik 2% dan Shanghai meningkat 3%, walaupun masih merosot untuk tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.