Pelantikan Dr. Stan Ho sebagai Dekan Akademik Institut Kelestarian dan Teknologi

HONG KONG, 13 September 2023 — Institut Kelestarian dan Teknologi (selepas ini dirujuk sebagai “IST”) dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Dr. Stan Ho sebagai Dekan Akademik berkuat kuasa dari 1 September 2023.

Ms. Poman Lo, Pengasas dan Penasihat Fakulti untuk IST (kanan) dan Dr. Stan Ho, Dekan Akademik IST
Ms. Poman Lo, Pengasas dan Penasihat Fakulti untuk IST (kanan) dan Dr. Stan Ho, Dekan Akademik IST

Dr. Ho adalah pakar perbankan pelaburan dan penarafan kredit yang berpengalaman, memegang jawatan pengurusan kanan di agensi penarafan kredit global dan Cina. Beliau mempunyai pengalaman kukuh dalam penarafan kredit Cina, transaksi pasaran modal, kewangan hijau, dan penarafan ESG, termasuk peranan di CS First Boston, Merrill Lynch, Bear Stearns, Fitch Ratings, dan Lianhe Ratings Global.

Dr. Ho ialah Profesor Sambilan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi di University of Hong Kong, Profesor Sambilan Kolej Perniagaan di City University of Hong Kong, Profesor Sambilan Sekolah Perniagaan di Hong Kong Baptist University, dan Profesor Amalan Jabatan Ekonomi di Lingnan University. Dr. Ho juga Ahli Jawatankuasa Teknikal untuk Skim Pensijilan Kewangan Hijau di Agensi Jaminan Kualiti Hong Kong.

Ms. Poman Lo, Pengasas dan Penasihat Fakulti untuk IST, berkata “Kami gembira dapat menerima Dr. Ho dalam pasukan untuk mempercepatkan inisiatif kelestarian dan membimbing bakat muda di IST. Sebagai veteran dalam pendidikan dan kelestarian, kami benar-benar percaya bahawa Dr. Ho akan menjadi penyumbang hebat dalam penyelidikan akademik dan membantu memajukan kedudukan terkemuka IST dalam bidang akademik Asia.”

Dr. Stan Ho, Dekan Akademik Institut Kelestarian dan Teknologi, mengulas, “Saya benar-benar terhormat dilantik sebagai Dekan Akademik IST dan saya berharap dapat bekerja rapat dengan pasukan akademik serta memimpin IST bersama untuk menjadi salah satu institusi latihan hijau dan ESG terbaik di rantau Asia Pasifik.”

Mengenai Institut Kelestarian dan Teknologi
Institut Kelestarian dan Teknologi (IST), sebuah organisasi bukan untung dengan misi untuk memberdayakan penyelesaian transformasi untuk menangani cabaran alam sekitar dan sosial yang paling mendesak di dunia melalui teknologi inovatif, inisiatif pendidikan dan kerjasama strategik. Untuk membimbing generasi ESG yang akan datang, IST mewujudkan satu siri program latihan kelas dunia untuk para eksekutif perniagaan. Memenuhi konteks Asia yang pelbagai, IST berusaha untuk mewujudkan metodologi pengukuran dan pengurusan impak yang kukuh serta penarafan dan piawaian penanda aras ESG untuk sektor yang berbeza di seluruh rantau Asia Pasifik. Untuk mempromosikan kepimpinan pemikiran dan amalan terbaik, IST menaja kajian antara disiplin untuk menyediakan data yang meyakinkan bagi memajukan agenda pembangunan mampan. Untuk butiran lanjut mengenai Institut, sila layari www.istAsia.org