Pemuda-pemudi Inovatif Bersatu: Pusat Membelanjawan IPC Memberdayakan Kanak-kanak dan Remaja Untuk Membuka Landasan Untuk Masa Depan Lebih Hijau Dengan Anugerah ‘Little Eco-Heroes’

(SeaPRwire) –   Pusat membeli-belah bekerjasama dengan Bank Alliance untuk menggalakkan kanak-kanak dan remaja menyumbang kepada masa depan lestari dengan penyelesaian kreatif untuk meningkatkan isu sisa.

KUALA LUMPUR, Malaysia, Nov. 14, 2023 — IPC Shopping Centre bekerjasama dengan rakan kongsi utamanya, Alliance Bank hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk melancarkan Anugerah Little Eco-Heroes IPC. Terbuka kepada pelajar berumur 7 hingga 17 tahun, inisiatif ini bertujuan untuk menghidupkan kecerdasan fikiran muda, menggalakkan mereka untuk mencipta penyelesaian hijau inovatif dan mesra alam menggunakan bahan kitar semula dan boleh dikitar semula untuk menyelesaikan cabaran alam sekitar.

IPC Shopping Centre Little Eco-Heroes Awards
IPC Shopping Centre Little Eco-Heroes Awards

Selama 20 tahun terakhir, IPC Shopping Centre komited untuk mencipta masa depan yang lebih lestari untuk komunitinya. Pusat Kitar Semula dan Belian Balik (RBBC)nya, yang ditubuhkan pada 2009 dan kemudian menjalani penambahbaikan pada 2022, memainkan peranan penting dalam memperkasakan pengunjung untuk mengambil gaya hidup lestari dengan menerima sehingga 15 kategori boleh dikitar semula, iaitu kadborad, kertas, plastik, logam, aluminium, karton minuman, polistirena, tekstil, bola lampu, tiub cahaya florescent, ubat-ubatan, kaca, bateri, e-sisa dan sisa makanan. Anugerah Little Eco-Heroes IPC yang akan berlangsung mulai hari ini sehingga 3 Mac 2024 meluaskan komitmen ini dengan mencabar pelajar untuk membina prototaip berfungsi atau bukan berfungsi yang bertujuan menangani isu berkaitan sisa menggunakan bahan kitar semula yang sama diterima di RBBC.

Cik Karyn Lim, Pengurus Besar Pusat membeli-belah IPC, berkata, “Ketika kami menyambut ulang tahun ke-20, kami gembira untuk memperkenalkan Anugerah Little Eco-Heroes IPC. Di Pusat membeli-belah IPC, kami sentiasa bersemangat tentang kelestarian dan mengurangkan impak kami terhadap alam sekitar. Kami bangga menjadi ‘rumah jauh dari rumah’ untuk komuniti kami, tempat di mana individu semua umur boleh datang bersama untuk membuat kenangan berharga bersama dan juga menyertai usaha untuk memberi kepada planet. Oleh itu melalui Anugerah Little Eco Heroes, kami ingin menyediakan platform untuk generasi masa depan kami untuk mempamerkan idea hijau dan kreativiti mereka. Kami berharap anugerah permulaan ini akan menyuluh minat dan rasa ingin tahu tentang inovasi hijau dan penyelesaian di kalangan kanak-kanak dan remaja supaya mereka tidak sahaja terasa terinspirasi tetapi juga berdaya untuk menangani cabaran alam sekitar mereka.”

Dr Aaron Sum, Ketua Strategi Kumpulan, Pemasaran & Pembangunan Perniagaan Bank Alliance menambah, “Di Bank Alliance, misi kami adalah untuk memperbaiki hidup dan salah satu cara untuk berbuat demikian adalah dengan berusaha untuk memulihara planet. Selain daripada kerjasama terdahulu kami dengan Pusat membeli-belah IPC untuk kempen ‘Gavå dengan Kitar Semula Anda‘, kami gembira untuk mengukuhkan perkongsian kami untuk bekerja bersama Pusat membeli-belah IPC untuk Anugerah Little Eco-Heroes untuk membesarkan generasi yang secara aktif menyumbang untuk memperbaiki alam sekitar bagi kebaikan bersama. Perkongsian ini juga selari dengan tujuan jenama kami ‘Bank untuk Kehidupan‘ dan usaha kami untuk membangun inisiatif ESG, yang berpusat pada menyokong pelanggan kami melalui setiap langkah perjalanan hidup mereka. Dengan pengenalan anugerah ini, kami berharap lebih banyak Little Eco-Heroes akan muncul dan bekerja sama untuk mengubah komuniti kami menjadi rumah yang lebih baik dan lestari untuk semua.”

Untuk menyertai Anugerah Little Eco-Heroes, pelajar dikehendaki terlebih dahulu membentuk kumpulan terdiri daripada 3 hingga 5 ahli mengikut kategori umur mereka, iaitu 7 – 12 tahun dan 13 – 17 tahun. Selepas itu, mereka perlu menghantar satu persembahan video tidak melebihi 5 minit meliputi pengenalan dan inspirasi ciptaan mereka serta penerangan bagaimana bahan kitar semula akan digunakan dalam proses ciptaan mereka. Pasukan 20 finalis teratas akan mendapat peluang untuk membangunkan dan mempamerkan prototaip dan papan poster mereka di Pusat membeli-belah IPC mulai 17 Februari hingga 2 Mac 2024 untuk undian awam melalui laman Facebook rasmi Pusat membeli-belah IPC sebagai sebahagian daripada proses penilaian.

Pasukan 20 finalis teratas akan dijemput kembali ke IPC untuk menghadiri Anugerah Grand Final Little Eco-Heroes pada 3 Mac 2024 di mana setiap pasukan akan diberi masa 10 minit untuk persembahan langsung dan sesi soalan jawab dengan panel hakim di Concourse, Aras G Pusat membeli-belah IPC.

Pendaftaran pasukan dan penghantaran persembahan video dibuka mulai 1 November 2023 hingga 8 Disember 2023, dan tarikh akhir lain untuk pertandingan adalah seperti yang dinyatakan di bawah:

Tarikh

Perkara

1 November – 8 Disember 2023

Pendaftaran pasukan dan penghantaran cadangan video

8 Disember 2023

Tarikh akhir penghantaran persembahan video

11 Disember 2023

Sesi penilaian persembahan video

13 Disember 2023

Pengumuman 100 pasukan teratas

14 Disember 2023 – 4 Februari 2024

Fasa pembangunan projek (7 minggu)

4 Februari 2024

Penyampaian persembahan video awal dan laporan akhir

6 Februari 2024

Sesi penilaian awal

8 Februari 2024

Pengumuman 20 Finalis Teratas

15 Februari 2024

Penghantaran prototaip Finalis ke IPC

17 Februari – 2 Mac 2024

Undian dalam talian

3 Mac 2024

Anugerah Grand Final Little Eco-Heroes 2024

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)