Peluang dan Masa Depan Bersama: Kisah-kisah Negara Membangun di CIIE

(SeaPRwire) –

BEIJING, Nov. 13, 2023 — A news report by China.org.cn on the China International Import and Export Expo (CIIE):

Sharing Opportunities and the Future: CIIE Stories of Developing Countries

https://youtu.be/ctJHQzoN0Us 

Baru-baru ini, National Exhibition and Convention Center (Shanghai) sekali lagi menyambut rakan-rakan baru dan lama daripada China International Import and Export Expo (CIIE).

Ini kali kelima Zhang Tongyang menghadiri CIIE. Pada tahun 2018, apabila beliau menerima mesej daripada Kedutaan China bahawa akan diadakan “China International Import and Export Expo”, Zhang dan rakan sekerjanya sedang mengumpul madu di hutan asli Zambia. Ia adalah perjalanan yang tidak diduga ke Shanghai itu yang mendapat sambutan hebat untuk madu liar mereka. Terbantu oleh kesan tumpahan gergasi CIIE, mereka telah menutup banyak urusan besar, seraya memperoleh reputasi yang lebih kukuh di pasaran China, meningkatkan jualan daripada kurang daripada satu tan metrik pada tahun 2018 ke hampir 20 tan metrik hari ini. Terinspirasi oleh pengalaman Zhang, industri produk lebah di Zambia juga mula berubah. Dahulu, madu dieksport daripada Zambia ke negara-negara Eropah adalah bahan mentah; sebaliknya, kini para praktisi dalam industri produk lebah tempatan secara beransur-ansur mengeksport produk berpaket, yang memberi mereka lebih kemasyhuran di pasaran antarabangsa.

Setiap tahun di CIIE, stan dengan boneka alpaka yang menggemaskan sentiasa menjadi tumpuan pengunjung. Untuk memperkenalkan kraftangan Peru kepada lebih ramai orang di dunia, Ysabel Zea dan rakan perniagaannya Ma Yuxia telah membawa boneka alpaka yang lucu – mewakili harta kebangsaan Peru ke CIIE selama enam tahun berturut-turut. Dengan peningkatan jumlah eksport ke China yang besar, semakin ramai artisan Peru bersedia mengambil alih kraftangan sedemikian. Oswaldo Suaña Mamani merupakan pengrajin pertama yang menjadi rakan kongsi syarikat Zea. Bilangan pesanan pasaran China yang lebih besar meningkatkan taraf hidup Mamani: Bukan sahaja Mamani membeli kereta sendiri, beliau juga memodel semula kediamannya menjadi rumah tiga tingkat. Kini, beliau juga terlibat dalam melatih pengrajin lain, dan itu bermakna peluang untuk lebih banyak keluarga mengubah kehidupan mereka menjadi lebih baik.

Pada CIIE tahun ini, lebih perhatian diberikan kepada peserta dari negara-negara membangun dan yang paling kurang membangun. Kebenarannya, negara-negara ini dijemput sejak CIIE yang pertama. Sementara itu, beberapa stan percuma dan subsidi untuk pameran juga disediakan untuk membantu produk tempatan dari negara-negara yang paling kurang membangun memasuki pasaran China.

Tahun ini menandakan ulang tahun ke-10 cadangan Inisiatif Jalur dan Landas. Oleh itu, China International Import and Export Expo keenam ini juga mendapat perhatian yang lebih meluas dan perbincangan yang bermanfaat. Kini, dunia dilanda pembangunan yang tidak seimbang. Dalam konteks ini, platform seperti BRI dan CIIE telah meningkatkan bekalan barangan awam global, memberi peluang penting kepada negara-negara yang ketinggalan untuk lebih melibatkan diri dalam ekonomi global. Usaha-usaha ini akan memudahkan pembangunan bersama secara lebih inklusif dan seimbang. Dan dalam hal ini, negara-negara dan syarikat-syarikat peserta adalah yang paling sah untuk memberikan pandangan.

Dari wawancara kami, yang paling kami dengar ialah bagaimana CIIE membolehkan industri di negara mereka dilihat dan dipilih, dan bagaimana bilangan negara membangun yang besar telah mendapat peluang untuk mengambil bahagian dalam persaingan pasaran global. “Zaman Baru, Masa Depan Bersama” – slogan tahun ini yang paling baik menggambarkan kisah CIIE mereka.

China Mosaic
http://chinamosaic.china.com.cn/index.htm
Sharing Opportunities and the Future: CIIE Stories of Developing Countries
http://www.china.org.cn/video/2023-11/10/content_116806964.htm