Pemenang Hadiah Tenaga Global 2024 Diumumkan

28 2024 Global Energy Prize Laureates Announced

(SeaPRwire) –   MONTEVIDEO, Uruguay, 4 Julai 2024 — Pemenang Hadiah Tenaga Global 2024 telah diumumkan pada 3 Julai. Pemenang ialah Zi-Qiang Zhu, Ketua Kumpulan Penyelidikan Mesin Elektrik dan Pemacu di Universiti Sheffield (UK); Héctor D. Abruña, Profesor Kimia Emile Chamot di Cornell University (USA); dan Minggao Ouyang, Profesor di Universiti Tsinghua (China).

Zi-Qiang Zhu menjadi penerima anugerah dalam kategori Tenaga Tradisional untuk sumbangan cemerlang kepada pengangkutan berelektrik, meningkatkan kecekapan tenaga peralatan rumah, mengurangkan pelepasan untuk penjanaan dan penggunaan tenaga elektrik.

Héctor D. Abruña telah dipilih dalam kategori Tenaga Bukan Tradisional untuk sumbangan asas yang merangkumi elektrokimia, bateri, sel bahan api dan elektronik molekul.

Minggao Ouyang menjadi pemenang dalam kategori Cara Baru Penggunaan Tenaga untuk kepimpinan teknikal dalam perancangan strategik, penyelidikan, demonstrasi dan pengkomersialan kenderaan tenaga baharu, terutamanya untuk menyelesaikan cabaran teknikal ketahanan sel bahan api hidrogen, keselamatan bateri litium-ion dan interaksi kenderaan-ke-grid.

Majlis pengumuman penerima anugerah dihadiri oleh penerima Hadiah Nobel Keamanan Rae Kwon Chung, serta ahli Jawatankuasa Anugerah Antarabangsa Hadiah Tenaga Global William Byun, Liye Xiao dan Dmitri Bessarabov.

Penerima anugerah telah dipilih oleh jawatankuasa anugerah antarabangsa yang terdiri daripada saintis dari 13 negara: Bolivia, China, Côte d’Ivoire, Hungary, India, Japan, Republik Korea, Russia, Singapore, South Africa, Switzerland, UAE, USA.

“Peningkatan bahagian elektrik dalam penggunaan tenaga utama merupakan salah satu trend utama tenaga global dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam hal ini, penyelidikan penerima anugerah ini lebih daripada sekadar relevan pada hari ini. Ini sekali lagi membuktikan betapa tipisnya sempadan antara sains asas dan sains gunaan,” kata Rae Kwon Chung, penerima Hadiah Nobel, Pengerusi Jawatankuasa Anugerah Antarabangsa Hadiah Tenaga Global.

Majlis penyampaian anugerah akan diadakan pada September 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.