Pengerusi Kumpulan SK Berkata Kluster Yongin Bersedia Menjadi Platform Cabaran dan Inovasi dalam Sejarah Semikonduktor

  • Chey melawat tapak pembinaan untuk memeriksa kemajuan, menggalakkan pekerja
  • Daya saing masa depan, iklim positif, inovasi & kemakmuran bersama dibentangkan sebagai visi dan peranan baharu untuk kluster
  • Pembinaan fab pertama dalam kluster dirancang pada 2025 dengan penyiapan dijangka pada 2027

SEOUL, Korea Selatan, 15 Sept. 2023 – SK hynix Inc. (atau “syarikat”, www.skhynix.com) berkata hari ini bahawa Pengerusi Kumpulan SK Chey Tae-won melawat tapak Kluster Semikonduktor Yongin di Wonsam-myeon, bandar Yongin, Wilayah Gyeonggi.

Pengerusi Kumpulan SK Chey Melawat Tapak Kluster Yongin
Pengerusi Kumpulan SK Chey Melawat Tapak Kluster Yongin

SK hynix berkata bahawa Pengerusi Chey melawat tapak itu pada hari Jumaat untuk memeriksa kemajuan pembinaan dan menggalakkan pekerja memandangkan persiapan tapak Kluster Yongin mula dipercepatkan sejak bulan Jun.

“Kluster Yongin adalah projek yang paling teliti dan strategik dalam sejarah SK hynix,” kata Chey, menyeru usaha maksimum untuk menjamin kejayaan kluster itu.

Memberi keutamaan tertinggi kepada kecekapan, Chey berkata bahawa projek itu memerlukan lebih daripada cabaran yang syarikat telah lakukan setakat ini. “Apa yang kita rancang dan fikirkan terlebih dahulu untuk terus ke hadapan akan membentuk daya saing kita pada masa depan.”

Pengerusi Chey menekankan komitmen mendalam terhadap iklim dan alam sekitar ketika membina Kluster Yonging, mengingatkan para peserta mengenai deklarasi RE100 Kumpulan SK.

“Perhatian terhadap tenaga hijau akan terus meningkat dan kegagalan untuk bertindak balas terhadap perubahan ini akan menjejaskan jualan kita, jadi kita mempunyai alasan yang sangat baik untuk memikirkan dan mencerminkannya.” Beliau berkata bahawa kluster itu sepatutnya menjadi ‘pangkalan pengeluaran iklim positif’, yang menyediakan penyelesaian tenaga masa depan dan mengeluarkan semikonduktor berkuasa rendah dan berprestasi tinggi.

Beliau juga mendesak agar Kluster Yongin menjadi platform untuk inovasi dan kemakmuran bersama dengan mempunyai infrastruktur yang boleh digunakan secara bebas oleh syarikat bahan, komponen dan peralatan serta bakat berkaliber tinggi untuk meletakkan asas bagi inovasi, memandangkan kesukaran syarikat tempatan dan universiti yang mengalami kekurangan infrastruktur, termasuk peralatan dan bilik bersih.

Sebenarnya, SK hynix sedang bekerjasama dengan kerajaan dalam projek bersama untuk membina ‘fab mini’ dalam kluster itu. Fab mini, kemudahan penyelidikan dan ujian berasaskan wafer 300mm, akan menyokong teknologi dan produk yang dibangunkan oleh syarikat bahan, komponen dan peralatan untuk dengan cepat digunakan dalam proses pengeluaran massa.

Chey juga menyeru agar kluster itu menyediakan pekerjaan yang disukai generasi seterusnya. “Merancang masa depan baharu boleh menjadi cabaran sekaligus menyeronokkan pada masa yang sama. Saya berharap projek ini akan menjadi cabaran yang menyeronokkan buat kita semua.”

Dengan harapan keselamatan semua ahli yang mengambil bahagian dalam projek itu, Chey menulis dalam buku pelawat bahawa beliau berharap “kejayaan projek semikonduktor Yongin di mana semangat dan sejarah cabaran serta inovasi baharu akan wujud.”

Bersama-sama Pengerusi Chey, eksekutif syarikat bersekutu Kumpulan SK yang mengambil bahagian dalam projek itu, termasuk Naib Pengerusi SK hynix Park Jung-ho, CEO Kwak Noh-jung, dan CEO SK ecoplant Park Kyung-il, dan Kim Seong-goo, yang memimpin Yongin General Industrial Complex Inc., sebuah syarikat tujuan khas (SPC) yang ditubuhkan untuk membina tapak bagi kluster semikonduktor, menghadiri lawatan tapak itu.

Setelah persiapan tapak selesai, SK hynix akan memulakan pembinaan fab pertamanya pada bulan Mac 2025 dengan jangkaan penyiapan pada bulan Mei 2027.

Mengenai SK hynix Inc.

SK hynix Inc., beribu pejabat di Korea, adalah pembekal semikonduktor kelas atas dunia yang menawarkan cip Ingatan Capaian Rawak Dinamik (“DRAM”), cip memori flash (“NAND flash”) dan Penderia Imej CMOS (“CIS”) kepada pelanggan terkemuka di seluruh dunia. Saham Syarikat diperdagangkan di Bursa Korea, dan saham Depositori Global disenaraikan di Bursa Saham Luxemburg. Maklumat lanjut mengenai SK hynix boleh didapati di www.skhynix.com, news.skhynix.com.

Pengerusi Kumpulan SK Chey Melawat Tapak Kluster Yongin
Pengerusi Kumpulan SK Chey Melawat Tapak Kluster Yongin