Pemimpin perniagaan Kanada mengatakan perumahan harus menjadi keutamaan nombor 1 dalam belanjawan persekutuan

36 Canadian business leaders say housing should be priority No. 1 in the federal budget

(SeaPRwire) –   SMBs menyatakan bahawa perumahan adalah risiko terbesar ekonomi dengan penyelesaian yang memerlukan kerjasama sektor awam dan swasta serta langkah-langkah cukai inovatif, menurut satu kajian terbaru KPMG di Canada

TORONTO, 27 Mac 2024 – Mayoritas besar (94 peratus) pemimpin perniagaan Kanada percaya bahawa perumahan harus menjadi keutamaan teratas dalam belanjawan persekutuan akan datang, memanggilnya risiko terbesar kepada ekonomi, mendapati satu kajian terbaru oleh KPMG di Canada.

Canadian business leaders say housing should be priority No. 1 in the federal budget (CNW Group/KPMG LLP)

Mereka menjangkakan krisis perumahan akan meredam pertumbuhan ekonomi tahun ini, dengan hampir sembilan daripada sepuluh (87 peratus) menyatakan kos sara hidup yang meningkat, didorong terutamanya oleh kos perumahan, memaksa organisasi mereka membayar lebih untuk buruh dan menjejaskan keupayaan mereka menarik dan mengekalkan bakat yang sudah sukar didapati.

“Ripple kesan daripada kos perumahan yang tinggi dan kekurangan bekalan dirasakan di seluruh ekonomi,” kata Caroline Charest, seorang ahli ekonomi dan rakan KPMG di Canada berpangkalan di Montreal. “Rakyat baru dan muda Kanada terhalang daripada membeli dan mendapati sewaan sukar didapati dan mahal. Mereka yang berjaya memasuki pasaran beberapa tahun lalu disebabkan kadar faedah rekod rendah kini menghadapi risiko default apabila kadar mereka disemak semula pada tiga kali ganda apa yang mereka bayar kini. Semua ini memberatkan pemimpin perniagaan yang berjuang untuk menarik dan mengekalkan kakitangan dan bakat utama, terutamanya di kawasan bandar yang menyaksikan peningkatan kos perumahan tertinggi dan di rantau di mana perumahan sukar didapati.”

Kajian itu mendapati pemimpin perniagaan mahu melihat lebih banyak penyelesaian perumahan sektor awam-swasta yang inovatif, dengan hampir sembilan daripada sepuluh (89 peratus) menyatakan kerjasama sektor awam dan swasta diperlukan.

Walau bagaimanapun, cabaran untuk masyarakat melampaui perumahan kepada infrastruktur dan perkhidmatan yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan penduduk, kata Chris Sainsbury, rakan dan Ketua Negara untuk Bandar Pintar, KPMG di Canada, berpangkalan di Vancouver.

“Persoalan utama adalah, siapa yang kita bangunkan perumahan untuk, bagaimana ia akan diservis, dan bagaimana kita mencipta bandar dan masyarakat yang kita semua mahu tinggal di?,” katanya.

Selain dasar cukai dan pembiayaan, kerajaan persekutuan tidak mempunyai banyak alat dan kerajaan negeri dan tempatan agak terhad dalam pengaruh kadar pembinaan sebenar, tambah Vivian Chan, rakan KPMG di Kumpulan Penasihat Infrastruktur Global berpangkalan di Vancouver.

“Hanya melakukan lebih dan melakukannya lebih cepat tidak cukup baik,” kata Cik Chan. “Terdapat model baru yang diperlukan untuk menyediakan perumahan, satu yang menyatukan semua peringkat kerajaan, pertubuhan bukan untung dan komuniti pembangunan. Kami mempunyai peluang untuk memikirkan semula dan mengubahsuai bagaimana bandar dan masyarakat kita dibina. Tetapi ia memerlukan kerajaan untuk melakukan sesuatu yang mendasar berbeza.”

Kebimbangan utama daripada kerajaan tempatan adalah memastikan mereka mempunyai sumber hari ini, dan secara berterusan, untuk mereka bentuk dan menyediakan peningkatan besar yang diperlukan dalam perumahan baru, katanya.

“Realitinya, kebanyakan perbandaran tidak mempunyai kelajuan atau teknologi untuk memotong langkah-langkah kompleks untuk mengakses program geran persekutuan yang sangat diperlukan,” kata Cik Chan. “Ia bukan sahaja jumlah wang yang tersedia untuk memulakan pembinaan tetapi kebolehpercayaan dan kelestarian sumber pembiayaan di sekitar semua infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong pembangunan perumahan.”

Temuan utama kajian
  • 94 peratus pemimpin perniagaan daripada 534 perniagaan kecil dan sederhana (SMBs) menyatakan kos perumahan yang tinggi dan kekurangan bekalan adalah risiko terbesar yang dihadapi ekonomi Kanada dan harus menjadi keutamaan teratas dalam belanjawan persekutuan akan datang
  • 87 peratus menyatakan kenaikan kos sara hidup (didorong terutamanya oleh kos perumahan) memaksa organisasi mereka membayar lebih untuk menarik dan mengekalkan bakat
  • 87 peratus merancang kos buruh yang lebih tinggi disebabkan persaingan untuk bakat, inflasi, dan kos perumahan mampu milik yang tinggi
  • 89 peratus menyatakan penyelesaian krisis perumahan memerlukan kerjasama sektor awam dan swasta
  • 81 peratus menyatakan kos perumahan yang tinggi/kekurangan perumahan mampu milik telah menjejaskan keupayaan mereka menarik dan mengekalkan pekerja
  • 87 peratus menjangka tekanan inflasi di Kanada akan berterusan sehingga kekurangan perumahan dan sewa tinggi ditangani
  • 84 peratus menyatakan kos perumahan yang tinggi/kekurangan perumahan mampu milik adalah ancaman/risiko yang lebih besar kepada ekonomi berbanding inflasi
Langkah cukai inovatif untuk perumahan

Lebih daripada lapan daripada sepuluh (86 peratus) percaya kerajaan harus menggunakan sistem cukai pendapatan untuk menjadikan perumahan lebih mampu milik, termasuk membuat faedah faedah perumahan boleh dikurangkan. Lapan puluh lapan peratus menyatakan kerajaan persekutuan harus mengekalkan kadar penyertaan keuntungan modal semasa (50 peratus), serta Pemberian Prinsipal dan Pengecualian Keuntungan Modal Sepanjang Hayat.

Demikian juga, 85 peratus bersetuju bahawa kerajaan perlu memperkenalkan langkah cukai inovatif yang boleh dibayar balik yang memberi bantuan kepada pemilik rumah semasa yang menghadapi penyemakan faedah, sebagai penampan terhadap kegagalan faedah besar-besaran serupa dengan Akaun Simpanan Rumah Pertama Bebas Cukai untuk Rakyat Kanada menyimpan untuk rumah.

Kerajaan persekutuan, bekerjasama dengan peringkat kerajaan lain, telah berusaha untuk mengurangkan birokrasi merah dan memberi insentif pembinaan, dan telah memperkenalkan pelbagai langkah cukai perumahan persekutuan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kata Brian Ernewein, Penasihat Kanan, Pusat Cukai Kebangsaan, KPMG di Kanada. Langkah-langkah ini termasuk perubahan yang menguntungkan seperti potongan GST untuk pembinaan perumahan sewaan, serta penguatkuasaan langkah seperti Cukai Perumahan Tidak Digunakan, cukai “anti-penjualan cepat”, perpanjangan dua tahun larangan pembeli asing (hingga 1 Januari 2027) dan penolakan perbelanjaan boleh dikurangkan untuk sewaan jangka pendek, katanya.

“Kajian kami mendedahkan sokongan kuat daripada komuniti perniagaan untuk langkah cukai inovatif untuk meningkatkan bekalan perumahan dan pembinaan serta memberi bantuan kepada pemilik rumah yang berhadapan dengan kadar faedah dan penyemakan faedah yang lebih tinggi,” kata Mr. Ernewein. “Walaupun kita boleh perdebatkan sama ada sistem cukai adalah mekanisme paling berkesan untuk membantu menangani cabaran perumahan Kanada, terdapat pandangan jelas di kalangan pemimpin perniagaan bahawa pemikiran segar lanjut diperlukan, dan bahawa kerajaan memainkan peranan penting.”

tentang cara untuk mempermudah proses pengurusan geran.

Klik untuk membaca bagaimana teknologi kon-tech boleh membantu menangani cabaran perumahan, infrastruktur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.