PENEMUAN HADIAH MENGUMUMKAN PEMENANG 2024 DALAM SAINS HAYAT, FIZIK ASAS, DAN MATEMATIK

“Oscars® Sains” Anugerah Hadiah $3 Juta untuk Kemajuan terhadap Kanser, Fibrosis Sistik, Penyakit Parkinson; Pemahaman Mendalam tentang Teori Medan Kuantum dan Geometri Pembezaan

Hadiah Terobosan dalam Sains Hayat Dianugerahkan kepada Carl June dan Michel Sadelain; Sabine Hadida, Paul Negulescu dan Fredrick Van Goor; Thomas Gasser, Ellen Sidransky dan Andrew Singleton

Hadiah Terobosan dalam Fizik Asas Dianugerahkan kepada John Cardy dan Alexander Zamolodchikov

Hadiah Terobosan dalam Matematik Dianugerahkan kepada Simon Brendle

Enam Hadiah Horizon Baru Dianugerahkan untuk Pencapaian Awal Kerjaya dalam Fizik dan Matematik

Tiga Hadiah Sempadan Baru Maryam Mirzakhani Dianugerahkan kepada Ahli Matematik Wanita untuk Pencapaian Awal Kerjaya

Penerima anugerah akan dihormati di Majlis Penganugerahan Hadiah Gala pada 13 April 2024 di Los Angeles

SAN FRANCISCO, 14 Sept. 2023 – Yayasan Hadiah Terobosan hari ini mengumumkan pemenang Hadiah Terobosan 2024, memberi penghormatan kepada kumpulan minda paling cemerlang di dunia atas penemuan saintifik yang berimpak tinggi, termasuk subset yang bertanggungjawab atas kemajuan substansial dalam pemahaman dan rawatan penyakit utama.

Sains adalah revolusi tanpa henti. Penyakit yang kelihatan tidak dapat dikalahkan dua puluh tahun lalu kini boleh diurus atau dirawat. Teori fizik paling mendalam kita menerangkan dunia dengan ketepatan yang menakjubkan. Dan dalam bidang matematik, idea-idea baru mencapai sempadan yang tidak diketahui. Hadiah Terobosan – secara popular dikenali sebagai “Oscars® Sains” – dicipta untuk meraikan keajaiban zaman saintifik kita oleh penaja pengasas Sergey Brin, Priscilla Chan dan Mark Zuckerberg, Julia dan Yuri Milner, dan Anne Wojcicki.

Barisan terbaru penerima anugerah Hadiah ini termasuk 11 pemenang Hadiah Terobosan dalam Sains Hayat, Fizik Asas, dan Matematik, berkongsi lima hadiah $3 juta di antara mereka; 12 ahli fizik dan ahli matematik awal kerjaya berkongsi enam Hadiah Horizon Baru dalam Fizik bernilai $100,000 setiap satu; dan tiga ahli matematik wanita yang baru-baru ini menamatkan PhD mereka, masing-masing menerima Hadiah Sempadan Baru Maryam Mirzakhani bernilai $50,000. Jumlah hadiah tahun ini berjumlah $15.75 juta, menjadikan jumlah yang disalurkan sepanjang tiga belas tahun Hadiah Terobosan ini sebanyak $308 juta.

Sains Hayat

Penerima anugerah Sains Hayat tahun ini termasuk mereka yang dihormati atas kemajuan utama dalam perjuangan melawan tiga penyakit utama – kanser, fibrosis sistik, dan penyakit Parkinson.

Carl June dan Michel Sadelain mengubah suai secara genetik sel T – pemain utama dalam sistem imun badan – dengan reseptor sintetik yang dipanggil reseptor antigen kimera (CAR) untuk mengarahkan sel T mengenali sel kanser pesakit individu. Sel T CAR ini mempunyai kadar kejayaan yang luar biasa terhadap kanser cecair termasuk jenis leukemia, limfoma dan myeloma. Bagi sesetengah pesakit, tumor telah dimusnahkan sepenuhnya dan tidak kembali, bertahun-tahun selepas rawatan.

Sabine Hadida, Paul Negulescu dan Fredrick Van Goor mencipta ubat berkesan pertama untuk merawat punca fibrosis sistik. Penyakit maut paru-paru dan organ lain ini disebabkan oleh protein yang tidak dapat melaksanakan tugasnya membenarkan ion keluar masuk sel. Para penyelidik ini menemui empat ubat, yang terkini merupakan ubat kombinasi tiga, yang membolehkan protein berfungsi, meningkatkan kualiti hidup – dan jangka hayat – orang yang menghidap penyakit ini.

Thomas Gasser, Ellen Sidransky dan Andrew Singleton menemui punca genetik paling biasa Penyakit Parkinson. Sidransky mengenal pasti mutasi pada gen GBA1, yang mengekodkan enzim yang memecah bahan berlemak dalam sel, sebagai faktor risiko genetik untuk penyakit Parkinson; sementara Gasser dan Singleton secara berasingan menunjukkan bahawa mutasi dalam gen LRRK2 mengakibatkan peningkatan aktiviti protein yang dipercayai menyumbang kepada kerosakan neuron dalam penyakit ini. Penemuan ini memberi petunjuk kepada mekanisme yang menyebabkan penyakit ini, menunjuk kepada peranan lisosom, organel sel yang mendegradasi dan mengitar semula komponen sel.

Fizik Asas

John Cardy dan Alexander Zamolodchikov telah menyumbang seumur hidup pemahaman mendalam tentang teori medan kuantum, yang tidak hanya menggambarkan fizik zarah, tetapi fenomena timbul seperti magnetisme dan bahan superkonduktor hingga kandungan maklumat lubang hitam, dan juga telah menjadi bidang kajian yang kaya dalam matematik.

Matematik

Ahli matematik Simon Brendle telah menyumbang satu siri lompatan luar biasa dalam geometri pembezaan, bidang yang menggunakan alat kalkulus untuk mengkaji lengkung, permukaan dan ruang. Banyak hasilnya mengenai bentuk permukaan, serta pelbagai dalam dimensi lebih tinggi daripada yang kita alami dalam kehidupan seharian.

“Kerja penerima anugerah ini sangat mengagumkan – sama ada meneroka idea abstrak atau mengupas punca penyakit manusia dan menghasilkan rawatan berkesan yang memberi kesan kepada jutaan kehidupan.”
     –Priscilla Chan dan Mark Zuckerberg

“Kecerdasan kolektif manusia adalah pencapaian paling penting kita. Para saintis hebat, dan penerima anugerah Hadiah Terobosan di kalangan mereka, berada di barisan hadapan fenomena luar biasa ini dalam Alam Semesta kita.”
     –Yuri Milner

“Setiap tahun saya terilham oleh idea, penemuan dan komitmen kemajuan wanita dan lelaki yang memenangi Hadiah Terobosan.”
     –Anne Wojcicki

“Oscars® Sains”

Para penerima anugerah akan diraikan pada 13 April dalam majlis penganugerahan Hadiah Terobosan ke-10, yang akan diadakan di Los Angeles. Majlis penganugerahan Hadiah Terobosan adalah satu-satunya majlis seumpamanya yang meletakkan saintis di tengah pentas, dan dihadiri oleh tokoh terkenal dalam filem, sukan, komedi, dan muzik, untuk meminjamkan lampu sorot mereka bersinar kepada para saintis.

Majlis tahun lalu – yang pertama di Los Angeles – dianjurkan oleh James Corden dan menampilkan Kristen Bell, Magnus Carlsen, Lily Collins, Danny DeVito, Robert Downey Jr., Gal Gadot, Mae Jemison, Brie Larson, Edward Norton, Leslie Odom Jr., Chris Pine, Lauren Ridloff dan Chloé Zhao, dengan muzik dari John Legend, will.i.am dan Estelle. Sorotan video dan gambar boleh didapati di sini.

Penyelidik Awal Kerjaya

Penyelidik awal kerjaya dalam pelbagai bidang turut diiktiraf, termasuk sembilan penyelidik yang membuat kemajuan besar dalam astronomi dan kosmologi. Hadiah Horizon Baru dalam Fizik mengiktiraf Michael Johnson dan Alexandru Lupsasca, yang mengesan foton pertama yang berasal dari zaman reionisasi alam semesta. Hadiah Horizon Baru dalam Matematik diberikan kepada June Huh, James Maynard, Kaisa Matomaki, Maksym Radziwill dan Maryna Viazovska atas sumbangan penting mereka kepada teori nombor, geometri algebraik dan geometri spektrum.

Tiga Hadiah Sempadan Baru Maryam Mirzakhani diberikan kepada Nina Holden, Jennifer Schultens dan Lucy Zhang atas pencapaian awal kerjaya mereka dalam geometri algebraik, topologi dan teori persamaan pembezaan.