Pelayaran Besar CNN Mendedahkan Harta Karun Tersembunyi Destinasi Jepun Yang Kurang Dikenali

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 17, 2023 — Dalam episod Next Big Trip ini, CNN melawat dua wilayah paling jarang didiami di Jepun, Tottori dan Shimane. Memandangkan kereta api laju tidak pergi ke kawasan ini, ia sering terlepas pandang oleh pelancong. Wartawan Antarabangsa Kanan  berpergian dengan perlahan untuk menjelajah landskap menakjubkan dan harta karun yang tidak diduga yang kawasan ini tawarkan. CNN juga pergi ke Toyama Barat yang menawarkan tempat peranginan unik di kalangan tasik dan gunung dan beberapa makanan laut tersegar di Jepun.

CNN’s Next Big Trip discovers the hidden gems of Japan’s lesser-known destinations
CNN’s Next Big Trip discovers the hidden gems of Japan’s lesser-known destinations

Perhentian pertama CNN adalah di Shimane, yang dikatakan sebagai tempat perhimpunan tahunan bagi dewa-dewa. Will Ripley melawat salah satu kuil tertua di Jepun, Izumo Taisha Grand Shrine. Orang membuat ziarah untuk berdoa bagi satu perkara di atas semua – cinta. Shimane juga merupakan tempat kelahiran sake, dan kuil Saka adalah tempat di mana dewa-dewa dikatakan berkumpul untuk menikmati sake. Pembuat bir tempatan Toshiaki Imaoka melawat kuil untuk berdoa bagi musim penapaian yang baik. Ripley melawat kilangnya untuk mengetahui kaedah tradisional yang digunakan untuk membuat sake dan mencuba minuman itu. CNN juga menyelam di Kai Tamatsukuri yang dikendalikan oleh Hoshino Resort, salah satu ryokan mewah di rantau ini. Alkali dalam air panas dipercayai mengeluarkan kotoran dan membersihkan kulit dan airnya juga dipercayai dapat meningkatkan keadaan seperti radang sendi.

CNN terus ke Tottori untuk menghadapi pendakian curam ke Gunung Mitoku, tebing berbahaya sehingga penaik gunung dilarang menaikinya seorang diri dan mesti mempunyai kasut dinilai untuk keselamatan. Pemandu Toshi Mifune mengiringi Ripley melalui laluan untuk mencapai Nageiredo Hall, Harta Negara Jepun paling berbahaya. Di sini, gunung adalah tempat untuk disembah dan dihormati, dan tenaga rohani pendakian telah membawa penziarah menghadapi pendakian berbahaya ini selama 1,300 tahun. Kemudian CNN menjelajahi 10 batu pasir pantai Jepun, di mana Ripley terbang layang-layang di atas bukit pasir yang mencapai ketinggian 150 kaki. Walau bagaimanapun, pemandangan ini semakin menyusut – satu projek penanaman pokok untuk mencegah kerosakan ribut pasir telah menyebabkan bukit pasir hanya 12% saiz 100 tahun yang lalu.

Akhir sekali, CNN pergi ke Toyama untuk menyaksikan lelongan hidup udang salji merah Teluk yang dihargai di dermaga nelayan Shinminato. Koki Ito datang untuk mencuba udang putih segar dari bot untuk menu musimannya. Beliau menjemput Ripley ke restorannya yang mewah ‘Il Clima’, terletak di sebuah rumah pertanian Jepun berusia 200 tahun yang dibaikpulih menjadi hotel mewah dan galeri seni. Lahir di Osaka dan dilatih di Eropah, Koki Ito menyajikan masakan Itali menggunakan bahan tempatan. Kemudian, Sari Hayashiguchi dari persatuan pelancongan tempatan mengiringi CNN ke pandangan mengadap Dataran Tonami. Dikenali sebagai ‘desa tersebar’, rumah pertanian tradisional berserakan di landskap bersebelahan dengan sawah padi besar di mana petani telah menanam padi sejak abad ke-8.

Next Big Trip trailer:
Next Big Trip images: 

Masa udara untuk khas 30 minit:
Ahad, 19 November pada 4:00 pagi dan 1:30 petang HKT
Isnin, 20 November pada 12:00 tengah hari HKT

Mengenai CNN International  

Portfolio berita dan maklumat CNN boleh didapati dalam tujuh bahasa yang berbeza di seluruh platform TV, digital dan mudah alih utama, mencapai lebih daripada 475 juta isi rumah di seluruh dunia. CNN International ialah saluran berita antarabangsa nombor satu mengikut semua kaji selidik media utama di Eropah, Timur Tengah dan Afrika, rantau Asia Pasifik, dan Amerika Latin dan mempunyai kehadiran AS termasuk CNNgo. CNN Digital ialah rangkaian terkemuka untuk berita dalam talian, berita mudah alih dan media sosial. CNN berada di garis hadapan inovasi digital dan terus melabur dengan berat untuk mengembangkan kedudukan digital globalnya, dengan suite harta intelek digital yang dipertandingi dan pelbagai perkongsian kandungan berstrategi, dikomersialkan melalui pemahaman data-terpimpin yang kuat tentang tingkah laku penonton. CNN telah memenangi pelbagai anugerah berprestij di seluruh dunia untuk kewartawanannya. Kira-kira 1,000 jam siri, dokumentari dan khas dikeluarkan setiap tahun oleh bahagian bukan berita CNNI. CNN mempunyai 36 pejabat editorial dan lebih daripada 1,100 rakan kongsi di seluruh dunia melalui CNN Newsource. CNN International ialah syarikat Warner Bros. Discovery. 

Hubungi: Bipasha Bhattacharya
E-mel: 

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)