Pasaran Saham Hari Ini: Wall Street Kukuh Hampir Rekod Tinggi

stock market

(SeaPRwire) –   Hari ini, stabil, berada berhampiran paras tertinggi sepanjang zaman, dengan saham-saham yang berada agak stabil walaupun laporan keuntungan daripada syarikat-syarikat Amerika Syarikat bercampur-campur. Indeks S&P 500 naik 0.1%, hampir dengan rekod terbaru manakala Dow telah jatuh 106 mata, atau 0.3%, dan komposit Nasdaq naik 0.3%. Macy’s menunjukkan peningkatan selepas melaporkan keputusan yang lebih baik daripada jangkaan dan mengumumkan penyusunan semula. Musim laporan keuntungan sedang berakhir, dan terdapat optimisme bahawa ekonomi Amerika Syarikat yang kukuh akan menyokong pertumbuhan keuntungan tahun ini. Kadar hasil bon pasaran berada dalam keadaan bercampur-campur.

Pelabur berhati-hati selepas lonjakan Tahun Baru terbaru. Kontrak masa depan untuk Indeks S&P 500 dan Indeks Perindustrian Dow Jones naik sedikit sebelum bel.

Tumpuan masih kepada laporan keuntungan, dengan kemaskini dijangka daripada beberapa nama besar minggu ini. selepas melaporkan kerugian, dan Lowe’s telah melaporkan jualan dan keuntungan yang melepasi jangkaan. Minggu ini, Best Buy, Papa John’s, TJX, Salesforce.com, dan HP antara yang dijangka melaporkan.

Lonjakan pasaran terkini bermula pada bulan Oktober lepas di tengah-tengah harapan penurunan inflasi yang membawa kepada potensi kadar faedah yang lebih rendah oleh Bank Persekutuan. Walau bagaimanapun, laporan ekonomi yang lebih kuat daripada jangkaan telah mengurangkan harapan kadar faedah yang lebih rendah. Pelabur kini sedang mencari tanda-tanda peningkatan keuntungan untuk menyokong harga saham.

Di Eropah, pasaran bercampur-campur, dengan peningkatan di Jerman dan Perancis serta peningkatan ringan dalam Indeks FTSE 100 UK. Pasaran Asia juga bercampur-campur, dengan Nikkei Jepun datar, Hang Seng Hong Kong naik dan Kospi Korea Selatan turun. Harga minyak turun sedikit, dan dolar Amerika Syarikat melemah berbanding yen tetapi menguat sedikit berbanding euro.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.