Peluang Pekerjaan dan Pengambilan Pekerja Melonjak pada Mei

Job

(SeaPRwire) –   Peluang pekerjaan di Amerika Syarikat meningkat secara tidak dijangka pada bulan Mei, memberikan isyarat yang stabil untuk pasaran menjelang laporan pekerjaan bulan Jun. Menurut data baru dari Biro Statistik Buruh yang dikeluarkan pada hari Selasa, terdapat 8.14 juta peluang pekerjaan pada akhir bulan Mei, meningkat dari 7.92 juta pada bulan April. Angka bulan April telah disemak semula dari laporan awal sebanyak 8.06 juta.

Pasaran Buruh Stabil

Ekonom yang disoal siasat oleh Bloomberg telah meramalkan 7.95 juta peluang pekerjaan untuk bulan Mei. Peningkatan peluang pekerjaan yang tidak dijangka ini berlaku ketika pasaran buruh telah mendapat perhatian yang lebih dekat dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Peningkatan tuntutan pengangguran mingguan dan peningkatan kadar pengangguran yang stabil telah menimbulkan kebimbangan bahawa pasaran buruh mungkin melemah. Walau bagaimanapun, data baru menunjukkan bahawa sebarang penurunan yang ketara mungkin masih jauh.

Tinjauan Peluang Pekerjaan dan Perolehan Buruh juga melaporkan 5.8 juta pengambilan pekerja pada bulan Mei, sedikit peningkatan dari bulan April. Kadar pengambilan pekerja kekal tidak berubah pada 3.6%. Kadar berhenti, yang menunjukkan keyakinan pekerja, kekal stabil pada 2.2%.

Nisbah Peluang Pekerjaan kepada Pekerja Menganggur

Nisbah peluang pekerjaan kepada pekerja menganggur kekal stabil pada 1.2, selaras dengan tahap pra-pandemik. Ini menyokong tanggapan bahawa pasaran buruh sedang kembali normal dan bukannya sepenuhnya sejuk.

Presiden Fed San Francisco, Mary Daly, dalam ucapan pada 24 Jun, menyatakan bahawa pasaran buruh sedang menuju ke titik di mana kelembapan “baik” mungkin kurang berkemungkinan. Daly menunjukkan bahawa penurunan selanjutnya dalam peluang pekerjaan kemungkinan besar akan bertepatan dengan peningkatan kadar pengangguran. Walau bagaimanapun, data terkini menunjukkan bahawa kadar peluang pekerjaan meningkat kepada 4.9% dari 4.8% pada bulan sebelumnya.

“Pada masa ini, inflasi bukanlah satu-satunya risiko yang kita hadapi,” kata Daly. “Kita perlu memantau kedua-dua bahagian mandat kita – inflasi dan pekerjaan penuh – ketika kita berusaha untuk mencapai matlamat kita.”

Laporan Pasaran Buruh Akan Datang

Kemas kini penting seterusnya mengenai pasaran buruh akan datang dengan laporan gaji bukan pertanian pada hari Jumaat dari BLS. Data Bloomberg meramalkan bahawa laporan itu akan menunjukkan 195,000 pekerjaan gaji bukan pertanian ditambah pada bulan Jun, dengan kadar pengangguran kekal stabil pada 4%.

Ekonom Bank of America AS, Michael Gapen, mengulas bahawa laporan seperti itu akan menunjukkan pasaran buruh yang “sedang sejuk tetapi tidak terlalu sejuk.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.