Penganalisis tetapkan sasaran harga baru yang mencolok untuk Palantir berikutan kolaborasi Oracle

Palantir

(SeaPRwire) –   Dalam keadaan selepas peningkatan pelaburan yang ketara dalam sektor teknologi yang dipacu oleh ledakan kecerdasan buatan (AI), prestasi saham Palantir Technologies Inc. (NYSE: PLTR) adalah luar biasa, dengan peningkatan sebanyak 35% setahun ini, jauh melebihi pertumbuhan 9% S&P 500.

Lonjakan ini sebahagian besar disebabkan oleh pengumuman syarikat mengenai pendapatan suku keempatnya, yang datang sebagai kejutan kepada mereka yang percaya bahawa potensi pasaran AI sudah diperhitungkan dalam harga saham.

Bruce Kamich, seorang penganalisis di TheStreet Pro, telah meramalkan trajektori berani Palantir bahkan sebelum laporan pendapatan CEO Alex Karp yang menunjukkan pendapatan yang lebih tinggi daripada yang dijangka, dengan menetapkan sasaran harga $22.

Berikutan pengumuman pada 4 Mac mengenai perkongsian baharu dengan Oracle Corporation (NYSE: ORCL) untuk maju penyelesaian AI, prestasi saham Palantir melebihi jangkaan Kamich, memacu beliau untuk menyemak naik sasaran harganya dalam langkah yang dijangka menarik perhatian yang ketara.

Kenaikan Palantir dalam pasaran saham diperkukuhkan oleh lembaran baki hutang bebas, aliran tunai bebas yang diperbaiki, dan keuntungan yang meningkat, dengan pendapatan mendapat manfaat daripada peningkatan dalam inisiatif AI. Minat ini dalam AI dicetuskan oleh pelancaran ChatGPT Terbuka pada Disember 2022, yang menjadi titik perubahan dalam aplikasi dan penggunaan AI merentasi pelbagai sektor.

Debut ChatGPT menyebabkan lonjakan minat daripada kedua-dua perusahaan dan kerajaan dalam penyelesaian AI, termasuk teknologi AI generatif, bertujuan untuk meningkatkan operasi perniagaan dan mengekstrak wawasan bernilai daripada data yang sebelum ini tidak terdapat.

Palantir (NYSE: PLTR), terkenal dengan keupayaan pengurusan data dan analisisnya, memimpin revolusi AI ini, menawarkan Platform Kecerdasan Buatan (AIP) untuk membantu membangunkan dan melaksanakan penyelesaian AI. CEO Alex Karp telah menekankan permintaan tanpa sebelumnya untuk AIP, dengan perbincangan sedang berjalan untuk melaksanakannya di lebih daripada tiga ratus organisasi yang mencari penggunaan AI terkini yang selamat dan berkesan.

Arahan strategik ini telah membawa pertumbuhan penjualan yang ketara bagi Palantir, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 20% untuk tiga suku tahun berturut-turut, menghasilkan pertumbuhan dua digit dalam pendapatan setiap saham. Suku keempat melaporkan pendapatan sebanyak $736 juta dan pendapatan setiap saham sebanyak 9 sen, menandakan peningkatan sebanyak 21% dan 16% daripada tahun sebelumnya, masing-masing.

Dengan analis meramalkan pendapatan setiap saham akan mencapai 33 sen dan 39 sen untuk 2024 dan 2025, menunjukkan peningkatan sebanyak 34% dan 17% masing-masing, perkongsian dengan Oracle (NYSE: ORCL) dijangka memperluas aplikasi AIP Palantir, terus memacu pertumbuhan penjualan dan keuntungan.

Berdasarkan kepakaran analisis teknikal Kamich, kerjasama terkini dengan Oracle, sebuah kuasa besar dalam perkhidmatan awan dan pengurusan data, menunjukkan gambaran yang menggalakkan untuk Palantir, dengan sasaran harga yang disesuaikan semula mencerminkan peranan syarikat yang semakin meluas dalam landskap AI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.