Pasaran Saham Hari Ini: Wall Street Berayun Sebagai Tahun Yang Kuat Bagi Pasaran Mendekati Penamat

stock market

(SeaPRwire) –   Laporan hari ini menunjukkan kekurangan arah yang jelas di Wall Street ketika tahun berakhir dengan nota positif. Indeks S&P 500 mengalami penurunan marginal 0.1%, sementara Dow Jones Industrial Average menyaksikan peningkatan kecil 0.1%, yang berjumlah kenaikan 44 poin pada pukul 10:53 pagi Waktu Timur. Komposit Nasdaq juga menunjukkan penurunan 0.1%. Walaupun beberapa raksasa teknologi terkemuka, seperti Apple dan Alphabet (syarikat induk Google) menghadapi kerugian, pasaran secara keseluruhannya dapat mengekalkan keuntungan yang sederhana untuk minggu semasa, dengan S&P 500 menyelesaikan lapan minggu berturut-turut yang menguntungkan.

Dalam dinamik pasaran, beberapa sektor menonjol dengan keuntungan. Terutamanya, pengecer dan syarikat berkaitan automotif berkembang maju, dengan Tesla meningkat 2.6% dan Costco naik 1.2%. Sebaliknya, kerugian diamati di kalangan pemain teknologi utama, dengan Apple turun 0.7% dan Alphabet merosot 1%.

Dari skala global, pasaran Eropah dan Asia juga menunjukkan trend positif.

Hasil obligasi mengalami penurunan, dengan hasil obligasi 10 tahun jatuh dari 3.90% ke 3.83%.

Syarikat-syarikat bioteknologi memainkan peranan penting dalam pergerakan pasaran hari ini. Cytokinetics melonjak 69% berikutan kemaskini kajian positif mengenai rawatan potensi untuk keadaan jantung, manakala Iovance Biotherapeutics menghadapi penurunan 21.8% selepas menghentikan kajian mengenai rawatan potensi kanser paru-paru disebabkan kebimbangan keselamatan.

Dalam perkembangan yang tidak dijangka, The New York Times menyaksikan peningkatan 2.3% dalam nilai sahamnya selepas mengfailkan saman persekutuan terhadap OpenAI dan Microsoft. Saman itu bertujuan untuk menamatkan amalan menggunakan kisah-kisah The New York Times untuk melatih bot percakapan.

Dengan hanya tiga hari lagi dalam tahun, indeks-indeks utama dijangka akan menamatkan 2023 dengan keuntungan tahunan yang besar. Indeks S&P 500 telah meningkat sebanyak 24% setahun, dan Nasdaq, yang sangat dipengaruhi oleh syarikat-syarikat teknologi, telah menyaksikan peningkatan 43% yang menakjubkan.

Minggu terakhir 2023 kurang pembaruan ekonomi yang signifikan, dan pelabur terus optimis. Laporan yang menunjukkan penurunan inflasi bersama-sama dengan ekonomi yang lebih kuat daripada jangkaan telah meningkatkan keyakinan. Bank Pusat AS sedang menyeimbangkan keperluan untuk mengekang inflasi melalui kadar faedah tinggi tanpa mengambil risiko resesi.

Data terkini menunjukkan perlambatan inflasi ke 2.6% pada November, penurunan yang ketara daripada 7.1% yang dicatat pada pertengahan 2022, dan lebih dekat dengan sasaran Bank Pusat AS iaitu 2% inflasi. Pertumbuhan ekonomi AS yang mantap sejak kontraksi pertengahan 2022 dan percepatannya yang tajam pada suku ketiga 2023 telah memberi harapan mengelakkan resesi. Pelabur meramalkan Bank Pusat AS mungkin akan beralih daripada menaikkan kadar faedah ke arah memotong kadar pada tahun akan datang, memandangkan ia telah mengekalkan kadar sejak Julai, dengan jangkaan potensi potongan awal seawal Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.