Patsnap Melancarkan Laporan Inovasi Global 2023

(SeaPRwire) –   LONDON, Nov. 16, 2023 — Patsnap, pemimpin global dalam kecerdasan inovasi dan intelektual, hari ini mendedahkan laporan ‘2023 Global Innovation Report’ yang dinanti-nantikan termasuk senarai ‘Global Innovation 100’ dan ‘Global Disruption 50’ tahun ini. Senarai-senarai ini menonjolkan syarikat dan organisasi yang berada di garis hadapan landskap inovasi global.

Laporan ini dibina berdasarkan analisis lebih daripada 100 juta syarikat teknologi dan 180 juta paten di sebaliknya. Ia mengenal pasti dan menghargai kedua-dua pemimpin inovasi global teratas, Global Innovation 100, yang secara konsisten melanggar sempadan teknologi, dan Global Disruption 50 yang sedang naik, syarikat-syarikat muda yang telah membangunkan keupayaan teknologi yang luar biasa, membawa perubahan mengganggu ke dunia. Inovator global dan pengganggu ini bersama-sama mewakili landskap dinamik inovasi, membentuk masa depan teknologi merentasi pelbagai industri.

Syarikat-syarikat Global Innovation 100 adalah inovator terbesar era ini, dengan saiz teknologi yang besar, kualiti teknologi yang luar biasa, pengaruh teknologi yang mendalam, serta tahap globalisasi teknologi yang tinggi.

  • Mereka memegang kedudukan kepimpinan yang kukuh dalam landskap teknologi global. Walaupun hanya mengambil kira kurang daripada 2% jumlah syarikat teknologi dunia, mereka bertanggungjawab terhadap 22% temuan terpaten dunia, menjana 27% jumlah permohonan PCT global, dan bahkan menyumbang kepada 35% inspirasi teknologi dunia yang luar biasa, seperti yang diukur melalui rujukan paten.
  • Mereka datang dari 15 negara/wilayah, dengan Amerika Syarikat dan Jepun menjadi negara asal teratas. Walau bagaimanapun, dari segi permohonan paten, tapak teknologi mereka tersebar di seluruh dunia.
  • Walaupun organisasi-organisasi ini menunjukkan tanda-tanda kadar inovasi yang melambat, mereka aktif mengejar pembangunan teknologi terkini, contohnya grid pintar dan kejuruteraan bioperubatan.

Syarikat-syarikat Global Disruption 50 adalah syarikat-syarikat yang berambisi dan menunjukkan keupayaan inovasi mengganggu dan kadar pertumbuhan yang tinggi.

  • Ditubuhkan antara 2009-2019, organisasi-organisasi ini telah membina daya saing teknologi yang menakjubkan dalam kurang daripada 15 tahun. Mereka juga menunjukkan kadar pertumbuhan yang tinggi dengan purata CAGR permohonan paten sebanyak 51%.
  • Walaupun saiz dan liputan global mereka yang agak kecil, organisasi-organisasi ini sudahpun menunjukkan pengaruh teknologi yang berdaya yang sedang memulakan transformasi di seluruh dunia. Bagi syarikat Global Distribution 50 biasa, setiap patennya menerima 8.3 rujukan, hampir sama dengan syarikat Global Innovation 100.
  • Amerika Syarikat mengekalkan kedudukan dominan, terutamanya dalam sektor IT dan Sains Hayat & Kesihatan dan China maju dengan pesat dengan 20 syarikat pada senarai, terutamanya dalam Pembuatan Teknologi Tinggi.
  • Dari Global Innovation 100 ke Global Disruption 50, taburan industri menunjukkan perpindahan dari “dunia atom” ke “dunia bit”. Hampir 30% syarikat Global Disruption 50 berasal dari domain IT – kebanyakannya menawarkan penyelesaian yang mengintegrasikan produk fizikal dan perkhidmatan digital.

Patsnap 2023 Global Innovation Report
Laporan Inovasi Global Patsnap 2023

akses laporan penuh dan eksplor kedua-dua senarai tahun ini

( )

“Data teknologi yang kaya di sebalik Global Innovation 100 dan Global Disruption 50 juga menjelaskan landskap inovasi secara keseluruhan”, kata Haydn Evans, Pengarah Kanan Pemasaran dan GTM Patsnap, “Kami boleh melihat dengan jelas bahawa inovasi sangat saling berhubung. 99 daripada peserta Global Innovation 100 telah bekerjasama dalam inovasi teknologi dengan yang lain dalam senarai itu. Sesetengah peserta Global Disruption 50 bahkan diasuh oleh Innovation 100 ini. Sebagai contoh, Resideo dan Advansix kedua-duanya merupakan pemisahan daripada Honeywell, dan Kioxia, pemimpin semikonduktor Jepun, ‘mewarisi’ teknologi semikonduktor inti hampir 20K patennya daripada bekas syarikat induknya Toshiba.”

Laporan Global Innovation ini dibina menggunakan Model Penilaian Kemampuan Inovasi Syarikat Patsnap yang unik. Model ini merangkumi 1+4 dimensi dan lebih daripada 40 petunjuk, mengira skor inovasi akhir bagi setiap syarikat teknologi. Berdasarkan model ini, Patsnap secara berterusan menilai kemampuan inovasi kira-kira 100 juta syarikat teknologi di seluruh dunia, serta metrik inovasi komprehensif mereka, dan kira-kira 180 juta paten di sebaliknya.

Mengenai :

Patsnap diasaskan pada tahun 2007, merupakan syarikat di sebalik platform kecerdasan inovasi berdaya AI terkemuka di dunia. Patsnap menyediakan platform yang mudah digunakan dan saling terhubung kepada syarikat-syarikat global untuk membantu mereka membuat keputusan yang lebih baik dalam proses inovasi. Pelanggan terdiri daripada para inovator merentasi pelbagai sektor industri, termasuk pertanian dan kimia, barangan pengguna, makanan dan minuman, sains hayat, automotif, minyak dan gas, perkhidmatan profesional, penerbangan dan angkasa lepas, serta pendidikan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)