Pengerusi Dr. Gengchen Han Origin Agritech Mengimbas Penyertaan di Sidang Kemuncak Inovasi Makanan dan Pertanian Asia Pasifik 2023

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 14, 2023 — Origin Agritech Ltd. (NASDAQ: SEED) (“Syarikat” atau “Origin”), syarikat teknologi pertanian terkemuka di China, hari ini merangkumi ucapan yang dibuat oleh Dr. Gengchen Han, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Origin Agritech, semasa perbincangan panel mengenai Peranan Bioteknologi dalam Mencapai Keselamatan Makanan di Asia-Pasifik 2023 Agri-Food Innovation Summit (“Summit”) pada Selasa, 31 Oktober di Singapura.

Dr. Han menekankan kemajuan dramatik yang dicapai dengan organisma yang diubah secara genetik (GMO) dan teknologi penyuntingan gen. Beliau menunjukkan peningkatan ketara dalam produktiviti tanaman dan pengurangan kos yang boleh dikaitkan dengan teknologi ini. Perubahan peranan China dan Amerika Latin adalah penting, dengan yang pertama berpindah dari eksporter kacang soya ke pengimport kacang soya terbesar di dunia, perubahan yang dicetuskan oleh penggunaan tanaman GMO.

Panel itu membincangkan cabaran yang dihadapi oleh industri, termasuk kos tinggi yang dikaitkan dengan membawa tanaman GM ke pasaran dan penerimaan campuraduk masyarakat terhadap GMO. Walau bagaimanapun, masa depan kelihatan cerah, dengan penyuntingan gen dijangka sebagai alternatif yang kurang mahal dan mengambil masa yang lebih singkat dengan aplikasi yang lebih meluas untuk pelbagai jenis tanaman.

Dr. Han mempersembahkan demonstrasi aplikasi praktikal penyuntingan gen, mendedahkan peningkatan yang ketara dalam kecekapan nitrogen dan hasil dalam jagung tanpa pengenalan gen asing oleh Origin Agritech. Terobosan ini menggarisbawahi potensi penyuntingan gen untuk merevolusikan pertanian dengan meningkatkan kecekapan tanaman dan mengurangkan ketergantungan pada baja.

Pelaburan dalam bioteknologi merupakan topik penting yang lain, dengan Dr. Han mencatat perlunya peningkatan sokongan kewangan, terutamanya di Asia. Walaupun rantau ini semakin meluaskan komersialisasi tanaman bioteknologi, pembiayaan masih tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan penyelidikan dan pembangunan yang semakin meningkat.

Perlindungan harta intelek muncul sebagai perbincangan penting, mencerminkan perubahan sikap di Asia, di mana kini terdapat penghormatan yang lebih besar terhadap harta intelek. Perubahan ini penting untuk menjamin pelaburan yang diperlukan untuk memacu inovasi bioteknologi ke hadapan.

Panel itu berakhir dengan konsensus mengenai potensi besar bioteknologi untuk menangani isu-isu keselamatan makanan di Asia. Walau bagaimanapun, pendekatan semua-dalam-satu tidak akan mencukupi. Inovator dalam sektor ini mesti mempertimbangkan model perniagaan dan strategi harga yang disesuaikan untuk berjaya di pelbagai pasaran Asia.

Untuk menonton perbincangan panel secara keseluruhan, sila layari pautan berikut:  

Mengenai Origin Agritech Limited

Origin Agritech Limited, diasaskan pada tahun 1997 dan beribu pejabat di Zhong-Guan-Cun (ZGC) Life Science Park di Beijing, ialah syarikat teknologi pertanian terkemuka di China. Dalam bidang bioteknologi benih tanaman, jagung fosfatase Origin Agritech merupakan jagung transgenik pertama yang menerima Sijil Keselamatan Bio dari Kementerian Pertanian China. Selama bertahun-tahun, Origin telah menubuhkan saluran benih bioteknologi yang kukuh termasuk produk dengan sifat tahan glifosat dan serangga (Bt). Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Syarikat di . Syarikat juga mengekalkan akaun Twitter untuk mengemaskini pelabur mengenai perkembangan syarikat dan industri, yang boleh didapati di .

Kenyataan Prospektif

Komunikasi ini mengandungi “kenyataan prospektif” seperti yang ditakrifkan dalam undang-undang sekuriti persekutuan, termasuk Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933 dan Seksyen 21E Akta Pertukaran Sekuriti 1934, seperti yang diubah suai, dan seperti yang ditakrifkan dalam Akta Pembaharuan Tuntutan Sivil Liabiliti Sekuriti Persendirian AS 1995. Kenyataan prospektif membincangkan prestasi perniagaan dan kewangan yang dijangka, dan mengandungi perkataan seperti “mengharapkan”, “meramalkan”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “mencari”, “akan”, “sepatutnya”, “sasaran”, dan variasi ungkapan dan frasa yang serupa. Kenyataan prospektif membincangkan perkara yang tidak pasti. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan berdasarkan anggapan dan jangkaan yang mungkin tidak tercapai. Ia berdasarkan jangkaan pengurusan terkini, anggapan, anggaran dan ramalan mengenai Syarikat dan industri di mana Syarikat beroperasi tetapi melibatkan beberapa risiko dan ketidakpastian, banyak yang berada di luar kawalan syarikat. Beberapa faktor penting yang boleh menyebabkan keputusan sebenar syarikat berbeza secara material daripada yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif termasuk: kegagalan untuk membangunkan dan memasarkan produk baru dan menguruskan kitar hayat produk dengan cekap; keupayaan untuk menangani penerimaan pasaran, peraturan dan dasar yang mempengaruhi produk kami; kegagalan untuk mengurus proses keselamatan proses dan tanggungjawab produk dengan baik; perubahan undang-undang dan peraturan atau keadaan politik; keadaan ekonomi dan modal global, seperti inflasi, kadar faedah dan pertukaran mata wang; gangguan perniagaan atau bekalan; bencana semula jadi dan corak cuaca dan iklim; keupayaan untuk melindungi dan menguatkuasakan hak intelek syarikat; dan pemisahan aset atau perniagaan yang tidak berprestasi atau bukan strategik. Syarikat tidak berkewajiban untuk secara awam menyemak atau mengemaskini sebarang kenyataan prospektif sebagai akibat perkembangan masa depan, atau maklumat baru atau lain-lain, sekiranya keadaan berubah, kecuali sebagaimana diperlukan oleh undang-undang sekuriti dan undang-undang lain yang terpakai. Walaupun Syarikat percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini adalah munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaan tersebut akan menjadi kenyataan, dan keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan yang diharapkan. Anda dinasihatkan untuk mempertimbangkan faktor-faktor ini dengan teliti dalam menilai kenyataan prospektif yang dinyatakan dan dinasihatkan untuk tidak bergantung sepenuhnya kepada kenyataan prospektif tersebut, yang layak sepenuhnya oleh amaran berjaga-jaga ini.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Hubungan Pelabur Origin Agritech Limited:
Kate Lang (Mandarin/Inggeris)
Pengarah Hubungan Pelabur
Telefon: +86 186-1839-3368
E-mel:  

Hubungan Pelabur:
Matthew Abenante, IRC
Presiden
Strategic Investor Relations, LLC
Tel: 347-947-2093
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)